Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.8t dławi się na coraz niższych obrotach im więcej się przejedzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzień dobry

mój silnik to 1.8t agu 150km

mam następuący problem

samochód od pewnego czasu dławi się na gazie tzn. jakby chciał a nie mógł - tak jakbym co sekundę zmniejszał gaz o połowę, fizycznie w aucie czuć jakby wyrywał się będąc na kagańcu

jest też troche niższa moc na gazie na start

w zakresie 5-6 tysięcy obrotów jest to dławienie, ale im więcej się jedzie i im więcej przegania auto tym robi to na niższych obrotach a później nawet zaczyna to robić na obojętnie jakich obrotach ale przy większym wciśnięcu gazu

teraz jeżdze tylko na benzynie ale jak jakiś czas temu to miałem to po przejechaniu ok. 25-30km już nie wiedziałęm czy dojade do domu - wciśnięcie więcej niż 1/3 gazu powodowało dławienie się i szarpanie pojazdu rodem z ruszającej elki

później wymieniłem świece, cewki, zawór/wtyczkę N75, filtr powietzra. Nie wiem czy po tych wymianach objawy byłyby aż tak drastyczne po przejechaniu tych 25-30km, nie chce jeździć z obawami o uszkodzenie czegoś na gazie, bo wiem że dalej jest coś nie tak, jeżdze na benzynie, w każdym razie wciąż po tych wymianach na pewno jak kilka razy sprawdzałem na gazie to od 4.5-5k obrotów dławienie - później od razu przełączałem na benzynę.

Na kompie nie ma błędów, jak kilka razy sprawdzałem w odstęphach czasowych to tylko raz był błąd z mieszanką i później uż się nie pojawił.

Instalacja od 2011. Nie wiem kiedy był serwis gazu, mam samochód 3 miesiące, wtryski widziałem że są hana czerwone (zauważyłem że polecane minimum kilka lat temu)

Jesli warto zrobic logi na gazie to prosze o info przydatnych kanałów, i czy musze go przeganiać aż do tej odciny.