Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat podłączenia kostki poziomowania świateł w Audi A6 C7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko dziwne dla mnie jest ze stara kostka miała wykorzystane piny 1,2,3 a na schemacie jest podane 1,2,4

20240824_125923.jpg

20240824_125906.jpg

Opublikowano

To kup ori.

Ja wszelkiego rodzaju czujniki stosuję wyłącznie z ASO, bo z zamiennikami właśnie takie cuda wychodzą. 

Treść błędu - niezrozumiały sygnał właśnie może być przyczyną.

Zamienniki podają jakieś głupie wartości i masz taki błąd później.

Już tyle razy się na tym "sparzyłem", że już nigdy zamienników nie będę stosował. Później szuka człowiek przyczyny jak głupi i czujnik wyklucza bo przecież jest nowy, a okazuje się, że to on właśnie jest przyczyną.

Do tego pasuje następna historyjka, którą miałem kilka dni temu. 

Miałem gościa z Touranem II u siebie z niedziałającą klimą. Skontaktował się ze mną czy mógłbym podpiąć auto pod mój VCDS, bo on ma tylko OBD11. 

Napisałem, że nie ma sprawy ale niech najpierw odczyta ciśnienie panujące w układze. Wysłał mi screena z ciśnieniem 1 Bar. To mu napisałem, że ciśnienie jest bliskie ciśnieniu atmosferycznemu, więc klima pewnie nie ma czynnika. Wyśłałem go najpierw na sprawdzenie ilości czynnika i szczelności układu. Układ okazał się szczelny dobito tylko 50g czyllika bo tyle brakowało do pełna. Klima dalej nie działała, postawiono diagnozę, że kompressor padł bo nie nabija ciśnienia.

Gość przyjechał do mnie abym potwierdził diagnozę. Podpinam VCDS- ciśnienie w układzie 1 Bar. Otwieram maskę sprawdzam zasilanie czujnika wszystko ok. Patrzę na czujnik i już widzę. Zamiennik. Wymieniłem na oryginał i co? Ciśnienie 8 Bar i rośnie, klima chłodzi. 

Wtyczkę, którą trzymasz w ręku już ktoś dokładał, nie jest oryginalna a raczej przewody nie są oryginalnych kolorów. Najprawdopodobniej ktoś zamienił miejscami jak tam grzebał.

Opublikowano

Tak nie jest orgi tylko gdzie zamienił piny w kostce od sterownika świateł?

Opublikowano

W tej wtyczce czujnika. Pisałeś, że tam są zmienione.

Opublikowano

A mogłem coś uszkodzić jeśli podłączałem czujnik metodą prób i błędów na wszystkie sposoby?

Opublikowano

Trudno powiedzieć, czy niewłaściwe podpięcie zasilania do czujnika może go uszkodzić.

Opublikowano

Nie są zamienione tylko były przewody podpięte pod te piny 1,2,3 

Opublikowano

Czyli zamienione miejscami