Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana chłodnicy w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez w związku z wyciekiem musze wymienić chłodnicę a dokładnie tę małą dodatkową chłodnicę (błędnie przez niektórych nazywaną intercoolerem - z racji że w niektórych wersjach silnikowych faktycznie jest w tym miejscu intercooler). Nie mniej jednak chce to sam wymienić do czego trzeba ściągnąć zderzak i przy tym poodpinać radary.

Oznaczenie chłodnicy: 8W0145804A

Chciałem zapytać może ktoś już robił sam taka wymianę:

1. czy faktycznie po ściągnięciu i odpięciu radarów - trzeba je jakoś dodatkowo kalibrować ? - widziałem film na youtube (ale kalibracja mechaniczna czyli ustawianie w zderzaku - co wydaje się bez sensu skoro zderzak trafia w to samo miejsce)? - a koszt takiej wymiany u mechaników to rząd około 1300zł

2. czy warto kupować oryginalną chłodnicę? - ktoś jest w stanie powiedzieć kto jest producentem dla Audi tych chłodnic? oryginał na allegro 600zł , zamiennik SRline 350zł, Marret 450zł

3. jakieś złote rady?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Jak zakończyła się operacja, czy wymieniałeś sam, jakieś trudności ??

Jaką finalnie chłodnicę założyłeś?

Czeka mnie ta sama operacja, więc chętnie zapoznam się z Twoimi doświadczeniami.

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, sir_Gustavo napisał(a):

Witam,

Jak zakończyła się operacja, czy wymieniałeś sam, jakieś trudności ??

Jaką finalnie chłodnicę założyłeś?

Czeka mnie ta sama operacja, więc chętnie zapoznam się z Twoimi doświadczeniami.

Hej nie wymieniłem. bo zimno cały czas a nie bardzo mam warunki. generlanie ja mam wyciek minimalny i to sobie bardzo powoli ucieka - zasadniczo nalałem płynu na full i zasadniczo nie widać ubytku -kontroluje co jakiś czas. Tamta ucieczka płynu co miałem to albo musiało gdzies przy którejś jeździe mocno zagrzać i wiecej uciekło albo było to spowodowane wlaniem dodatku od liquimoly do paliwo - do czyszczenia dpf - mozeliwe ze to tak dobrze wyczyściło że cześc płynu uciekła przez chłodnice EGR (tak przynajmniej wywnioskowałem czytając Internet). na szczęście sie uspokoiło (dodatku juz nie dodaje choć kupiłem 2) i narazie tak jeżdżę na wiosnę pewnie wymienię te chłodnice. Wiec moze bedziesz pierwszy i to ja podpytam o rady

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chłodnica EGR to tak jak zwykła chłodnica, albo jest szczelna albo nie i cieknie. 

A płyn może uciekać w kilku miejscach:

IC wodny, pompa wody, złącza, chłodnica EGR w B9 to rzadko.