Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka poziomu oleju w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy może podpowiecie dla czego nie wyświetla się kontrolka poziomu oleju w silniku, mieści się 6l brakowało 2l i zero info na zegarach a4b6 2.4 bdv.

Opublikowano

Sprawdź, czy ktoś już wcześniej nie dał zworki na czujniku, bo nie było go stać na nowy.

Opublikowano
  • Autor

Przy czujniku wszystko w oryginale chyba trzeba by było po przewodach od czujnika lecieć może gdzieś jakaś fuszerka jest zrobiona 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 26.05.2023 o 06:24, Piotr-Edmcm napisał(a):

Przy czujniku wszystko w oryginale chyba trzeba by było po przewodach od czujnika lecieć może gdzieś jakaś fuszerka jest zrobiona 

Po odpięciu kostki z czujnika poziomu oleju zapala się info na zegarach o niskim poziomie oleju i teraz czy czujnik uszkodzony czy info o poziomie oleju jest powyżej braku 2L oleju. 

Opublikowano

Tak też może być. Wszystko zależy od konstrukcji miski olejowej, zauważ że czujnik wystaje tylko 3-4 cm powyżej powierzchni miski, w której zmieści się ok 3l oleju może? 

Swoją drogą, dużo dolewasz tego oleju skoro na raz straciło się 2l. W teorii cały stan na bagnecie to 1l, przy minimum jeszcze bezpiecznie można jeździć, także nie zdziwił bym się, gdybyś przy 2l miał dopiero komunikat.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Litr dolewałem i przez dużo spraw zapomniałem sprawdzić po 1000 przelocie później okazało się że brakuje 2L po dolaniu wzgledem max na bagnecie teraz po uszczelnieniu wycieków i zmianie na 5w40 dolewam 0.5L na 1000. Zastanawia mnie ten czujnik przy jakim braku oleju by się zapalił ?‍♂️ Jezeli wymieniać czujnik to tylko na ori ?

Opublikowano

Skąd 5W40? Te silniki powinny jeździć na 5W30. Czujnik na moje oko jest dobry, mas zproblem.z konsumpcją oleju bo w wolnossącym silniku 0.5l/1000 km to dużo. Jak nie ma już wycieków to sprawdzić odmę czy działa, czy ładuje wszystko w dolot, potem albo zużyte pierścienie, albo głowice do roboty.

Opublikowano
10 godzin temu, Piotr-Edmcm napisał(a):

Litr dolewałem i przez dużo spraw zapomniałem sprawdzić po 1000 przelocie później okazało się że brakuje 2L po dolaniu wzgledem max na bagnecie teraz po uszczelnieniu wycieków i zmianie na 5w40 dolewam 0.5L na 1000. Zastanawia mnie ten czujnik przy jakim braku oleju by się zapalił ?‍♂️ Jezeli wymieniać czujnik to tylko na ori ?

Powinno się zapalić czy braku około 1L,wejdź w zegary i w blokach pomiarowych w grupie 6,okno nr 3 masz wartość podaną w mm. Jeżeli ona spadnie poniżej 0mm to powinien wyświetlić się komunikat o niskim stanie olej. W oknieku 1 i 2 masz odpowiednio stany minimalne i maksymalne w danym interwale wymiany oleju. Również jak poziom oleju będzie na czujniku poziomu poznizej 36mm (grupa 7,okienko 1) to zapalić się powinien komunikat.Bagnet o ile masz ten z okrągła końcówką,to jest tak nieczytelny że nie ma sensu na niego patrzeć,tylko obserwować poziom oleju w zegarach. Możliwe że za dużo oleju masz w silniku kierując się wskazaniami bagnetu (np. bagnet niewłaściwy),lub masz uszkodzony czujnik poziomu.

20200515_170258.thumb.jpg.d3299e86a1aaaff86c577fd1f80369b7.jpg

1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Skąd 5W40? Te silniki powinny jeździć na 5W30. Czujnik na moje oko jest dobry, mas zproblem.z konsumpcją oleju bo w wolnossącym silniku 0.5l/1000 km to dużo. Jak nie ma już wycieków to sprawdzić odmę czy działa, czy ładuje wszystko w dolot, potem albo zużyte pierścienie, albo głowice do roboty.

Te silniki (2.4 i 2.8) biorą trochę oleju i nie ma sensu ich remontować,nie ma to żadnego uzasadnienia. Po remoncie będzie nadal brał olej,a kasa wydana na remont nie zwróci się nigdy. Lepiej dolewać troszkę i nadal jeździć latami.

Edytowane przez pila24

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Trochę zapomniałem z tym tematem ale dziękuję za odpowiedzi jutro sprawdzę vcds poziom oleju i zobaczymy co i jak.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj sprawdziłem poziom oleju no i jest na bagnecie 3/4 sprawdziłem VCDS i jest full więc czujnik oleju do wymiany, dodam że nie dawno wymieniałem olej i wlałem 6.5 litra.

20230805_180523.jpg

Opublikowano
W dniu 5.08.2023 o 18:14, Piotr-Edmcm napisał(a):

Dzisiaj sprawdziłem poziom oleju no i jest na bagnecie 3/4 sprawdziłem VCDS i jest full więc czujnik oleju do wymiany, dodam że nie dawno wymieniałem olej i wlałem 6.5 litra.

20230805_180523.jpg

Nie wiem czy Twój bagnet nie zaniża trochę,przy 18mm w 3cim okienku to powinno być ponad full z 1mm na bagnecie. Zrób zdjęcie numeru bagnetu,jest na uchwycie bagnetu.