Adamiak5698 Opublikowano 7 Maja 2024 Opublikowano 7 Maja 2024 Witam Jestem świeżo po sprowadzeniu audi z USA i czeka mnie teraz konwersja na Eu. Wiem że tylnie lampy trzeba przerabiać i zmieniać diody + kodowanie i Wiązka. Natomiast mam w aucie do kupienia zderzak I lampy przód więc kupuje od razu EU na pewno matrix bo z tego co się orientuję to oryginalne usa też były matrix. Więc pytanie czy te lampy przednie Eu wystarczy podpiąć i będą działać czy trzeba coś kodować i przerabiać? Ogólnie ktoś się wypowie więcej na temat konwersji na Eu Takie lampy Eu 80A941036E 80A941035E
pacholekck Opublikowano Piątek o 21:24 Opublikowano Piątek o 21:24 Witam, nie chce tworzyć nowego tematu, a ten pasuje również pod moje pytanie. Audi Q5 2021 z USA. Była na full led, ale jedna lampa uszkodzona, więc zakupiłem używane europejskie matrixy z modułami. Kupiłem też gotową wiązkę od Vag-Install, którą podłączyłem wg. instrukcji. Zrobiłem następujące kodowania: 09: Central Electronics Byte 4 - Bit 0-1 -> 01 ,parking_single_side_parking Byte 4 - Bit 5 -> Off highbeam_function_config,installed Byte 5 - Bit 5-7 -> 20, high_beam_function,Matrix_beam Byte 31 - Bit 7 -> On Crossing_light_with_route_data,0=not enabled / 1=Enabled Byte 33 - Bit 1-3 -> 04 skl_config, skl_r119 Byte 33 - Bit 5 -> Off headlamp_config,0=ece_headlamps / 1 = sae_headlamps Byte 34 - Bit 0-1 -> 02 headlamp_coding_word,headlamp_variant_3 46: Central Convenience Byte 5 -> Bit 5 -> Off IRUE_NGS_aware_defuse,0=not active / 1=active A5: Front Sensor Driver Assist Byte 19 - Bit 0-3 -03 FLA_Additional_High_Beam,LED Byte 20 - Bit 01 - On AFS_Curvelight,0=Disabled / 1=Enabled Byte 20 - Bit 05 - On AFS_Pafs,0=Disabled / 1=Enabled Byte 21 - Bit 5-7 - 80 AFS_coding_Light_Assist,Matrix beam Generalnie lampy świecą (dzienne, mijania, drogowe, kierunki, przeciwmgłowe), działa nawet animacja przy otwieraniu i zamykaniu auta, nie wiem czy działa funkcja matrix, bo auto jeszcze nie zarejestrowane. Mam jednak błędy dotyczące lamp, które wyskakują na desce. Załączam pełny aktualny skan, jeśli jest potrzeba to mogę wrzucić również skan przed zmianami kodowań do porównania. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć z czego wynikają błędy dotyczące lamp i jak sobie z nimi poradzić? Strzelam, że może gdzieś trzeba zmienić kodowanie związanie ze zmianą regionu USA=>EU. BCM tak naprawdę chyba nie wie, że ma lampy europejskie? Log-Q5BIALA_po_kodowaniu_matrix.txt
Muskel1 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Na podstawie auto-scanu, który wrzuciłeś mogę polecić wykonanie poniższych zmian: Sterownik 09 Bajt 2 aktywuj bit 4 Bajt 3 odznacz bit 0, bit 1, bit 5 (przy czym bity 0 i 1 to nie na 100% bo mam różne doświadczenia w poliftach z tymi bitami) Bajt 4 zaznacz bit 4 Bajt 6 odznacz bit 2, bit 3, bit 4 Bajt 7 zaznacz bit 4 (HEX DD zamiast CD) Jak dołożysz spryskiwacze (wymóg przy Martixach), to w bajcie 13 aktywuj bit 0 Bajt 32 aktywuj bit 1 Sterownik 46 Bajt 5 deaktywj bit 4, aktywuj bit 5 Bajt 22 deaktywuj bit 5 Sterownik kamera A5 Bajt 6 deaktywuj bit 1, aktywuj bit 2 Bajt 19 deaktywuj bit 0 i bit 1 Bajt 20 aktywuj bit 6 i bit 7 Bajt 21 deaktywuj bit 5, aktywuj bit 7 Po dokonaniu wszystkich zmian zarygluj auto pilotem na 15 min. po czym sprawdź czy zadziałało.
Rekomendowane odpowiedzi