kowal9215 Opublikowano 3 Marca 2023 Opublikowano 3 Marca 2023 Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z migającą kontrolką świec. Towarzyszy temu błąd P242C czyli czujnik temperatury spalin sensor 3 bank 1. Teraz moje pytanie który to jest czujnik czy ktoś ma może jakąś fotkę i wskaże go? Silnik 2.0TDI CAGA 143KM
kowal9215 Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Opublikowano 21 Marca 2023 Ostatnio kontrolka zapala się częściej. Zazwyczaj już po przekręceniu klucza na zapłon. Zczytałem błędy VCDSem i wyszło coś takiego. Temperatura na zewnątrz wynosiła 16*C. Na koncie widać że któryś czujnik chyba właśnie ten za DPF pokazuje -40*C i błąd jak widać pokazuje zwarcie z masą. Ale włączyłem sobie logi zanim odpaliłem i ta temperatura -40*C pokazała się przy czujniku który zaznaczony jest żółta strzałka na fotce. Oczywiście po odpaleniu temperatura tam rośnie. Więc w sumie nie wiem za który czujnik się zabrać i gdzie on się znajduje. 5265 - Czujnik 3 temperatury spalin; zespół 1 P242C 00 [167] - zwarcie z masą MIL zapalona - Niepotwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Stan błędu: 00000001 Priorytet błędu: 2 Częstość błędu: 1 Przebieg: 299709 km Prędkość obrotowa silnika: 0.00 /min Unormowana wartość obciążenia: 0.0 % Prędkość pojazdu: 0 km/h Temperatura płynu chłodzącego: 8 °C Temperatura powietrza zasysanego: 11 °C Ciśnienie atmosferyczne: 950 mbar Napięcie zacisku 30: 10.380 V Licznik cykli wyuczania po OBD: 40 Liczba obrotów wału korbowego (obr./min.): 0.0 /min Prędkość pojazdu: 0.00 km/h Napięcie w instalacji elektrycznej - zacisk 30: 10380 mV Temperatura płynu chłodzącego: 8.9 °C Temperatura spalin przed turbosprężarką: 20.0 °C Exh t Sens TP Flt Us: -40.0 °C Temperatura spalin za filtrem cząstek stałych: 14.2 °C
Rekomendowane odpowiedzi