Mateuszaw Opublikowano 23 Września 2023 Opublikowano 23 Września 2023 Witam! Pojawił mi się w VCDS następujący błąd: Adres 22: 4x4 / AWD Plik etykiet: 1K0-907-554.lbl Oznaczenie elementu: 1K0 907 554 Komponent: HALDEX 4Motion 0101 Kodowanie: 0000001 Kod serwisu: WSC 00000 000 00000 VCID: 6ADB77AF457FE0C375-803E Znaleziono 1 błąd: 00448 - Pompa sprzęgła Haldex (V181) 014 - wadliwy - Sporadyczny Posiadam pojazd a3 8p z 2004r z silnikiem 2.0 TFSI. Posiadam samochód od niedawna i nie wiem co może być przyczyną? Oczytałem się że może być zabrudzony filtr / nie wymieniany olej / syf na sitkach, lecz wiem że wasza fachowa wiedza na temat naszych pojazdów jest ogromna i możecie mnie nakierować na przyczynę Pozdrawiam!
P.Wiśnia Opublikowano 23 Września 2023 Opublikowano 23 Września 2023 Witaj! Sam posiadałem A3 8L. Więc trochę wiem o budowie tego pojazdu. Błąd może wynikać z uszkodzenia/zaśniedzenia instalacji elektrycznej biegnącej do pompy sprzęgła haldex. Na start sprawdź jak wygląda instalacja elektryczna. W tamtym miejscu styki po latach potrafią zaśniedzieć. I od razu jak będą ślady korozji to wymień uszczelkę w kostce. Bo to jest złącze hermetyczne i potrafią stwardnieć uszczelki Pozdrawiam
Mateuszaw Opublikowano 24 Września 2023 Autor Opublikowano 24 Września 2023 (edytowane) Dzięki, takiego rozwiązania nigdzie nie wyczytałem. Jeszcze dzisiaj spróbuje to zobaczyć! Będę dawał znać z postępów. A więc jestem po oględzinach kostek i jest wszystko w jak najlepszym porządku. Otworzyłem, przeczyściłem lecz zmienił się błąd z sporadyczny na stały 😕 Czy otworzenie i sprawdzenie jak wyglada sitko i olej może coś dać? @P.Wiśnia jak sądzisz ? Edytowane 29 Września 2023 przez Mateuszaw Aktualizacja
P.Wiśnia Opublikowano 29 Września 2023 Opublikowano 29 Września 2023 Być może pompa haldex jest uszkodzona. Oczywiście że możesz sprawdzić sitko i olej. W A3 8P z tego co pamiętam jest też możliwość sprawdzenia haldexu za pomocą VCDS, wtedy zobaczysz co go boli.
Dev Opublikowano 30 Września 2023 Opublikowano 30 Września 2023 Pompa złom, filtr I olej też do wymiany
Mateuszaw Opublikowano 2 Października 2023 Autor Opublikowano 2 Października 2023 (edytowane) Wymieniłem olej i filtr i była masakra. Przed wymianą nie mogła nabić 1bar ciśnięcia a teraz bije 3bar. Lecz pojeździłem po deszczu i znowu powrócił błąd sporadyczny. Wiec podejrzewam daj jak @Dev pisze ze pompa złom. A powiedzcie mi jeszcze jedno? Znalazłem na olx zestaw regeneracyjny do pompy. Czy to coś może pomóc? Edytowane 2 Października 2023 przez Mateuszaw Aktualizacja
Rozwiązanie Dev Opublikowano 2 Października 2023 Rozwiązanie Opublikowano 2 Października 2023 (edytowane) zagadaj do tego goscia z allegro allegro.pl ALLEGRO.PL brałem zawsze od niego takie rzeczy Edytowane 2 Października 2023 przez Dev
Rekomendowane odpowiedzi