Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż podłokietnika od Passata oraz wstawienie uchwytów na napoje od A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w związku z zapytaniami jakie kierują do mnie od czasu do czasu użytkownicy, po przeczytaniu moich postów na temat montażu podłokietnika od passata do audi a4 zamieszczam fotostory i opis w dziale zrób to sam. Mam nadzieję, że się komuś przyda:)

1 CZĘŚĆ- DEMONTAŻ STAREGO TUNELU I MONTAŻ TUNELU OD PASSATA

Montaż podłotkietnika jest bardzo prosty wyjmujęmy dwie zaślepki, które zakrywają śrubkę na klucz nr 10 z przodu koło lewarka zmiany biegów. Są 2 z jednej i drugiej strony. Kiedy je odkręciliśmy idziemy na tył auta, gdzie jest oryginalnie popielniczka a u mnie była dziura niestety- stąd pomysł na kupienie podłokietnika od passata z tunelem środkowym i tylną popielniczką. Tam są pod popielniczką śrubki na klucz nr 13 odkręcamy je i trzeba wciśnąć wtyczkę od komputera do środka- za pomocą noża cienkiego wsadzonego z jednej i drugiej strony, tak aby puściły zatrzaski. Wyciagamy rączkę przy ręcznym, szarpiąc do przodu, reszte obudowy od recznego lekko do góry i do przodu. W tym momencie powinniśmy mieć już wyjęty stary tunel środkowy. Są teraz dwie opcje albo tniemy stary tunel i robimy miejsce na łapę od podłokietnika- bedzie pasowac od passata sam podłokietnik bez tunelu, co zajmie znacznie więcej czasu lub tak jak ja wstawiamy cały tunel. U mnie tak jak powiedziałem nie było popielniczki z tyłu więc byłaby dziura więc taka opcja nie wchodziła w grę skoro miałem cały kompletny tunel, ze wszystkimi gumami.

Montaż podłokietnika od passat jest bardzo prosty- wszystkie miejsca na śrubki pasują nie ma szczelin itd, ale trzeba troche mocno popchnąc z tylu, aby trafić w otwory te z przodu:) Cieszymy się nowym podłokietnikiem:) Praca zakończona:) Wszystko na zasadzie plug&play bez żadnego wiercenia etc. Co jest jeszcze dodatkowo fajne w passacie są uchwyty na napoje z tyłu dla pasażerów czego nie ma w tunelach od audi:) Teraz zaczyna się 2 część mego opisu:)

2 CZĘŚĆ- REŻANIE TUNELU OD PASSATA I W MIEJSCE GDZIE PODŁACZĄ SIĘ KOMPA WSTAWIENIE UCHWYTÓW NA NAPOJE OD AUDI

A więc tak kupując podłokietnik, który wyglada mniej więcej tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/340402ff74a06e8e.html w miejscu gdzie zaznaczyłem środkową kreską jest oryginalnie miejsce na kompa. Są teraz 2 opcje możemy przedłużyć kable od kompa od audi a4 PAMIĘTAĆ ABY TO ROBIĆ PRZY WYŁĄCZONYM AKUMULATORZE!!!i wstawić w to miejsce wtyczkę od kompa od audi lub tak jak ja wyciąć to wszystko i wstawić w to miejsce uchwyty na napoje od audi. W tym miejscu wiele osób powie, a po co to kombinować itd, nie lepiej kupic tunel od audi itd. Można tak zrobić oczywiście, ale.... Tunel od audi z podłokietnikiem stoi 2-3 razy tyle co od passata i jak się go kupi nie będzie uchwytów na napoje z tyłu tak jak mam ja teraz, a wszystko wygląda jak oryginał lub jak się kupi sam tunel lub w stary tunel to i tak trzeba ciąć, więc na jedno wychodzi :)

1 krok w miejscu gdzie jest zaznaczona czerwona kreska wsadzamy rozgrzany do czerwoności nóż. Najlepiej tak jak ja stoimy blisko palnika gazu rozgrzewamy i wkładamy:) Aż wytniemy i zostaje nam cos takiego:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93bc2fb7e0ef7816.html

2 krok trzeba w ten sam sposób wyciąć ,,boczki" bo tam gdzie wsadza się kompa w passacie jest zagłebienie a my wycieliśmy dopiero ,,dół".

3 krok Po tym jak mamy juz wyciętą dziurę szlifujemy wszystko papierem ściernym, aby po pierwsze nie było widać cięć po przetopieniu plastiku, a po 2 żeby dopasować miejsce tak, aby pasowały uchwyty na napoje i mogły się swobodnie otwierać. I tu kolejna rada nie tnijcie tak dużego otworu jak jest w starym tunelu w audi. Mniejsze są szczeliny i ładniej to wygląda a wszystko i tak się otwiera:)

4 krok Jak już mamy gotowy otwór trzeba przykleić wszystko, nie kombinować nic ze śrubkami:) Jak to najlepiej zrobić? Kleję w wolnych chwilach akwaria- to moja pasja:) Ciśnienie jest ogromne i napór na szyby zwłaszcza przy dużych zbiornikach, a mimo tego wszystko się trzyma. Więc użyłem kleju takiego jak kleję akwaria- silikon czarny wiec nie widać niczego bo to wszystko i tak jest z dolu i jak sie wstawi to nie bedzie tego widać, a z doświadczenia wiem, że jak jest wszystko dobrze odtłuszczone to słoń stanie a klej nie puści:tongue4: Więc wszystko się trzyma mimo codziennego otwierania:) Najlepiej to skleić w ten sposób, że tam gdzie się w audi przykręca śrubki ta strona idzie koło włacznika otwierania wlewu paliwa- tam jest ,,oparcie" dla tych uchwytów.

5 krok wtyczkę od kompa albo umieszczamy za popielniczką w środku tunelu, tak aby był łatwy dostęp po jej wyjęciu lub puszczamy z boku, za tylnym siedzeniem

6 krok wszystko jest gotowe i wstawiamy cały tunel do samochodu i wszystko wygląda tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfe6501d088d0bd3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/207524571049c52b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ff21386c2efa30b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bfb7c00aeacfb115.html

A to są tylne uchwyty na napoje i popielniczka, której nie miałem hehe:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6cec400b86961050.html

Jak widać kolor podłokietnika i foteli oraz wnętrza jest identyczny w A4 i passacie przynajmniej ten podłokietnik co ja kupiłem oraz moje fotele. Pozdrawiam i mam nadzieję, że się to komuś przyda bo zrobienie tego posta pochłoneło sporo czasu hehe:)

Opublikowano

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się to komuś przyda bo zrobienie tego posta pochłoneło sporo czasu hehe:)

uuu dobry opis :good: fotki by sie przydalo bezposrednio podlinkowac :good:

Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem jeszcze dodać, że zostaje nam jeszcze dodatkowy przycisk do podłaczenia czegokolwiek w tunelu np. diód ala s6 :) po przycisku od otwierania wlewu paliwa w passacie :)

Opublikowano

A tego mechanizmu od kubeczków nie da się przełożyc do tunelu z A4?

Opublikowano

Zapomniałem jeszcze dodać, że zostaje nam jeszcze dodatkowy przycisk do podłaczenia czegokolwiek w tunelu np. diód ala s6 :) po przycisku od otwierania wlewu paliwa w passacie :)

ja taki przycisk przeszczepie do siebie i bede nim spryskiwal reflektory :good:

Opublikowano

A tego mechanizmu od kubeczków nie da się przełożyc do tunelu z A4?

To by była świetna opcja, radzisz22 masz może fotki tunelu przed montażem :?: :mysli:

Opublikowano
  • Autor

witam powinienem gdzies miec jeszcze fotki przed montażem a jeżeli wiele osób bedzie chciało to mogę rozmontować wszystko jeszcze raz i porobić fotki na potrzeby forum. Cieszę się, że moja praca została doceniona, a przede wszystkim, że może się to przydać dla innych użytkowników. To bardzo ważne przy działaniu tego typu forum, żeby jedni drugim pomagali :good: Co do przełożenia tego mechanizmu na kubki nie da się- trzeba byłoby wywalić i tak miejsce na kompa z audi bo ten cały mechanizm do przesuwania jest usytuwany w tym miejscu, gdzie jest miejsce na wtyczkę w audi pozdrawiam serdecznie:)

Opublikowano

witam powinienem gdzies miec jeszcze fotki przed montażem a jeżeli wiele osób bedzie chciało to mogę rozmontować wszystko jeszcze raz i porobić fotki na potrzeby forum. Cieszę się, że moja praca została doceniona, a przede wszystkim, że może się to przydać dla innych użytkowników. To bardzo ważne przy działaniu tego typu forum, żeby jedni drugim pomagali :good: Co do przełożenia tego mechanizmu na kubki nie da się- trzeba byłoby wywalić i tak miejsce na kompa z audi bo ten cały mechanizm do przesuwania jest usytuwany w tym miejscu, gdzie jest miejsce na wtyczkę w audi pozdrawiam serdecznie:)

to w takim razie gdzie masz wtyczke do kompa??? :mysli:

Opublikowano

to w takim razie gdzie masz wtyczke do kompa??? :mysli:

Przecież napisał w opisie...

"A więc tak kupując podłokietnik, który wyglada mniej więcej tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/340402ff74a06e8e.html w miejscu gdzie zaznaczyłem środkową kreską jest oryginalnie miejsce na kompa. Są teraz 2 opcje możemy przedłużyć kable od kompa od audi a4 PAMIĘTAĆ ABY TO ROBIĆ PRZY WYŁĄCZONYM AKUMULATORZE!!!i wstawić w to miejsce wtyczkę od kompa od audi lub ........................

5 krok wtyczkę od kompa albo umieszczamy za popielniczką w środku tunelu, tak aby był łatwy dostęp po jej wyjęciu lub puszczamy z boku, za tylnym siedzeniem "

Opublikowano

Faktycznie jak by przenieść wtyczkę to i dla "lepkich rączek" było by utrudnienie. Ale pewnie zaraz problem byłby z popielniczką

Opublikowano

u mnie po zamontowaniu "nieorginalnego" podłokietnika pojawił się problem z otwieraniem popielniczki , nawet przyszlifowanie łapy trzymającej podłokietnik nie przyniosło rozwiązania , bardzo ciężko się otwiera , dla mnie jako niepalącego to żaden kłopot ale od czasu do czasu gdy podpinam kompa muszę się mocować z popielniczką , no i to uczucie że coś jest nie tak :disgust:

więc uchwyty na napoje totalnie odpadają , może to i lepiej bo musiałbym co miesiąc oddawać tapicerkę do czyszczenia