Siumkaj Opublikowano 16 Grudnia 2023 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Cześć. U mnie standardowo jak jedna rzecz naprawie w aucie to po chwili znowu coś się psuje 🤪 Dzisiaj potrzebuje pomocy z pedalem sprzegla, gdyż od kilku tygodni pedal sprzęgła przy odpuszczaniu wydaje dziwne piski. Załączam film z dźwiękiem i bardzo bym prosił o pomoc co to może być i jak to naprawić. Piszczenie trwa tylko podczas gdy odpuszczam pedał i trwa jakoś 10min od momentu włączenia silnika, po czym 10-15minutach jazdy sprzęgło przestaje skrzypiec. Zaobserwowałem (nie wiem czy słusznie), ale występuje to wg. mnie gdy na zewnątrz jest wilgotno/chlapa - auto stoi 24/7 na dworze. Pamiętam że zaczęło się to dziać jakoś na początku listopada, potem były mrozy i był spokój, teraz jest znowu dodatnia temp to i skrzypienie wróciło (tak wynika z moich obserwacji, nie wiem czy słusznie). Standardowo oznaczam bardzo pomocnego kolegę @Muskel1 IMG_2633.mov
Muskel1 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Kiedy wymieniałeś ostatnio płyn hamulcowy?
Siumkaj Opublikowano 16 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2023 27 minut temu, Muskel1 napisał(a): Kiedy wymieniałeś ostatnio płyn hamulcowy? Auto mam prawie 4 lata, za mojej kadencji nie zmieniałem. Wcześniej to nie wiem kiedy Belg zmienial (o ile w ogóle zmienial)
Rozwiązanie Muskel1 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Rozwiązanie Opublikowano 16 Grudnia 2023 No to najwyższy czas. Płyn powinno się zmieniać co 2 lata. Sprzęgło jest hydrauliczne i właśnie płyn hamulcowy jest tą hydrauliką sprzęgła.
Siumkaj Opublikowano 16 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2023 17 minut temu, Muskel1 napisał(a): No to najwyższy czas. Płyn powinno się zmieniać co 2 lata. Sprzęgło jest hydrauliczne i właśnie płyn hamulcowy jest tą hydrauliką sprzęgła. Dziękuję za pomoc. Postaram się ogarnąć temat do nowego roku i dam znać czy problem rozwiązany
Muskel1 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Opublikowano 16 Grudnia 2023 jak nie, to będzie trzeba dalej szukać ale płyn po 4 latach już zaciągnął wody i należy go wymienić. 1
Siumkaj Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2023 W dniu 16.12.2023 o 19:36, Muskel1 napisał(a): jak nie, to będzie trzeba dalej szukać ale płyn po 4 latach już zaciągnął wody i należy go wymienić. Witam, wracam z małym updatem - po wymianie płynu przestało piszczeć. Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi