Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy z automatycznym uruchamianiem CarlinKit A2A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbuję używać bezprzewodowego adaptera Android Auto w postaci KarlinKit A2A. Moduł podłącza się  do gniazda USB i zgodnie z instrukcją po pierwszym ręcznym uruchomieniu polegającym na sparowaniu telefonu a właściwie aplikacji Android auto z modułem poprzez bluetooth oraz wifi każde kolejne uruchomienie powinno być w pełni automatycznie. A u mnie niestety muszę za każdym razem odpowiednio ustawiać bluetooth oraz wifi. Tutaj wyjaśnienie iż właściwe połączenie i przekaz danych między telefonem a modułem jest poprzez wifi co dodatkowo komplikuje sprawę bo wówczas nie działa wewnętrzny router samochodu. Samochód to audi a4 z 2018 roku z nawigacją MMINavigation plus. Telefon to Samsung 20FE 5G.Może ktoś spotkał się już u siebie z takim problemem i znalazł jego rozwiązanie.Oczywiście samochód ma oryginalne przewodowe Android Auto I Carplay. Oczywiście telefon bezproblemowo i natychmiast łączy się z Carlinkit A2A co sygnalizuje migająca w module zielona dioda. Pojawia się też w telefonie komunikat o połączeniu Android auto z samochodem czyli w tym przypadku z modułem carlinkit.Kłopot w tym że moduł od razu i automatycznie nie wywołuje o mnie reakcji w postaci uruchomienia Android auto na ekranie samochodu.

Opublikowano

I jeszcze jeden problem. Podczas połączenia carlinkit A2A na ekranie telefonu na czerwonym tle pojawia się alarm z informacją że oprogramowanie  samochodu nie przeszło testu zabezpieczeń android auto. W związku z tym należy sprawdzić czy jest prawidłowo ustawiona godzina i data i czy są aktualne uprawnienia Google Play. Nie wiem o co chodzi. To wszystko w audi a4 z 2018 system multimediów MMI Navigation plus . Taki komunikat pojawia się tylko przy połączeniu bezprzewodowym poprzez Carlinkit A2A. Nie ma tego komunikatu i alarmu przy połączeniu przewodowym.