Kmajor Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia W dniu 4.01.2024 o 20:22, Muskel1 napisał(a): Ten przewód z bezpiecznika idzie między innymi do kamery na przedniej szybie, więc do bezpiecznika nie musisz ciągnąć przewodów. Tylko z lusterka do BCM1. Masz czujnik deszczu i światła na szybie? Muskel1 wiesz może pod który pin w BCM1 podłączyć lusterko wewnętrzne?
Paddy Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca Cześć! Jestem właśnie po zmianie lusterka, w skrócie do zmiany potrzebne jest lusterko i wtyczka(6 pin) z 3 przewodami: Lusterko PIN1 -> zasilanie ze skrzynki bezpieczników w podstopnicy ST4 poz.1 (można też wpiąć się gdzieś w okolicach lusterka, np. kamera, panel oświetlenia) Lusterko PIN2 -> Masa Lusterko Pin7 -> BCM T73a pin 24 (można też wpiąć się do panelu oświetlenia w podsufitce pin 6 we wtyczce 6pin T6bc U mnie całość działa bez kodowania - wyłączanie wyciemniania przy włączonym oświetleniu wewnątrz lub biegu wstecznym.
Muskel1 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca 6 godzin temu, Paddy napisał(a): U mnie całość działa bez kodowania Jaką masz wartość HEX w bajcie 18 w BCM1?
Paddy Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca HEX 11 6 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Jaką masz wartość HEX w bajcie 18 w BCM1?
Muskel1 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca Dziwna sprawa, bit 5 masz nieaktywny, więc dziwi mnie, że działa. Po doposażeniu powinieneś aktywować bit 5 (tak jest w oryginale).
Paddy Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca Nie wiem czy ma to znaczenie ale auto jest po lifcie. Mam też czujnik deszczu i kamerę. Żaden sterownik nie zgłasza błędów, a funkcjonalność jest pełna.
Muskel1 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca Przedlift, polift nie gra roli. Być może funkcjonalność się poprawi jak zaznaczysz.
Paddy Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Przyjął kodowanie, brak błędów ale w funkcjonalności nic się nie zmienia.
Muskel1 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Odczekałeś uśpienie sterowników po zmianie kodowania?
Muskel1 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca Pomimo tego na Twoim miejscu pozostawiłbym teraźniejsze kodowanie, bo tak mają zakodowane auta z fabrycznym fotochromatycznym lusterkiem.
Rekomendowane odpowiedzi