Opublikowano 24 Stycznia 20242 l Witam chciał bym zapytać jakie kalibrację lub adaptacje trzeba wykonać po regeneracji filtra
Opublikowano 24 Stycznia 20242 l Przy okazji zalecam wymianę czujnika różnicy ciśnień na nowy oryginalny z ASO. Po wymianie /wyczyszczeniu dpf należy zresetować a dokładniej mówiąc wpisać nową wartość popiołu, dodatkowo adaptacja czujnika różnicy ciśnień.
Opublikowano 24 Stycznia 20242 l Autor Dzięki a może pamiętasz klucz dostępu bo mi nie podświetla 2009 Edytowane 24 Stycznia 20242 l przez Marcin9873
Opublikowano 24 Stycznia 20242 l Autor Jak dobrze rozumiem trzeba zrobić inicjalizacje filtra a do tego potrzebny jest dostęp upoważniony tak?
Opublikowano 24 Stycznia 20242 l Rozwiązanie Tak, najpierw kod dostępu. VCDS powinien pokazać podpowiedź jak najedziesz na okienko. Jeżeli nie to wypróbuj 12233. Następnie wchodzisz w adaptacje, otwierasz zakładkę i wybierasz inicjalizację dpf. Na dole wpisujesz nową wartość 10, gdyż jest podana ona w tysiącach km. Zatwierdzasz i to wszystko.
Opublikowano 24 Stycznia 20242 l Autor Zrobione mozna to jakoś sprawdzić czy wszystko jest poprawnie bo coś mi temperatura skakała płynu chłodniczego mianowicie wymieniłem termostat główny przejechałem się 5km 90 stopni nawiew na max temperaturę i trzyma postawiłem samochód a teraz dojdzie do 90 ustawie na 19 stopni nawiew a ten spada do 70
Opublikowano 24 Stycznia 20242 l 8 minut temu, Marcin9873 napisał(a): sprawdzić czy wszystko jest poprawnie Sprawdź jaką pokazuje Ci teraz wartość popiołu olejowego.
Opublikowano 29 Stycznia 20251 r W dniu 24.01.2024 o 19:36, Muskel1 napisał(a): Tak, najpierw kod dostępu. VCDS powinien pokazać podpowiedź jak najedziesz na okienko. Jeżeli nie to wypróbuj 12233. Następnie wchodzisz w adaptacje, otwierasz zakładkę i wybierasz inicjalizację dpf. Na dole wpisujesz nową wartość 10, gdyż jest podana ona w tysiącach km. Zatwierdzasz i to wszystko. Witam. Żeby nie zakładać nowego tematu chciałem spytać tutaj,a widzę że masz wiedzę na ten temat. Po czyszczeniu DPF bardzo szybko rosła zmierzona masa sadzy a co za tym idzie szybko się DPF wypala. Zrobiłem jak opisałeś. Mechanik wyzerował zawartość popiołu na 0 a ja według twojego opisu poprawiłem na 10. Dodam że czujnik różnic ciśnieniń wymieniłem na nowy oryginalny oraz nowy EGR. I dalej to samo. Szybko rośnie zmierzona masa sadzy. Już nie wiem co robić. Dodam że przed czyszczeniem zmierzona praktycznie stała w miejscu a obliczona rosła szybciej. Teraz jest na odwrót.
Opublikowano 29 Stycznia 20251 r 7 minut temu, Muskel1 napisał(a): Dpf zapchany czyszczeniem. Przed czyszczeniem założyłem zamiennik JMJ były takie objawy jak opisałem. Dzisiaj założyłem ten orginalny po czyszczeniu i nic się nie zmieniło.
Opublikowano 29 Stycznia 20251 r 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Czujnik RC został po czyszczeniu wymieniony na nowy oryginalny? Po czyszczeniu nie. Po tym jak założyłem ten zamiennik DPF to wtedy założyłem nowy oryginalny czujnik. Teraz tylko zrobiłem reset i adaptację tego czujnika. Przejechałem na nim około 1.5 tysiąca kilometrów.
Opublikowano 29 Stycznia 20251 r 5 minut temu, Muskel1 napisał(a): EGR i chłodniczka sprawdzone? EGR stał na dębowo. Dzisiaj wymieniłem komplet na nowy Valeo.
Opublikowano 29 Stycznia 20251 r Jeżeli wykluczyć możliwe przyczyny jak egr oraz czujnik RC, pozostaje tylko DPF. Innych możliwości nie ma.
Opublikowano 29 Stycznia 20251 r 6 minut temu, Muskel1 napisał(a): Jeżeli wykluczyć możliwe przyczyny jak egr oraz czujnik RC, pozostaje tylko DPF. Innych możliwości nie ma. Okey. Dzięki za pomoc.