Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap 2.0 tfsi na 1.8t bfb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z silnikiem 2.0 tfsi. Podczas pracy wydaje dźwięk cykania. Prawdopodobnie są wytarte wałki rozrządu. Wymieniałem już rozrząd, popychacze z dźwigienkami, pompę wysokiego ciśnienia oraz vacum, wtryski, cewki oraz świece. Problem nadal pozostał więc padło już na wałki. Ale nie o tym. Myślę nad swapem na 1.8t z b6/b7 o kodzie bfb. Silnik powinien pasować bez większych przeróbek poza elektryką. Pytanie mam jednak takie czy dam radę włożyć 1.8t bfb z Audi które miało automatyczną skrzynię biegów do mojego Audi z quattro i manualem? Dawca posiada automatyczną skrzynię biegów oraz napęd na przód z silnikiem umiejscowionym wzdłużnie. Jest to auto w okazyjnej cenie po wypadku, lecz komora silnika nie zostala w żaden sposób naruszona, uszkodzone jest głównie poszycie. B6 jest wyceniona na 3900 więc prawie w cenie samego silnika więc można powiedzieć ze dawca byłby praktycznie darmowy ponieważ resztę części można sprzedać. Dlaczego chce wymienić ten silnik? Nie mam już siły z nim walczyć i próbować naprawić. Mam fajną bazę pod projekt i chciałbym wsadzić tam silnik z potencjałem skąd to pytanie. Ewentualnie może doradzicie jakiś inny silnik który mógłby tam wlecieć? 

Opublikowano

Nagraj jakiś filmik jak ci to cyka.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.12.2023 o 14:48, morelo napisał(a):

Wstawię dzisiaj po pracy 

W dniu 14.12.2023 o 14:48, morelo napisał(a):

Przy dodawaniu gazu oczywiście cykanie przyspiesza. 

IMG_5988.mov

Opublikowano

To raczej stukanie, a nie cykanie, cykają to wtryskiwacze dosyć głośno słychać w tych samochodach myślałem że to, to ale tu ewidentnie coś innego. Co do wymiany silnika tak wszystko się da po prostu pytanie czy nie prościej znaleźć taki sam silnik i wyrzucić. Lub rozebrać ten silnik po prostu i sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, morelo napisał(a):

To raczej stukanie, a nie cykanie, cykają to wtryskiwacze dosyć głośno słychać w tych samochodach myślałem że to, to ale tu ewidentnie coś innego. Co do wymiany silnika tak wszystko się da po prostu pytanie czy nie prościej znaleźć taki sam silnik i wyrzucić. Lub rozebrać ten silnik po prostu i sprawdzić.

Ten model silnika akurat jest tak wadliwy że nie wiem czy chciałbym go wymieniać na ten sam. Sprawdzenie jeszcze wchodzi w grę. Ale bardziej zastanawiam się nad swapem żeby zrobić coś fajnego z tego auta na długie lata. Mam już upatrzonego dawcę tylko zastanawiam się czy silnik z automatu z b6 wejdzie do mojego b8 z manualem. Czy nie ma tam jakiś różnic stanowiących wieksze problemy? Wiem że musi być bfb bo najłatwiej to zgrać ze sobą. Pytanie czy manual i automat się czymś różnią.

Opublikowano

Wsadzenie silnika to najmniejszy problem. Schody zaczną się z elektroniką, bo te auta dzieli przepaść pokoleniowa. Był jakiś projekt swapu w takim a4 b8 na polskim ytubie ale temat umarł, bo nie ma żadnej aktualizacji od kilku lat.