Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Stuki przy odpalaniu - filmik - problem rozwiązany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Podczas odpalania oraz gaszenia silnika z pod spodu silnika słychać głośne stuki. Co to może być? Dodam jeszcze, że będę wymieniać tłumik drgań paska klinowego, czy on tak może stukać? Pozdrawiam. :hi:

http://www.youtube.com/watch?v=DdraSKK6fpI

Nagrywałem telefonem, telefon położyłem pod samochodem w okolicy miski olejowej. Proszę oglądać nie za głośno, wtedy stuki są bardziej słyszalne.

Opublikowano

raczej stuka dwumas niestety....

Opublikowano
  • Autor

raczej stuka dwumas niestety....

A co to za cholera i ile kosztuje?
Opublikowano
  • Autor

Dzięki, a dzwięki z filmiku jednoznacznie wskazują na dwumasę?

Opublikowano

Amortyzator napinacza może tak stukać - u mnie też stukał,ale przy odpaleniu nie było to tak mocno słyszalne jak u ciebie! Na zimnym prawie w ogóle ponieważ reszki oleju które się tam znajdowały były jeszcze gęste. Oczywiście na odległość cieżko to stwierdzić,ale tak jak piszą koledzy wyżej może to też być dwumas.

Opublikowano
  • Autor

Zatem mam nadzieję, że to będzie amortyzator bo jest naprawdę w kiepskim stanie. Na dniach go będę wymieniać wraz z wszystkimi tulejkami, sworzniami itp... Co do głośności tego stukania to wiesz.... komórka znajdowała się bardzo blisko "epicentrum" tych dzwięków więc na pewno jest głośniej niż stanąć nad samochodem i słuchać.

Opublikowano

Zdejmij pasek wielorowkowy (ten długi oczywiście) i sprawdź czy dalej będzie stukało przy odpalaniu. Jak najbardziej może to być napinacz (lub inny element współpracujący z wwym. paskiem).

Opublikowano

Ten odglos jest wyraznie slyszalny w kabinie? Czy tylko na zewnatrz?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W kabinie też słychać ale oczywiście znacznie mniej [br]Dopisany: 06 Maj 2009, 12:45_________________________________________________Problem rozwiązany. Stukanie pochodziło od zużytego tłumika drgań. Wymieniłem tłumik i wszystkie tulejki, sworznie itp. Miałem robić fotostory ale w trakcie roboty wraz ze wzrostem trudności całej operacji (dojście do śrub fatalne) przestałem robić zdjęcia a zacząłem "walczyć o życie" więc sorka, no ale cieszę się że mi się udało bo w trakcie wymiany zacząłem już myśleć o lawecie i mechaniku. Także jeżeli ktoś chce to zrobić sam to raczej odradzam, chyba, że macie dobre klucze i mocne nerwy. Pozdrawiam :hi: