Skocz do zawartości
IGNOROWANY

2.0 TDI Deta sonda nox biały osad w wydechu pełny dpf

Dambi49

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pacjent a4 b9 2016 r 2.0 tdi 190 ps Deta 280 tys przebiegu . 

Chciałbym się zapytać co sądzicie o błędzie sensora nox. zrobiłem przez vcds skan . Objawy to biały osad w wydechu co jakiś czas check engine . Wiem też że DPF już prawie pod korek 89 g sadzy . Rozważam ekologia off i chip   ewentualnie regeneracja DPF i wymiana sondy nox jeżeli okaże się że biały osad to nie problem z wtryskiem adblue . Może ktoś miał już takie problemy i pomoże co wyjdzie korzystniej zważając że auto ma już przebieg ale latam głównie trasy

IMG_5107.jpeg

IMG_5106.jpeg

IMG_5105.jpeg

12 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Czujnik Nox do wymiany, dpf do czyszczenia.

Orientujesz się czy ktoś to regeneruje ? Wiem że te sondy się często psują i kupować używkę to też loteria . 

Drugie pytanie czy zapchany DPF + sonda nox może powodować lanie adblue w wydech czy dodatkowo musiałbym wtrysk adblue zweryfikować . 

Na koniec czy twoim zdaniem warto iść w ekologię off i zrobić chip wyjdzie trochę więcej ale spokój na przyszłość z adblue pompami sterownikami itp. 

6 godzin temu, Dambi49 napisał(a):

Orientujesz się czy ktoś to regeneruje ?

Nie słyszałem nigdy o czymś takim.

Wiem że te sondy się często psują i kupować używkę to też loteria

Będziesz musiał wydać pieniądze i kupić nową. Samochód to nie tylko koszt jego zakupu ale także koszta eksploatacji.

Drugie pytanie czy zapchany DPF + sonda nox może powodować lanie adblue w wydech

Uszkodzony czujnik Nox nie podaje właściwych wartości więc moim zdaniem AdBlue raczej nie zostaje wtryskiwane i powinien pojawić się komunikat z końcowym odliczaniem ile masz jeszcze km do przejechania zanim nie będzie można uruchomić silnika.

Na koniec czy twoim zdaniem warto iść w ekologię off

Jak już w pierwszej odpowiedzi napisałem, auto to nie tylko koszt jego zakupu. Ekologia jest tam nie od parady i spełnia swoją funkcję. Wycinanie dpfów czy deaktywacja układu oczyszczania spalin jest druciarstwem i egoizmem, których nie popieram.