Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Awaria systemu Adblue w Q5 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poinformuj gdyby problem wystąpił

Opublikowano
  • Autor

Wygląda że problem z Adblue ustąpił. Zrobiłem samochodem z 1000 km i jak na razie spokój. 

Pojawił jednak inny problem. Otóż kabinie samochodu na włączonej klimatyzacji czuć spaliny. 

Na przeglądzie w ASO na oslonie silniki tej od spodu mechanicy znaleźli śrubę z podkładka. Powiedzieli ze to śruba mocujaca od chłodnicy spalin jednakże z uwagi na trudny dostęp nie dokrecili jej A ja też chciałem i nie nalegałem bo koszt takiego dokręcenia to 1000 zl. Dodatkowo mechanik powiedział że ta chłodnica trzyma się na trzech innych śrubach i brak tej jednej nie szkodzi. Natomiast teraz się zastanawiam czy ona się przypadkiem nie obluzowala i przez to spaliny są zasysane nie przez sprężarkę i przedostaja się do kabiny. Myślicie ze jest taka możliwość? 

Jakie mogą być powody spalin w kabinie? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj odwiozłem samochód powtórnie do ASO. Dokrecili nakrętke od EGR ale to nie ona była powodem. Zapach spalin wciąż czuć w kabinie samochodu po włączeniu klimatyzacji (to również zauważyli serwisanci z ASO więc mi się nie wydaje). 

Jutro panowie z ASO mają wpuścić do klimatyzacji specjalną piankę żeby wyczyścić ja w środku (ozonowanie i odgrzybianie już robiłem i to nie pomogło) zobaczymy jaki będzie efekt. 

Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Opublikowano

czyszczenie klimatyzacji raczej nie usunie zapachu spalin skoro gdzieś jest nieszczelność związana z układem wydechowym

Edytowane przez RALF76

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj odebrałem samochód z ASO, po czyszczeniu parownika ta specjalną pianką problem niby ustąpił ale nie dam sobie głowy uciąć. Pojeżdżę pareset km to będzie wtedy wszystko jasne. 

Opublikowano

pewnie, daj znać aczkolwiek może środki silne i nie czuć na ten moment

Opublikowano
  • Autor

Wracam z powrotem. Pojeździłem trochę samochodem i na 90 % problem nie ustąpił.  Dzisiaj jeszcze to zweryfikuje z innymi osobami. 

Moje pytanie jest takie. W związku z tym że ten zapach nie do końca mogę skategoryzować jako spaliny, to czy jest opcja żeby do klimatyzacji zaciągał się amoniak z katalizatora SCR od systemu Adblue? Tzn jakieś jego niewielkie ilości? Jest to w ogóle możliwe? Miałby on szanse się przedostać do układu klimatyzacji jakimś cudem? 

Zapach jest taki że jak się zaciągnę powietrzem z klimatyzacji to czuję na śluzówce nosa lekkie podrażnienie. Przy normalnie działającej klimatyzacji w innym samochodzie tego nie czuje.

Przy długiej jeździe np moja żona się bardzo źle poczuła od tego. Miała zapchane zatoki i rozbolała ją głowa. 

Edytowane przez mati5141

Opublikowano

mało prawdopodobne gdyż katalizator scr jest na samym końcu układ wydechowego i w czasie jazdy wydaje się mało możliwe aby zaciągnęło do klimatyzacji

śluzówkę mogą podrażniać także spaliny, trzeba szukać skąd jest nieszczelność pod maską

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam! Jak sobie poradziłeś z tym problemem. U mnie również nie ma ciśnienia.