Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Wyłączanie radia wraz z zapłonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Mam podłączone już jakiś czas radyjko Alpine CDE-9882RI z tym że jak mi montowali Car audio na początku to powiedziałem że chcę mieć cały czas zasilanie... Teraz mnie to wkurza jak gdzieś np do sklepu podjadę to chciałbym wraz z wyciągnięciem kluczyka to radyjko wyłączać a nie przytrzymywać przycisk :tongue4:

Pomocy :decayed:

Opublikowano

Ostatnio ktoś przerabiał ten temat, więc wystarczy :szukaj:

Mimo wszystko, ja cały czas jestem sceptykiem :P

Opublikowano

no mi się z koleji wydaje że wystarczy chwilkę postać z miernikiem przy bezpiecznikach i posprawdzać który obwód się wyłącza przy przekręceniu kluczyka... wpiąć się w niego i po sprawie... tak montują CB czasem

niby druciarstwo ale musi działać...

Opublikowano

a ja wczoraj wlasnie z miernikiem szukałem na kostce przewodu który traci 12V po wyjeciu kluczyka. NIe udało mi sie takiego kabelka znależć. Choc jestem elektronikiem z doswiadczeniem w CA to wymiękłem. Albo mam uszkodzoną instalację albo...

Opublikowano

a ja wczoraj wlasnie z miernikiem szukałem na kostce przewodu który traci 12V po wyjeciu kluczyka. NIe udało mi sie takiego kabelka znależć. Choc jestem elektronikiem z doswiadczeniem w CA to wymiękłem. Albo mam uszkodzoną instalację albo...

Czy wiesz że samo przekręcenie kluczyka nie powoduje odłączenia zasilenia?? Dopiero jego wyjęcie. Kabelek musi być ACC (albo ktoś go uciął). Jeżeli nie znajdziesz to rozkręć półkę nad nogami kierownicy i poprowadź nowy od styku 15 (czerwony), albo najpierw sprawdź czy tam zasilanie ginie, jak nie to jest uszkodzony przekaźnik X (różnie się go nazywa, gdzie X to jest nazwa przekaźnika)[br]Dopisany: 03 Maj 2009, 22:26_________________________________________________

Witam :hi:

Mam podłączone już jakiś czas radyjko Alpine CDE-9882RI z tym że jak mi montowali Car audio na początku to powiedziałem że chcę mieć cały czas zasilanie... Teraz mnie to wkurza jak gdzieś np do sklepu podjadę to chciałbym wraz z wyciągnięciem kluczyka to radyjko wyłączać a nie przytrzymywać przycisk :tongue4:

Pomocy :decayed:

Tutaj musisz albo czerwony albo żółty odciąć (zależy od standardu, na radiu jest pewnie schemat), i odnaleźć kabelek na którym tracone jest zasilnie w chwili WYJĘCIA kluczyka ze stacyjki.

Opublikowano

jak pisałem wczesniej przygoda z CA to nie od wczoraj :)

oczywiście ze wiem ze wazne jest wyjecie kluczyka :)

instalacja nosi slady przeróbek, ktoś prowadził jakieś kabelki od głosników.

Moj problem polega na tym ze kazdy pin (oprócz gnd i swiateł) ma 12V

Dziekuje za porade, sprawdze to jutro

pozdrawiam

Opublikowano

jak pisałem wczesniej przygoda z CA to nie od wczoraj :)

oczywiście ze wiem ze wazne jest wyjecie kluczyka :)

instalacja nosi slady przeróbek, ktoś prowadził jakieś kabelki od głosników.

Moj problem polega na tym ze kazdy pin (oprócz gnd i swiateł) ma 12V

Dziekuje za porade, sprawdze to jutro

pozdrawiam

Nie chaiłem Cię obrazić w żaden sposób. Poprostu jak coś próbuję wytłumaczyć to tłumaczę od zera, żeby wszystko było jasne.

Opublikowano

Pin nr 15 pod gniazdami przekaźników traci zasilanie zaraz po przekręceniu stacyjki z pozycji "zapłon". Wiem bo przerabiałem ostatnio ten temat :tongue4:[br]Dopisany: 04 Maj 2009, 17:15_________________________________________________

radyjko Alpine CDE-9882RI

nie wiem jak w tym radyjku ale niektóre soniaki miały w opcji ustawienie wyłączenia zasilania, tzn po naciśnięciu przycisku wyciszało się radio a po upływie kliku sek gasło całkowicie.[br]Dopisany: 04 Maj 2009, 17:19_________________________________________________

...chcę mieć cały czas zasilanie...

... a większość chce mieć zasilanie cały czas, chociażby po to by posłuchać radia na postoju :wink4:

Opublikowano

ok to dziękuję wam Panowie... jutro z tym pokombinuje.. najwyżej jak się nie uda to zostanę przy tej opcji :good:

Opublikowano

Pin nr 15 pod gniazdami przekaźników traci zasilanie zaraz po przekręceniu stacyjki z pozycji "zapłon". Wiem bo przerabiałem ostatnio ten temat :tongue4:[br]Dopisany: 04 Maj 2009, 17:15_________________________________________________

radyjko Alpine CDE-9882RI

nie wiem jak w tym radyjku ale niektóre soniaki miały w opcji ustawienie wyłączenia zasilania, tzn po naciśnięciu przycisku wyciszało się radio a po upływie kliku sek gasło całkowicie.[br]Dopisany: 04 Maj 2009, 17:19_________________________________________________

...chcę mieć cały czas zasilanie...

... a większość chce mieć zasilanie cały czas, chociażby po to by posłuchać radia na postoju :wink4:

OO a to zaskoczenie, a to która szyna jest od ACC?? To by szło bezpośrednio ze stacyjki?? Nie możliwe, bo po wyłączeniu zapłonu szyby nadal działają (a skoro jest więcej odbiorników na ACC to gdzieś musi być jakiś wspólny zacisk). Muszę zerknąć do Sam Naprawima tam jest to opisane który jest od czego.

Opublikowano

...po wyłączeniu zapłonu szyby nadal działają ...

No właśnie :mysli: tego to nie powiem, wiem że szyby działają tylko przez pewną chwilę, nawet gdy kluczyk w stacyjce.