Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z kamerą cofania w A4 B8 - błąd 01544

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamontowałem kamerę cofania w a4 b8 polift z mmi 3g Basic zgodnie z instrukcją z tego forum, załączam do posta, problem polega na tym że kamera działa kilka sekund i czym zaczyna migać i pojawia się czarny ekran. Vcds pokazuje błąd:

01544 - Lampka sygnalizacyjna systemu pomocy przy parkowaniu (K136) 

007 - Zwarcie z masą Sporadyczny

Po skasowaniu błędu znowu działa kilka sekund.

Proszę o pomoc.

Montaż kamery cofania MMI 3G Basic.pdf

Opublikowano

Źle podpięte.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Źle podpięte.

@Muskel1 ale co?

Z kabla RCA:

- czerwony do przycisku parktronika pin3

- czarny do mmi pin 5

- żółty do mmi pin11

Z dodatkowego zasilania do kamery: czarny do masy a czerwony zaizolowany?

Opublikowano

Może pomyliłeś piny. Sprawdź jeszcze raz.

Opublikowano
  • Autor

Raczej nie, chyba że chińczyk zamienił kolory przewodów. Możliwe że jest za niskie napięcie z przycisku pdc?

Opublikowano

Zrozumiałeś treść błędu?

Opublikowano
  • Autor

Zwarcie do masy, ale gdzie? Dużego wyboru nie mam albo przy przyciski pcd albo przy mmi. Znajdę gdzieś rozpiskę pinów? Czy taki problem by wystąpił przy zamianie wtyków 5 i 11 w mmi??

Opublikowano

Błąd mówi o przycisku pdc.

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Błąd mówi o przycisku pdc.

Ok, sprawdzę jeszcze raz. Teraz na pinie 3 w przycisku pdc mam razem dwa przewody: podłączone zasilanie kamery i jakiś przewód od czujników z przodu.

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1

Chciałbym zapytać o działanie przycisku pdc, na pinie 1 cały czas jest ok 12v, pytanie o to co dzieje się na pinie 3, po włączeniu wstecznego na pinie 3 powinno pojawiać się napięcie? Gdzie znajdę schemat wtyczki, która wpinamy do przycisku pdc? Dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Pin 3 to zgodnie ze schematem lampka sygnalizacyjna systemu pomocy przy parkowania.

Screenshot_20230506_073722_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Hej @Muskel1,

Chciałbym Cię prosić o pomoc w tym temacie jako, że nie został jeszcze rozwiązany. Plus kamery mam podłączony na pin3 przycisku pdf, który z czujnikami cofania działa poprawnie więc zakładam że to prawdziwy plus. Ale, że z pdc mam zwarcie, skąd alternatywnie mogę podłączyć plus na kamerę? Gdzie znajdę + dla czujników parkowania?

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Kamera robi zwarcie a dokładnie przewód, który podpiąłeś do pinu 3 przycisku pdc. Ma kontakt z masą. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Jak sprawdzam przewody w kablu to miernik  nie piszczy przy sprawdzaniu masa-plus. Zwarcie pojawia się 1-2 po podpięciu kamery. Podłączałem też lampkę zamiast kamery i jest to samo.

A czy problemem nie będzie to że masy z zasilania i masa z video jest zwarta? Dziękuję 

Opublikowano

Nie wiem. Być może kamera na zwarcie.

Opublikowano
  • Autor

A gdybym chciał podpiąć plus pod inne źródło, zamiast lampki przycisku, to gdzie to zrobić? Lampy ledowe więc wsteczne światło chyba odpada. Znajdę gdzieś w bagażniku zasilanie czujników cofania?

Opublikowano

Nic ci to nie da, bo tam też zrobisz zwarcie.

Opublikowano
  • Autor

Nawet jak odepne plus kamery z przycisku i dam niezależnie do czujników? Sama kamera nie robi zwarcia, testowałem z drugą i taki sam efekt. 

Opublikowano

Nie mam pojęcia w czym problem leży u Ciebie ale zgodnie z zapisanym błędem, po podłączeni przewodu do pinu 3 na przycisku, masz zwarcie do masy, więc tam gdzieś jest problem.

Opublikowano

Odłącz zasilanie od przycisku PDC ...przy kamerze połącz dwa czerwone kabelki zasilające , które podepnij do tylniego gniazdka i oczywiście masę  podepnij