Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaka powinna być temperatura oleju w Audi A4 B9 2.0TFSI?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Mam 2 pytania odnośnie Audi A4 B9 2016 2.0 TFSI Quattro

Pierwsze to, czy temperatura oleju powinna wynosić 90 stopni? Bo aktualnie jak jeżdzę po mieście, to jest między 90 a 120, czyli na oko 105C.

image.png.e38d128a5b04e3d87d00d901907017ab.png

A drugie pytanie, zauważyłem, że co jakiś czas jak się zatrzymam przy sklepie np. nie włączając silnika, to z trybu efficiency przechodzi mi na tryb sport, mimo że nic nie przełączam, co to może być i gdzie szukać?

Pozdrawiam

Opublikowano
5 minut temu, The Ether napisał(a):

Dzień dobry,

Mam 2 pytania odnośnie Audi A4 B9 2016 2.0 TFSI Quattro

Pierwsze to, czy temperatura oleju powinna wynosić 90 stopni? Bo aktualnie jak jeżdzę po mieście, to jest między 90 a 120, czyli na oko 105C.

image.png.e38d128a5b04e3d87d00d901907017ab.png

A drugie pytanie, zauważyłem, że co jakiś czas jak się zatrzymam przy sklepie np. nie włączając silnika, to z trybu efficiency przechodzi mi na tryb sport, mimo że nic nie przełączam, co to może być i gdzie szukać?

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o temperaturę oleju to całkiem naturalne, że masz powyżej 100 stopni, jak się olej nagrzeje. :)

Opublikowano
32 minuty temu, The Ether napisał(a):

nie do konca rozumiem, napisales ze sie zatrzymujesz i nie wlaczasz silnika? chyba chodzilo o to ze nie wylaczasz i pewnie chodzi o to ze galke biegow dajesz ponownie na "D" wtedy wlacza sie S. tzn dziala to tak ze jedziesz na D i jak jeszcze raz galka zrobisz na D (mozesz w czasie jazdy smialo) to wejdziesz w tryb S, jak ponownie to wrocisz do D.

Zakladam ze zatrzymujesz sie przy sklepie i nie wlaczasz "P" na galce biegow?

Opublikowano
  • Autor

@Koalakm Właśnie robię tak, że podjeżdżam pod sklep, i albo siedzę trzymając hamulec i czekając 2 minuty, albo po prostu wrzucam "p" i gdy ruszam to widzę że na tryb Sport się przerzuciło 

Opublikowano
5 minut temu, The Ether napisał(a):

Właśnie robię tak, że podjeżdżam pod sklep, i albo siedzę trzymając hamulec i czekając 2 minuty, albo po prostu wrzucam "p" i gdy ruszam to widzę że na tryb Sport się przerzuciło 

no wlasnie. No to jak siedzisz i trzymasz hamulec to nie tykaj juz galki, tylko puszczasz hamulec i dalej jedziesz... Dziwne natomiast ze jak zaparkujesz czyli na galce P i reczny P to wtedy nie jak dajesz na D to powinno byc D... popatrz podczas jazdy jak bedziesz galke do tylu dawal i bedzie Ci zmienial z D na S z S na D...

Moze tam jest jakas inna zaleznosc jeszcze hmmm

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mnie też zastanawia mam b9 2.0tfsi 190km z końca 2018 ta mild-hybrid (wersja z gpf)

I temperatura oleju jeszcze nigdy nie doszła do 100 stopni nawet przy upałach

Przeważnie jest to 90/95 stopni

I pytanie czy to normalne?

Olej 0w20

Opublikowano

ja mam olej 5w - temperatura latem na pewno byla 100 stopni.

Uwazam ze 90 - 95 jest calkowicie normalne.

Opublikowano

Pytam bo wcześniej miałem leona z 1.4 150 i tam normalna temp to było okolice 110/120

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zapraszam na softowe obnizenie temperatury. Pozdrawiam