Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej do manualnej skrzyni biegów w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej szukam szukam i znaleźć nie mogę. Kupiłem A4 B9 2.0TDI w quattro i manualu. Rozrząd, pasek pompy oleju zmieniony silnik olej filtry też, została skrzynia z torsenem i dyfer tył. Ile i jaki olej tam lać 75-80 czy 75-90? Czy wystarczy spełnienie normy 501.50? ktoś coś wie bo mnie już trafia :). I wiem zaraz znajdzie się taki co napisze, że się nie wymienia- ja wymieniam raz na 100tys. Proszę o info jak posiadacie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To ta sama skrzyni a manualna co w  2.0 tfsi gen3b 2016 ? Tez szukam jaki olej prawidlowo wlac do skrzyni .

ktos zna specyfikacje jaki najlepiej wlac 

?

Opublikowano
  • Autor

Ja już po wymianie, oleje wziąłem z ASO żeby nie nabroić w napędzie bo aktywny i za 4l wyszło z rabatami 880zł ale czego nie robi się dla zabawki :).

Opublikowano

Ale masz quatro tak ? Ja ma zwykly wiec spokojnie . Ale znalazlem jaki olej musi byc do mojej skrzyni o oznaczeniu 0dj , rkd 

Norma  G052549A2 . I wchodzi 2 ,5 litra wedlug danych . chyba jako nieliczny Spelnia norme narzucona przez audi. Troche sie na szukalem moze komus sie przyda taka informacja.

C8105369-73BA-4B04-A8CA-BFAA2E68EACB.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

I jak skrzynia pracuje na tym Ravenolu po ilu już km jesteś ??

Opublikowano

Z 1000 km moze zrobilem ogolnie malo jezdze tym autem . Ogolnie skrzynia pracuje bardzo ladnie nie czuje zeby bylo gorzej niz przed wymiana . Jedynie rano czasami ani wsteczny ani jednak nie chca wejsc tak Jak by cos blokowalo . Ale ostatnio juz jest lepiej I ten efekt zniknal. Bede obserwowal bo jesli cos bedzie sie dzialo to oryginalem zaleje. 
chociaz Mysle ze od razu najlepiej wybrac oryginal 

Opublikowano
  • Autor

Z ciekawostek powiem, że mimo iż w aucie jest manual to w skrzyni jest pompa oleju i magistrala olejowa żeby było według audi lepiej :). Ja już prawie 2tys. od wymiany zrobiłem. I to co pisana na forum było, że przed lift ma torsena to nieprawda fakt moja przejściówka 18-19 i w aucie czary mary sprzęgła i blokady, a nie torsen.

Opublikowano
5 godzin temu, Owca007 napisał(a):

I to co pisana na forum było, że przed lift ma torsena to nieprawda fakt moja przejściówka 18-19 i w aucie czary mary sprzęgła i blokady, a nie torsen.

Nie jest nieprawda. Były z torsenem i były napędy ultra gdzie miejsce centralnego dyferencjału zajął zespół sprzęgieł, i taki właśnie masz u siebie.

Opublikowano
8 godzin temu, Owca007 napisał(a):

w aucie czary mary sprzęgła i blokady, a nie torsen.

jakie blokady ? gdzie ? w czym  ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Właśnie mam u siebie napęd ultra i nie ma tak jak w B7 torssens, tylko za skrzynią sprzęgło na wale, a na dyfrze z tyłu silniczek odłączający dyfer od wału czy blokada mechanizmu różnicowego.

Edytowane przez Owca007

Opublikowano
11 godzin temu, Owca007 napisał(a):

Właśnie mam u siebie napęd ultra i nie ma tak jak w B7 torssens, tylko za skrzynią sprzęgło na wale, a na dyfrze z tyłu silniczek odłączający dyfer od wału czy blokada mechanizmu różnicowego.

Daj VIN aż z ciekawości popatrze 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.08.2023 o 23:47, Dev napisał(a):

Daj VIN aż z ciekawości popatrze 

WAUZZZF43JA0511948

Opublikowano
W dniu 11.08.2023 o 14:00, Owca007 napisał(a):

WAUZZZF43JA0511948

zwykły manual z Ultrą, nic niezwykłego

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 22.07.2023 o 21:47, Jakubbb napisał(a):

Z 1000 km moze zrobilem ogolnie malo jezdze tym autem . Ogolnie skrzynia pracuje bardzo ladnie nie czuje zeby bylo gorzej niz przed wymiana . Jedynie rano czasami ani wsteczny ani jednak nie chca wejsc tak Jak by cos blokowalo . Ale ostatnio juz jest lepiej I ten efekt zniknal. Bede obserwowal bo jesli cos bedzie sie dzialo to oryginalem zaleje. 
chociaz Mysle ze od razu najlepiej wybrac oryginal 

I jak obecnie się sprawuje mam tą samą przypadłość wymieniłem kompletne sprzęgło wlałem inny olej i coś ostatnio a jest coraz zimniej biegi ciężko wchodzą a dwujka przy jeździe czasem na rondzie jak jest przechyl to nie chce wejść i chyba będę musiał to zlać i wlać aso oryginal 

Opublikowano

U mnie nie bylo zadnych problemow Jak juz ruszylem . Ostatnio tak siedzialem I wciskalem sprzeglo z kilkanascie razy I o dziwo wszystko juz jest dobrze wiec nie wiem czemu tak sie dzialo . Nie jestem mechanikiem nie mam pojecia ale teraz biegu wchodzi normalnie wiec olej zostaje bo po co Zmieniam skoro dziala wszystko ?