Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z turbiną 1.9 TDI AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , pacjent A4 B6 1.9 TDI AWX 130 km 2001 400tyś przebiegu... od jakiś dwóch tygodni ma problem turbiną , z reguły po przekroczeniu 3000 obrotów z butem w podłodze silnik za każdym razem wpada w tryb awaryjny , na 4 biegu ok. 120 km/h , na 5 160 km/h ... dziś nawet na 2 go przegoniłem powyżej 3k i to samo . Wcześniej ten problem zdarzał się sporadycznie ale po porządnym przegonieniu był spokój , aczkolwiek nie zamulam go nigdy , pewnie to zbieg okoliczności ale zaczęło się  gdy temperatura na zewnątrz spadła poniżej zera . 

Sprawdziłem wirnik na turbinie , kręci się lekko , przód tył luzów brak , na boki minimalne , w dolocie śladowe ilości oleju ale to raczej z odmy . Sztanga turbiny chodzi , rozruszałem  ją kluczem dla pewności . Gruszka również zaciąga sztangę po dopaleniu silnika i po zassaniu strzykawką . Wymieniłem kompletnie wszystkie przewody podciśnieniowe , na przewodzie który dochodzi do gruszki czuć że zasysa chociaż nie wiem czy nie za słabo . Króciec na pompie vacum uszczelniony , nie ma problemu z hamulcami .  

Do momentu przejścia silnika w tryb awaryjny wszystko jest w normie samochód normalnie przyspiesza , jednak z okolic turbiny wydobywa się jakby "szuranie" przy odpuszczaniu gazu , podobny dźwięk wydobywał się gdy pękł przewód idący tu itercoolera , ale ten objaw pojawił się już z dawno temu i w sumie nic się nie działo poza tym .

Tak wiec pytanie co jeszcze można by tu zrobić ? n75 ? Czy tu jest już powolna śmierć turbiny...

Rozwiązane przez Rob@k

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Miałem tak w passacie 1.9tdi AVF. Po wymianie turbo problem ustal. Geometria się ruszała, ale musiała się gdzieś lekko przycinać. Sprubuj jeszcze wyjąć turbo i wyczyścić dobrze geometrię. 

Opublikowano
  • Autor

Powoli się do tego przymierzam jednak wiem że nie będzie lekko ją wyjąć wiec chciałbym zrobić co się jeszcze da z zewnątrz żeby mieć pewność ..

Opublikowano
  • Rozwiązanie
8 godzin temu, RavEk93 napisał(a):

Powoli się do tego przymierzam jednak wiem że nie będzie lekko ją wyjąć wiec chciałbym zrobić co się jeszcze da z zewnątrz żeby mieć pewność ..

Możesz jeszcze podmienić N75 dla pewności. 

Opublikowano

Jak jeżdzisz autem , głownie krótkie odcinki czy trasa ? 

Wygląda na zapchaną geometrię .

Opublikowano
  • Autor

Bywa różnie , ale średnio raz w tygodniu się zawsze zrobi jakąś trasę .

Opublikowano
13 godzin temu, RavEk93 napisał(a):

Tak wiec pytanie co jeszcze można by tu zrobić ?

Możesz jeszcze, a właściwie powinieneś, bo to jest podstawą diagnostyki :

-wykonać logi odpowiednich danych w teście dynamicznym/drogowym

-podać kod i opis błędu, który widnieje w pamięci sterownika silnika

Z dużym prawdopodobieństwem można już określić przyczynę usterki, przedmówcy o niej wspomnieli ale ażeby mieć pewność, czy tryb awaryjny nie jest następstwem niedoładowania trzeba mieć wgląd w dane, o których napisałem. 

Oczywiście pęknięty przewód wskazuje na przeładowanie ale... W obecnych czasach gdy mamy możliwość podglądu w dane przekazywane przez czujniki, wskazanym, a nawet koniecznym jest skorzystanie z tego.

Opublikowano
  • Autor

No cóż spróbuję jeszcze podmienić n75 i przeczyścić geometrię cleanerem przez otwór na rurę egr . Dam znać o efektach :) 

Opublikowano

miałem to samo 3tyś i tryb awaryjny,wyczyściłem turbo i po problemie ,a nie było mocno zasyfione,daj sobie spokój z cleanerem ,może pomoże na chwilę,wyjmuj turbo przy okazji kolektor wyczyścisz,wbrew pozorom nie jest to skomplikowane

Opublikowano
24 minut temu, greg2505 napisał(a):

daj sobie spokój z cleanerem

Słuszna uwaga. 

Opublikowano
  • Autor

Nie zdążyłem jeszcze podpiąć kompa ani nic wyczyścić ale właśnie udało mi się rozwiązać problem , być może na chwilę ale zobaczymy...!

Wyciągnąłem ten zawór n75 żeby odczytać numery , tak przy okazji wyczyściłem go , styki i wtyczkę z psikałem wd40 , przedmuchałem mocno sprężonym powietrzem te dwa wyjścia i wsadziłem go na swoje miejsce . Jak już tak przy okazji się grzebałem to postanowiłem wyjąć czujnik ciśnienia doładowania , był jakby w oleju , przeczyściłem przedmuchałem , tak samo styki w wtyczke na koniec przeczyściłem też  wtyczkę od przepływomierza . 
No i postanowiłem się przejechać do sklepu po piwko i już słyszę że turbina przestała szurać a samochód żwawy  , tak więc wyskoczyłem sobie od razu sprawdzić to na ekspresówce i już bez problemu na 4 kręciłem go do końca , bez problemu dobiłem do 200 . 

Nie wiem czy temat można uznać za rozwiązany i czy to wszystko było winą n75 czy czujnika ciśnienia doładowania ale wszystko wróciło do normy , tak więc dziękuję wszystkim za cenne wskazówki .

Opublikowano

Pojeżdzij kilka dni wtedy sie upewnisz.

Opublikowano
  • Autor

Będę informował na bieżąco :) 

A tak w ogóle polecacie coś do diagnostyki , do użytku domowego ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Ostatecznie wymieniłem zawór N75 na nowy i to rozwiązało problem na stałe , należy jednak pamiętać aby brać oryginał Pierburg , na zamienniku auto dziwnie się się zachowywało . Można zamykać