Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana lusterka wstecznego ze zwykłego na fotochromatyczne w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 4.01.2024 o 20:22, Muskel1 napisał(a):

Ten przewód z bezpiecznika idzie między innymi do kamery na przedniej szybie, więc do bezpiecznika nie musisz ciągnąć przewodów. Tylko z lusterka do BCM1.

Masz czujnik deszczu i światła na szybie?

Muskel1 wiesz może pod który pin w BCM1 podłączyć lusterko wewnętrzne? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć!
Jestem właśnie po zmianie lusterka, w skrócie do zmiany potrzebne jest lusterko i wtyczka(6 pin) z 3 przewodami:
Lusterko PIN1 -> zasilanie ze skrzynki bezpieczników w podstopnicy ST4 poz.1 (można też wpiąć się gdzieś w okolicach lusterka, np. kamera, panel oświetlenia)

Lusterko PIN2 -> Masa

Lusterko Pin7 -> BCM T73a pin 24 (można też wpiąć się do panelu oświetlenia w podsufitce pin 6 we wtyczce 6pin T6bc

U mnie całość działa bez kodowania - wyłączanie wyciemniania przy włączonym oświetleniu wewnątrz lub biegu wstecznym.

Opublikowano
6 godzin temu, Paddy napisał(a):

U mnie całość działa bez kodowania

Jaką masz wartość HEX w bajcie 18 w BCM1?

Opublikowano

HEX 11

6 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Jaką masz wartość HEX w bajcie 18 w BCM1?

Opublikowano

Dziwna sprawa, bit 5 masz nieaktywny, więc dziwi mnie, że działa. Po doposażeniu powinieneś aktywować bit 5 (tak jest w oryginale).

Opublikowano

Nie wiem czy ma to znaczenie ale auto jest po lifcie. Mam też czujnik deszczu i kamerę. 
Żaden sterownik nie zgłasza błędów, a funkcjonalność jest pełna.

Opublikowano

Przedlift, polift nie gra roli. Być może funkcjonalność się poprawi jak zaznaczysz.

Opublikowano

Spróbuję, dam znać

Opublikowano

Przyjął kodowanie, brak błędów ale w funkcjonalności nic się nie zmienia.

Opublikowano

Odczekałeś uśpienie sterowników po zmianie kodowania?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pojeździłem trochę i nie widzę różnicy

Opublikowano

Pomimo tego na Twoim miejscu pozostawiłbym teraźniejsze kodowanie, bo tak mają zakodowane auta z fabrycznym fotochromatycznym lusterkiem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Być może kodowanie to jest potrzebne przy bocznych lusterkach fotochromatycznych. Bez kodowania prawdopodobnie nie będą działać prawidłowo, ponieważ są sterowane po magistrali LIN z lusterka wewnętrznego.

Opublikowano
6 minut temu, zertaul napisał(a):

Być może kodowanie to jest potrzebne przy bocznych lusterkach fotochromatycznych. Bez kodowania prawdopodobnie nie będą działać prawidłowo, ponieważ są sterowane po magistrali LIN z lusterka wewnętrznego.

Lusterka zewn. trzeba swoją drogą zakodować w sterownikach drzwiowych.

Opublikowano

Tak, ale dostają one sygnał z lusterka wewnętrznego. Najpierw sygnał poprzez magistralę LIN trafia do BCM, a później poprzez magistralę CAN trafia do sterowników drzwiowych.

Opublikowano

Tak, dokładnie:wink:

Opublikowano

Dziwna sprawa z tym kodowaniem. Sprawdziłem wczoraj u siebie i też nie widzę różnicy w działaniu lusterek fotochromatycznych (również tych zewnętrznych) bez względu na to, czy wewnętrzne lusterko jest zakodowane, czy też nie.

Ważne jest jedynie kodowanie lusterek bocznych w modułach drzwiowych.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Jestem właśnie w trakcie montażu lusterka wewnętrznego fotochromatycznego. Podłączenie wykonuje zgodnie z instrukcją:

Lusterko PIN1 -> Zasilanie

Lusterko PIN2 -> Masa

Lusterko Pin7 -> BCM T73a pin 24

I tu zaczyna się problem bo mam zajęty PIN 24 w BCM T73A

Proszę o wsparcie jak dokonać podłączenia.

p.s.

Wtyczka w podsufitce, do którego oryginalnie podłączony jest czujnik deszczu oraz lusterko fotochromatyczne u mnie posiada tylko trzy przewody: zasilanie, masa, oraz przewód komunikacyjny z czujnikiem. Dlatego prowadziłem przewód do BCM 

T73A.thumb.jpg.2efe2056c90bb2861bbfef70ab28cc33.jpg

Opublikowano

Cześć,

Przeanalizowałem również gniazdo złącza T73A. Okazuje się, że nie ma pokrycia dla całej szyny od 13-37 - niektóre są puste.

Jak na załączonym zdjęciu. Wolne pola do wykorzystania to 13, 25, 35, 36, 37...

Najważniejsze jest pytanie czy podłączając PIN 7 z lusterka np do pinu 25 w gnieździe BCM nie narobię bałaganu.

Gniazdo BCM T73A.jpg

Opublikowano

Nie no bez przesady. Każdy pin ma swoje przeznaczenie i nie możeś się dowolnie wpinać w miejsce innego. Musisz się wpiąć w pin 24. Albo do przewodu który już tam jest albo misisz wyciągnąc ten przewód i za pomocą bypassa wpiąć oba na pin 24.