Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Buczenie, skręcone koła, wsteczny haldex czy torsen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Po 8 latach używania A4 B8 przesiadłem się na B9-tkę w quattro. Mam pytanie do znawców tematu. Standardowy problem na skręconych kołach tylko w prawo, ruszanie lub cofanie = buczenie jakby przy 1200 obrotów wrzucić 6 bieg . Koła prosto problem nie występuje. Olej w skrzyni wymieniony w styczniu. Nie wiem czy wymiana obejmowała też wymianę oleju w napędzie (posiadam tylko wlepkę na masce z wymiany z oznaczeniem wymiany 3 filtrów oraz nazwą oleju) oraz ogólną fakturę za usługę wymiany i w związku z tym mam pytanie, czy może ktoś zlokalizować jaki mam model napędu haldex czy torsen? 

Edytowane przez seba_m_

Opublikowano

W MLB nie ma haldex. Masz torsen, chyba że masz ultra quattro to wtedy napęd jest dołączany.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

No to teraz pytanie czy mam ultra czy nie? Można to wyczytać w VIN lub we wlepce z książki serwisowej? Oznaczeniem skrzyni to TBR.

Edytowane przez seba_m_

Opublikowano

Wrzuć VIN do tego działu i poproś orozkodowanie. 

https://a4-klub.pl/topic/444535-dekoder-vin-audi-grupy-vag-oraz-innych-marek-dane-techniczne-oraz-wyposażenie/page/268/#comment-5741355

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

A więc skrzynia u mnie TBR i dyfer tylny to RZV. Pytanie czy skrzynia dzieli olej z mechaniczną częścią czy w mechanizmie różnicowym trzeba osobno wymieniać? Zdjęcia zapożyczone z sieci.

Automatic_TBR.jpg

Automatic_TBR_.jpg

RZV.JPG

Opublikowano
11 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

W MLB nie ma haldex. Masz torsen, chyba że masz ultra quattro to wtedy napęd jest dołączany.

A czy czasem quattro ultra nie występuje tylko w wersjach Allroad A4 B9?

Opublikowano

Były też w niektórych wersjach A4.

Opublikowano
57 minut temu, seba_m_ napisał(a):

A więc skrzynia u mnie TBR i dyfer tylny to RZV. Pytanie czy skrzynia dzieli olej z mechaniczną częścią czy w mechanizmie różnicowym trzeba osobno wymieniać? Zdjęcia zapożyczone z sieci.

Automatic_TBR.jpg

Automatic_TBR_.jpg

RZV.JPG

Zależy o który mechanizm różnicowy Ci chodzi. Jeśli o między osiowy (ten w skrzyni) to wg. tego rysunku ma on ten sam olej co koła zębate (MTF).ATF vs. MTF.jpg

Widać to na tym filmiku:

.

Jeśli chodzi Ci o mechanizm różnicowy pomiędzy tylnymi kołami, to on ma oczywiście osobny/ inny olej.

Uważaj, komu dasz skrzynie do wymiany oleju. U mnie jest tak, że mechanik wymieniając olej w części ATF (sprzęgła + mechatronika) zlał (nie wiadomo po co) też olej z części MTF i zalał obie części olejem ATF!!! ostatnio to odkryłem, po zrobieniu 15 tyś km... A mechanik renomowany (niby).

Edytowane przez szuwi3

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, szuwi3 napisał(a):

Zależy o który mechanizm różnicowy Ci chodzi. Jeśli o między osiowy (ten w skrzyni) to wg. tego rysunku ma on ten sam olej co koła zębate (MTF).ATF vs. MTF.jpg

Widać to na tym filmiku:

.

Jeśli chodzi Ci o mechanizm różnicowy pomiędzy tylnymi kołami, to on ma oczywiście osobny/ inny olej.

Uważaj, komu dasz skrzynie do wymiany oleju. U mnie jest tak, że mechanik wymieniając olej w części ATF (sprzęgła + mechatronika) zlał (nie wiadomo po co) też olej z części MTF i zalał obie części olejem ATF!!! ostatnio to odkryłem, po zrobieniu 15 tyś km... A mechanik renomowany (niby).

A wiesz jaka pojemność oleju wchodzi do MTF? Olej w ATF mam w styczniu wymieniony przez poprzedniego właściciela, na naklejce widnieje wymiana 4 litry oleju i 3 filtry. W ogóle w MTF wymienia się olej?

Opublikowano

Do MTF wchodzi 3,8 litra.

ASO wymiany MTF nie przewiduje. Traktują to jak część trybową skrzyni manualnej, w której też oleju nie wymieniają (lifetime). Ale ponoć to często likwiduje/ niweluje to "buczenie" (czytaj wątek "Głośny dyfer torsen w quattro" na tym forum). Sam niebawem go wymienię, ale to ze względu na to że mam tam ATF :/.

Ilości.jpg

Opublikowano
  • Autor

Super, dzięki kolego. Czyli ten olej G055549A2 w ilości 4 litry będzie odpowiedni?

Opublikowano

Musisz się upewnić po VIN, ale raczej tak. Mam taką samą konfigurację jak Ty w opisie i mi taki olej wskazało ASO.