Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błędy z VAG-a w A4 B6 1.8T

Bloody_dave

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałby mnie ktoś pokierować poprzez te wszystkie błędy ? Gdzie sprawdzić, przetestować, zakodować lub wymienić ? Chciałbym również dodać że nie działa mi z dwóch stron od kierowcy i pasażera podgrzewanie foteli padło jednego dnia oby dwa fotele. Elektromechanik nie sprawdzając powiedział od razu że nie ma się co bawić w kable bo to napewno fotele padły więc do wymiany a co wy sądzicie ? Proszę o pomoc pozdrawiam 😉😊

IMG_0576.png

IMG_0577.png

IMG_0578.png

IMG_0579.png

To nie wina foteli, co wcześniej z autem było robione? Był kiedyś moduł komfortu wymieniany? MCE? Zegary?

Kable w przelotkach do sprawdzenia.

Edytowane przez Langista

W dniu 30.07.2024 o 18:27, Langista napisał(a):

To nie wina foteli, co wcześniej z autem było robione? Był kiedyś moduł komfortu wymieniany? MCE? Zegary?

Kable w przelotkach do sprawdzenia.

Grzanie foteli padło z dnia na dzień z obydwóch stron. Mam pół skóry i skóra grzeje chodzi mi o boczne strefy uda jak i plecy a środkowa część fotela góra dół brak reakcji. Szczerze to nie mam pojęcia kontakt mam ze sprzedającym od 4 lat i naprawdę furka trafiła do mnie w świetnym stanie jak nowy. Z tego co wiem to napewno były wymieniane zegary na pełen FIS. Co do reszty nie mam pojęcia dopytam fotele grzały świetnie przez jakieś 1.5/ 2 lata i tak jak mówię z dnia na dzień strefa środkowa przestała grzać

Takie rzeczy jak bezpieczniki były sprawdzane? Coś za dużo tych błędów w ogóle nie związanych ze sobą. Po usunięciu lista jest taka sama?

28 minut temu, Langista napisał(a):

Takie rzeczy jak bezpieczniki były sprawdzane? Coś za dużo tych błędów w ogóle nie związanych ze sobą. Po usunięciu lista jest taka sama?

28 minut temu, Langista napisał(a):

Dzisiaj sprawdzę bezpieczniki. Tak po usunięciu błędów lista powróciła. Mogę dodać że sprawdzałem moduł komfortu był suchy nie było nigdzie wilgoci piny też w bardzo dobrym stanie. Szyba pasażera mi się nie podnosiła i zamiast sprawdzić to wymieniłem moduł z silniczkiem na inny i możliwe że przez to rozkodowałem wszystko bo szyba nadal nie działa a wywaliło mi błąd poduszki który nie ma nic wspólnego z żadnym okablowaniem pod fotelami bo wszystkie kostki sprawdzałem miałem fotele wyciągnięte i żadne kable nie są pourywane itd… okazało się że szyba nie dziala z powodu przerwy kable w drzwiach zlutowalem z obu stron i sprawdziłem i wyciągnąłem całe wiązki żeby zobaczyć czy nic nie jest pourywane i szyba działa a błąd poduszki został. Chcesz mipomóc zakodować sterowniki może tu leży wina ? Narazie nic sam nie próbowałem bo nie chciałem zrobić jeszcze większego szamba

Edytowane przez Bloody_dave

2 godziny temu, Langista napisał(a):

bezpieczniki sprawdzone 0 spalonych. Na niektórych biały pył ( np. Nr 3 od abs bezpiecznik 10 w pyle) załączam zdj wyczyściłem i włożyłem spowrotem. Jutro podłączę komputer i sprawdzę czy błąd sterownika abs uszkodzony zniknie. Fotele nadal nie grzeją. 

2 godziny temu, Langista napisał(a):

IMG_0648.jpeg

Wygląda trochę jak farba.. weź dla pewności kup kontakt spray i każdy z bezpieczników wyciągnij i psiknij tam tym kontakt sprayem. Co do zakodowania na nowo nie pomogę z sam musisz ogarnąć na bazie poradników tu na forum.

19 godzin temu, Bloody_dave napisał(a):

Grzanie foteli padło z dnia na dzień z obydwóch stron. Mam pół skóry i skóra grzeje chodzi mi o boczne strefy uda jak i plecy a środkowa część fotela góra dół brak reakcji. Szczerze to nie mam pojęcia kontakt mam ze sprzedającym od 4 lat i naprawdę furka trafiła do mnie w świetnym stanie jak nowy. Z tego co wiem to napewno były wymieniane zegary na pełen FIS. Co do reszty nie mam pojęcia dopytam fotele grzały świetnie przez jakieś 1.5/ 2 lata i tak jak mówię z dnia na dzień strefa środkowa przestała grzać

Może przetopiły się druciki w matach? Przerabiałem temat w siedzisku kierowcy, gdzie jeden z drucików pękł i nie grzało 

22 minuty temu, Monti napisał(a):

Może przetopiły się druciki w matach? Przerabiałem temat w siedzisku kierowcy, gdzie jeden z drucików pękł i nie grzało 

Czy się przetopiły czy przerwały - mniejsza z tym ale ewidentnie maty są uszkodzone. Wszystkie maty w danym fotelu są zasilane jednym przewodem więc jeżeli część grzeje a część nie to niestety mata do naprawy/wymiany.

W dniu 3.08.2024 o 14:02, RaThek napisał(a):

Czy się przetopiły czy przerwały - mniejsza z tym ale ewidentnie maty są uszkodzone. Wszystkie maty w danym fotelu są zasilane jednym przewodem więc jeżeli część grzeje a część nie to niestety mata do naprawy/wymiany.

A jak można to sprawdzić ? Czy da się ściągnąć materiał z fotela nie uszkadzając go? 

Da się, trzeba wyciągnąć fotel z auta, zdemontować szyny fotela, jego oparcie i będzie dostęp do spinek obicia.

Edytowane przez Langista

Godzinę temu, Langista napisał(a):

Da się, trzeba wyciągnąć fotel z auta, zdemontować szyny fotela, jego oparcie i będzie dostęp do spinek obicia.

Okej to dziś to zrobię i zobaczę jak sprawa się ma. Nie jestem pewien ale jakoś przed wczoraj było czuć że fotel grzeje ale przez jakieś 5 min potem znowu brak reakcji dlatego rozbiorę dziś te fotele. Ale przed tym sprawdzę czy w ogóle jest prąd w kostce 

Nie wiem czy będziesz miał prąd w kostce jak nie będzie zamkniętego obiegu. Najprawdopodobniej nie będzie, znając życie są tam dwa przewody od zasilania, które załącza klimatronik po informacji od czujnika temperatury, ale jaka ukryje przerwę w obwodzie to powinien odłączyć zasilanie.

Podłącz sobie żarówkę H7 w miejsce maty. Matę możesz sprawdzić miernikiem elektrycznym, powinno pokazać jakąś rezystancję.

15 godzin temu, RaThek napisał(a):

Podłącz sobie żarówkę H7 w miejsce maty. Matę możesz sprawdzić miernikiem elektrycznym, powinno pokazać jakąś rezystancję.

Sprawa rozwiązana wczoraj wyciągnąłem cały fotel po zdjęciu materiału okazało się że w regulacji wysuwania podudzia z jednej strony kabel był powyginany (w miejscu wygięcia brak otuliny) a z drugiej strony był kompletnie zerwany miejsca było mało bo niestety pękł przy samych wejściu do maty. Polutowalem zrobiłem na termokurczki i jest bajka fotel momentalnie grzeje cieszę się w końcu problem z głowy teraz zima nie straszna 😂😁😁

IMG_0757.jpeg

IMG_0758.png

IMG_0759.png

IMG_0760.png

IMG_0761.png

IMG_0762.png