Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena pracy łańcucha i napinacza w Audi A4 B6 1.8 T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono miłośników. 

Z racji ,że to mój pierwszy post od paru lat (kiedyś posiadałem A4 B5 1.8 o którym tu pisałem ) ,przywitam się ponownie.Mam na imię Mariusz i stałem się posiadaczem Audi A4 B6 1.8 t Quatro Avant o od dwóch tyg. 

Teraz do sedna sprawy. Niestety ,ale trafiłem na prawdopodobnie handlarza ,którego nie wyczułem i po wymianie oleju na Motul 5W30 zaczął mi dziwnie pracować silnik ,a dokładniej jego góra . 

Nagrałem filmik jak to wygląda ,przy schodzeniu z obrotów przedział 2k/3k obrotów słychać grzechot. Rano gdy zimny jest silnik ,jest ciszej ,jazda się zaczyna gdy złapie temperatury olej około 40 stopni. 

Mechanik zmierzył mi ciśnienie oleju i tak :

1.Wolne obroty zimny 4 bary .tak samo przy dodaniu gazu pokazuje 4 bary . 

2. Rozgrzany silnik ciśnienie na jałowym 1.8/2.0bara ,a jak dodam gazu tak do 2k/3k zegar pokazuje 3.8/4 bary .

Kontrolki żadnej od ciśnienia nie pokazuje obecnie. A mechanik wymienił mi uszczelkę pod deklem ,to mówił ,że żadnych rys na szklankach ,wałkach nie ma i góra czysta. 

Z racji tego ,że chce zostawić sobie to auto ,bo o takim kiedyś myślałem ,żeby kupić (plany ,dziecko itd) proszę was o poradę ,radę jak to zdiagnozować/naprawić . 

Dziekuję za rady i pozdrawiam. 

Opublikowano

Napinacz z łańcuchem do wymiany. Dla pewności zajrzałbym jeszcze do misy i sprawdził jak wygląda smok mimo tego niby prawidłowego ciśnienia oleju.

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, przem8 napisał(a):

Napinacz z łańcuchem do wymiany. Dla pewności zajrzałbym jeszcze do misy i sprawdził jak wygląda smok mimo tego niby prawidłowego ciśnienia oleju.

Niby gość mówił ,że wymieniał łańcuch poprzedni właściciel .Polecił byś mi jakąś firmę ,co do tych części ? Bo jest ich dużo i ciężko wybrać . 

Przed wymianą oleju było cicho , ciekawe dlaczego? 

Do miski zajrzy mi mechanik w następnym tygodniu ,odrazu bym nowy smok zamówił i te części do wymiany. 

Dzięki . 

Opublikowano
Godzinę temu, Mariusz96 napisał(a):

Niby gość mówił ,że wymieniał łańcuch poprzedni właściciel

Pewnie jakis chinol i masz efekty.

Febi bez zmiennej fazy, łańcuch też febi, bo w opakowaniilu będzie iwis czyli to co na pierwszy montaż. Potem do tunera żeby wyłączyć tą pseudo zmienną fazę i masz spokój na lata. Nawet na zimnym po miesiącu stania nie zaterkocze.

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, przem8 napisał(a):

Pewnie jakis chinol i masz efekty.

Febi bez zmiennej fazy, łańcuch też febi, bo w opakowaniilu będzie iwis czyli to co na pierwszy montaż. Potem do tunera żeby wyłączyć tą pseudo zmienną fazę i masz spokój na lata. Nawet na zimnym po miesiącu stania nie zaterkocze.

Mechanik poradzi sobie z tym ?

Chodzi mi o to ,że ma założyć tylko zwykły napinacz z łańcuchem ?pytam się ,bo u mnie nie ma jakiś tych mechaników ,którzy się znają na tym.

Jak byś mnie naprowadził ,co mam zamówić tu u kolegi na forum ?Piwko poleci. 

Później bym podjechał do Łukasz13 tu z forum  to by mi to wyłączył. 

I tak mam się wybrać do niego ,bo ma mi sprawdzić auto. 

Opublikowano
26 minut temu, Mariusz96 napisał(a):

Chodzi mi o to ,że ma założyć tylko zwykły napinacz

One się niczym nie różnią.

Opublikowano
  • Autor
42 minuty temu, przem8 napisał(a):

One się niczym nie różnią.

Czyli mam zamówić bez zmiennej fazy napinacz  oraz łańcuch do mojego samochodu i wyłączyć to ustrojstwo ?

Edytowane przez Mariusz96

Opublikowano

Tak i do kompletu uszczelniacze wałków i uszczelki pod napinacz i pokrywę zaworów.

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, przem8 napisał(a):

Tak i do kompletu uszczelniacze wałków i uszczelki pod napinacz i pokrywę zaworów.

Pisałem tu z chłopakiem u którego zamawiają ludzie części (dzik ) ,proponuje mi zestaw łańcucha z napinaczem  ,ale taki jaki miałem w aucie firmy HEPA . 

Naprawdę się na tym nie znam i firmach .

Czy taki zestaw będzie ok jeśli chodzi o napinacz taki jaki był ?

Jeśli chodzi o rozwiązanie Twoje to potrzebował bym numery części napinacza bez zmiennej fazy , wiem dużo wymagam ,ale szukam rozwiązania tego problemu ,bo auto chodzi coraz gorzej z tego co zauważyłem. 

Pozdrawiam i sorry za problem. 

Opublikowano

Przeciez jest tylko jeden rodzaj napinacza bez zmiennej fazy. Praktycznie wszystkie 1.8t do 99r go mają, nieważny kod silnika.

Na glupim allegro znajdziesz w kilka sekund. Z reszta temat oklepany i na forum i powinienes juz dawno wszystko znaleźć...

Mi to zajelo 5 sekund 

ALLEGRO.PL

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, przem8 napisał(a):

Przeciez jest tylko jeden rodzaj napinacza bez zmiennej fazy. Praktycznie wszystkie 1.8t do 99r go mają, nieważny kod silnika.

Na glupim allegro znajdziesz w kilka sekund. Z reszta temat oklepany i na forum i powinienes juz dawno wszystko znaleźć...

Mi to zajelo 5 sekund 

ALLEGRO.PL

Witaj ponownie. 

W tygodniu dobiorą mi się jeszcze do miski olejowej ,zajrzeć co i jak tam. 

Jeśli chodzi o łańcuch do tego napinacza to normalnie standardowy czy on jest inny wtedy ?

Robiłeś ogólnie taki zabieg u siebie ? Auto straciło jakaś moc ,inaczej pracuje czy coś ?mógł byś co powiedzieć o tym ? 

Pozdrawiam . 

Opublikowano
21 minut temu, Mariusz96 napisał(a):

Jeśli chodzi o łańcuch do tego napinacza to normalnie standardowy czy on jest inny wtedy ?

Taki sam jest, weź z febiego. 

21 minut temu, Mariusz96 napisał(a):

Robiłeś ogólnie taki zabieg u siebie ? Auto straciło jakaś moc ,inaczej pracuje czy coś ?mógł byś co powiedzieć o tym ? 

Jakbym nie robił to bym nie pisał o tym. Żadnych skutków ubocznych i portfel grubszy oraz święty spokój z tym niedorobionym napinaczem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Wypadało by trochę zaktualizować stan rzeczy. 

Auto oddałem do mechanika ,ale trafiłem na naprawdę dobrego mechanika tym razem. 

Sprawdził smok ,pompę oleju przed wymianą napinacza i okazało się ,że poprzedni mechanik to "silikoniarz "'.

Smok za brudzony silikonami (uszczelki zielone ,czarne) 

Pompa oleju Piersburg (złom ) zacinała się kręcąc ręką ). 

Została wymieniona na nową pompę ,nowe panewki. 

Teraz Ciśnienie na wolnych 2.2 bara a przy obrotach 3k RPM 5.2 bara przy bardzo rozgrzanym aucie. 

Napinacz ,który jest obecnie pracuje cicho. 

To tak jest jak się kupuje od handlarza niestety. 

Doszedł rozrząd i inne jakieś złączki itd. koszt 2400zl na sam start po zakupie auta. 

A jeszcze jedna rzecz , gość poprzedni założył odwrotnie odmę i zginęło mi pół bagnetu oleju ,poprawił to mechanik. 

Silnik został wypłukany dwu krotnie olejem , i zalany docelowy. 

A wszystko zaczęło się od mojej wymiany oleju plus płukanka . 

Teraz chodzi jak powinien .Pozdrawiam . 

Edytowane przez Mariusz96

Opublikowano

So et the end of all , bad oil pump was causing a problem  + bad mechanic ?

What of brand of oil pump you put in your car ?

I have a similar problem i can hear it only when car is cold  i change a camshaft tensioner  and chain  OEM new ones ,  still the same , maybe next i will try a new oil pump .

What is pneumothorax ?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 22.09.2023 o 23:42, MarioR34 napisał(a):

So et the end of all , bad oil pump was causing a problem  + bad mechanic ?

What of brand of oil pump you put in your car ?

I have a similar problem i can hear it only when car is cold  i change a camshaft tensioner  and chain  OEM new ones ,  still the same , maybe next i will try a new oil pump .

What is pneumothorax ?

The cause of the low pressure was a stuffed valve with seals. The mechanic who serviced it previously used excessive amounts of silicone.

Read here on the tensioner group, there is quite an extensive thread on this topic. I can only tell you that if you can hear it within 3 seconds after starting it, it's not a big deal.

Opublikowano

Yea , just when car is cold on start  and  then it stops.

Edytowane przez MarioR34

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich posiadaczy audi. Mam zamiar wymienić łańcuch i napinacz w swoim 1.8T bfb. Od nowości nie ruszany a przebieg 230tys. Czy ktoś może mi powiedzieć jaki jest sens wyłączać  zmienne fazy i czy warto, może zostać przy tym co fabryczne? Bardzo proszę o wyjaśnienie zagadnienia.

Opublikowano
26 minut temu, Jajcek30 napisał(a):

Czy ktoś może mi powiedzieć jaki jest sens wyłączać  zmienne fazy i czy warto,

Sens jest taki, że wsadzasz napinacz za 300 zł i masz spokój na wieki. Zmienna faza działa tylko po to żeby spełnić normę euro 4 - czyli na ssaniu i przy spokojnej jeździe. Jak Ci się z tym napinaczem nic nie dzieje to nie ruszaj.

Przejeździłem w sumie ponad 100tys w 1.8t na takiej konwersji napinaczy i byłem zadowolony i na dodatek $$ w kieszeni zostają i można zapomnieć o terkotaniu przy odpalaniu na zawsze. 

Opublikowano

A zatem terkotanie powoduje napinacz ze zmienną fazą? Dlaczego?

Edytowane przez Jajcek30

Opublikowano

mordo jeśli terkocze ci to zdejmij pokrywę i luknij se w moim przypadku łańcuch sie rozciągnął i nawet nie dawał żadnego o sobie znaku a tarł jak powalony po pokrywie tani zestaw to 500 zł napinacz łańcuch uszczelka pokrywy i reszta uszczelniaczy