Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zapchany DPF w A4 B8 2.0TDI oraz błędy P2002 i P0402.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Dodam że jak zaglądałem dzisiaj przez otwór po wtrysku to w miarę czysto w środku. Ten katalizator wstępny nie był w sadzy. Był czysty. 

Opublikowano

A jak.robiles te logi dzisiaj wyskoczył ci jakoś blad ?

Opublikowano
  • Autor

Nie, błędów zero. Przy dłuższej jeździe autostrada 180kmh wyskakiwał ostatnio o za dużym przepływie recyrkulacji 

Opublikowano
  • Autor

Rozmawiałem z panem od regeneracji DPF dzisiaj. Zgarnia winę na turbinę że olej rzuca, na nieszczelności. Na to że turbina zajechała się wcześniej i jak dostała przepływ to zaczęła piszczeć , po czym mówi że podczas prania wyleciał popiół i nie było oleju. Że czujnik różnicy ciśnień pokazuje głupoty i takie tam.... 

Opublikowano
12 minut temu, luckY102 napisał(a):

Rozmawiałem z panem od regeneracji DPF dzisiaj. Zgarnia winę na turbinę że olej rzuca, na nieszczelności. Na to że turbina zajechała się wcześniej i jak dostała przepływ to zaczęła piszczeć , po czym mówi że podczas prania wyleciał popiół i nie było oleju. Że czujnik różnicy ciśnień pokazuje głupoty i takie tam.... 

No to słabo bo starciles kasę i nadal d*pa , a posłuchał tego pisku? Czy to bardziej gwizd?posłuchał silnika a czujnik raczej głupoty nie pokazuje po zatymnnienbedzie to super dokladna diagnoza ale możesz wypiąć i wpiąć przyrząd do mierzenia roznucy cisnien może trochę odbiegać od tego co pokazuje ecu bo on bierze jeszce inne pomiaru pod uwagę u mnie różnica była 4hpa .

Opublikowano

Po za tym firma która robi regeneracja powinna speawdzic w jakim stanie jest filtr i co się w nim znajduje .

Opublikowano
  • Autor

Zamieniłem czujniki cisniej od recyrkulacji spalin z dpfem i jest to samo. 

Opublikowano
  • Autor

Pisk, gwizd dziwne dźwięk. Pierwsza moja myśl że to turbo ale jak maskę podniosę to słychać to z innego miejsca jakby niżej pod samochodem. On odd razu powiedział że turbo i sobie odpowiedziałem na pytanie skąd te ciśnienia. Bezsens 

Opublikowano
  • Autor

Panowie, wpadłem na pomysł że zatkam szmata wydech i zobaczę różnice ciśnień. A tu 50mb na tyle co mi się udało zatkać wydech. I pojawił się ten pisk. W takim razie jak klapa spalin była by zamknięta ciśnienie mogło by tak wyskakiwać do góry. 

Opublikowano
30 minut temu, luckY102 napisał(a):

Panowie, wpadłem na pomysł że zatkam szmata wydech i zobaczę różnice ciśnień. A tu 50mb na tyle co mi się udało zatkać wydech. I pojawił się ten pisk. W takim razie jak klapa spalin była by zamknięta ciśnienie mogło by tak wyskakiwać do góry. 

Sprawdz czy jest szczelny od turbiny dalej ,przed naprawa ci nie gwizdał a wątpię że przez tą chwilę po myciu się rozleciało. 

Opublikowano
  • Autor

Odkreciłem wydech za dpfem, w sumie to za złaczem elastycznym, przed katalizatorem i klapa spalin. No i szok. Różnica ciśnień na biegu jałowym 12-15hPa, przy 25k obrotow 80hPa co wcześniej było po 180. Pojechałem zrobić logi bez wydechu i różnica ciśnień dużo niższa. Tylko dlaczego wchodziło na minus? 

Zrzut ekranu 2024-06-18 174219.png

Zrzut ekranu 2024-06-18 174337.png

Opublikowano
  • Autor

Patrzcie co jest w katalizatorze. IMG_20240618_175309.thumb.jpg.8a531dc7977d3e8c728f4b90bc74e6a7.jpg

IMG_20240618_175315.jpg

IMG_20240618_175320.jpg

Opublikowano
  • Autor

17187282420637845997624213705324.jpg

17187282676775060940456396264050.jpg

Opublikowano

Zabity na amen. Dpf pewnie tak samo.

Opublikowano
6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Zabity na amen. Dpf pewnie tak samo.

Wydaje mi się że to są kawałki dpf stopione 

Opublikowano

Możliwe, ciężko rozpoznać, ale struktura wygląda jak wkład dpf.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Możliwe, ciężko rozpoznać.

Pierwsze co trzyma więcej na bank drugie to nie wiem No i  masz kolego odpowiedź wszytsko porozbierbac przejrzeć i wyślij temu mądremu mechaników wydaje mi się że on nie  demontował tego dpf bo by widział co tam siedzi .

Opublikowano
  • Autor

To drugie co trzymam to jest ten sam kawałek tylko z drugiej strony, stopionej. Postaram się ogarnąć kamerkę żeby przez wydech dostać się do dpfa. Bo może być taka sprawa że to stare kawałki dpfa a DPF został wymieniony kiedyśm bo gdyby tak się rozpadł to by puszczał sądzę a tam jest czysto.  Jak tylko uda mi się to sprawdzić dam znać. 

Opublikowano
16 minut temu, luckY102 napisał(a):

To drugie co trzymam to jest ten sam kawałek tylko z drugiej strony, stopionej. Postaram się ogarnąć kamerkę żeby przez wydech dostać się do dpfa. Bo może być taka sprawa że to stare kawałki dpfa a DPF został wymieniony kiedyśm bo gdyby tak się rozpadł to by puszczał sądzę a tam jest czysto.  Jak tylko uda mi się to sprawdzić dam znać. 

Plan działania dobry ?

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się przez czujnik za dpfem zrobić tylko takie zdjęcia. Wygląda na cały. Ale to tylko zdjęcia koło czujnika więcej nie jestem w stanie ta kamerka zobaczyć.

Screenshot_2024-06-20-16-51-27-910_net.usb.usby4.jpg

Screenshot_2024-06-20-16-51-18-526_net.usb.usby4.jpg

Screenshot_2024-06-20-16-51-09-076_net.usb.usby4.jpg