Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana lusterka wstecznego ze zwykłego na fotochromatyczne w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przeszukałem całe forum odnośnie zmiany lusterka w A4 B9 ze zwykłegomanualnego na fotochrom i znalzłem bardzo rozwinięty temat ale tylko przy wykonaniu tej operacji w A4 B9 nikt nic nie opisuje odnośnie wymiany w B9.

a więc może wspnymi siłami stworzymy jakieś manuala który komuś omoże

kupiłem:

lusterko 8W0857511 

w lusterku  są 4 piny 

1

2

6

7

Z opisu z tematu wymiany w b8 wiemże 

pin 1 to +

pin 2 to masa

pin 6 (podłączony do pinu 7 wtyczki od lampki kostki 8-mio pinowej)  nie wiem jaka jest lampka i wtyczka w A4 b8

pin 7 (podłączony do gateway) nie wiem czy Gateway jest takie same jak w A4 B8

Nie ukrywam że chciał bym podłączyć wszystko jak w oryginale więc interesuje mnie dokłade miejsca połączeń wszystkich przewodów , temat kieduś wrzuciłem ale nie został pociągnięty może teraz się uda .

lusterko wtyka.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Udało Ci się to zrobić?

Opublikowano

@Muskel1 orientujesz się czy po wymianie na lusterko fotochrom należy je zakodować?

Opublikowano

Tak.

Opublikowano
1 minuta temu, Muskel1 napisał(a):

Tak.

Kodowanie lusterka ?

Jeśli mam zwykłe lusterko, kamerę . To zmieniając na foto trzeba kupować nową wiązkę a jeśli tak to dużo mnie czeka rozbierania?

Opublikowano

Wiązkę musisz dokupić. Są gotowe zestawy, lusterko i wiązka. Wiązkę musisz puścić z lusterka, lewym słupkiem A do BCM1.

Opublikowano
2 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Wiązkę musisz dokupić. Są gotowe zestawy, lusterko i wiązka. Wiązkę musisz puścić z lusterka, lewym słupkiem A do BCM1.

Dzięki. Myślałem że w przypadku kiedy jest kamera jest też podciągnięta wiązka do lusterka 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 24.11.2023 o 21:37, fafiks napisał(a):

@Muskel1 orientujesz się czy po wymianie na lusterko fotochrom należy je zakodować?

Jako ciekawostkę napiszę, że montowałem u siebie w polifcie lusterko fotochrom i zadziałało bez kodowania :) nawet nie znalazłem info gdzie miałbym to włączyć :)

Opublikowano

Bo z pewnością masz już czujnik deszczu i jest już zakodowany.

Opublikowano
W dniu 31.12.2023 o 09:38, Muskel1 napisał(a):

Bo z pewnością masz już czujnik deszczu i jest już zakodowany.

A czy jest możliwość  że przy pewnych opcjach wyposażenia była dociągnięta wiązka do lusterka foto ? (Przygotowanie) 

Opublikowano

Raczej nie.

Opublikowano
10 godzin temu, fafiks napisał(a):

A czy jest możliwość  że przy pewnych opcjach wyposażenia była dociągnięta wiązka do lusterka foto ? (Przygotowanie) 

Wiązkę kupiłem na stronie Vaginstal. Szczerze polecam koszt to coś koło 120zł. Wygląda jak oryginał i jest bardzo czytelna instrukcja gdzie podłączyć :)

Opublikowano

@Muskel1mam pytanie. Sprawdziłem na liście bezpieczników, w podstopnicy. ST4 poz1, jest tam bezpiecznik Do lusterka wstecznego, podgrzewanie foteli, panelu klimatyzacji tylnej. Nie mam żadnego z tych komponentów za instalowanego fabrycznie a bezpiecznik jest wpięty i w chodzi tam żółty kabelek.

Czy możliwe jest że na tym bezpieczników może być jeszcze coś innego ? 
A może faktycznie jest gdzieś pod prowadzona ta wioska do lusterka i jest ukryta w podsufitce tylko nie wiem gdzie ją szukać 

Opublikowano

Ten bezpiecznik jest odpowiedzialny za dużo więcej funkcji, między innymi także złącze OBD2, tylny panek klimatyzacji itp. Nie masz na 100% wiązki pod lusterko fotochromatyczne. 

Opublikowano
19 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ten bezpiecznik jest odpowiedzialny za dużo więcej funkcji, między innymi także złącze OBD2, tylny panek klimatyzacji itp. Nie masz na 100% wiązki pod lusterko fotochromatyczne. 

Dziękuję 

Opublikowano
3 godziny temu, A4B9 napisał(a):

@Muskel1mam pytanie. Sprawdziłem na liście bezpieczników, w podstopnicy. ST4 poz1, jest tam bezpiecznik Do lusterka wstecznego, podgrzewanie foteli, panelu klimatyzacji tylnej. Nie mam żadnego z tych komponentów za instalowanego fabrycznie a bezpiecznik jest wpięty i w chodzi tam żółty kabelek.

Czy możliwe jest że na tym bezpieczników może być jeszcze coś innego ? 
A może faktycznie jest gdzieś pod prowadzona ta wioska do lusterka i jest ukryta w podsufitce tylko nie wiem gdzie ją szukać 

Poza tym masz też kamerę na przedniej szybie i ona też jest zasilana z tego bezpiecznika.

Opublikowano

Ok, podłączę się więc pod ten bezpiecznik .

możesz napisać jak zakodować lusterko foto? No chyba że nie trzeba tego robić.

Opublikowano

Ten przewód z bezpiecznika idzie między innymi do kamery na przedniej szybie, więc do bezpiecznika nie musisz ciągnąć przewodów. Tylko z lusterka do BCM1.

Masz czujnik deszczu i światła na szybie?

Opublikowano
3 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ten przewód z bezpiecznika idzie między innymi do kamery na przedniej szybie, więc do bezpiecznika nie musisz ciągnąć przewodów. Tylko z lusterka do BCM1.

Masz czujnik deszczu i światła na szybie?

Tak mam czujnik deszczu , a czy światła to nie wiem ?

wiązka była już przewodami do BCM, masy i bezpiecznika .

Opublikowano

To powinno być już zakodowane.