Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzypienie przy odpuszczania sprzegla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. U mnie standardowo jak jedna rzecz naprawie w aucie to po chwili znowu coś się psuje ?

Dzisiaj potrzebuje pomocy z pedalem sprzegla, gdyż od kilku tygodni pedal sprzęgła przy odpuszczaniu wydaje dziwne piski. Załączam film z dźwiękiem i bardzo bym prosił o pomoc co to może być i jak to naprawić. Piszczenie trwa tylko podczas gdy odpuszczam pedał i trwa jakoś 10min od momentu włączenia silnika, po czym 10-15minutach jazdy sprzęgło przestaje skrzypiec. Zaobserwowałem (nie wiem czy słusznie), ale występuje to wg. mnie gdy na zewnątrz jest wilgotno/chlapa - auto stoi 24/7 na dworze. Pamiętam że zaczęło się to dziać jakoś na początku listopada, potem były mrozy i był spokój, teraz jest znowu dodatnia temp to i skrzypienie wróciło (tak wynika z moich obserwacji, nie wiem czy słusznie). Standardowo oznaczam bardzo pomocnego kolegę @Muskel1

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Kiedy wymieniałeś ostatnio płyn hamulcowy?

Opublikowano
  • Autor
27 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Kiedy wymieniałeś ostatnio płyn hamulcowy?

Auto mam prawie 4 lata, za mojej kadencji nie zmieniałem. Wcześniej to nie wiem kiedy Belg zmienial (o ile w ogóle zmienial) 

Opublikowano
  • Rozwiązanie

No to najwyższy czas. Płyn powinno się zmieniać co 2 lata. Sprzęgło jest hydrauliczne i właśnie płyn hamulcowy jest tą hydrauliką sprzęgła. 

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Muskel1 napisał(a):

No to najwyższy czas. Płyn powinno się zmieniać co 2 lata. Sprzęgło jest hydrauliczne i właśnie płyn hamulcowy jest tą hydrauliką sprzęgła. 

Dziękuję za pomoc. Postaram się ogarnąć temat do nowego roku i dam znać czy problem rozwiązany :) 

Opublikowano

:hi:jak nie, to będzie trzeba dalej szukać ale płyn po 4 latach już zaciągnął wody i należy go wymienić. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.12.2023 o 19:36, Muskel1 napisał(a):

:hi:jak nie, to będzie trzeba dalej szukać ale płyn po 4 latach już zaciągnął wody i należy go wymienić. 

Witam, wracam z małym updatem - po wymianie płynu przestało piszczeć. Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam :)