Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa spryskiwacza szyby czołowej w A5 8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Piszę do was z prośba o pomoc, ponieważ mimo przeczytania wielu postów na forum, nadal nie znalazłem dokładniej odpowiedzi na moje pytania.

Mój problem dotyczy pompy spryskiwacza szyby czołowej w Audi A5 8T Sportback 2.0 TDI CAHA z 2011r (z tego, co zdążyłem zauważać, to nie wiele się różni od Audi A4 B8). Na początku podkreślę, że wiem już, że mój samochód ma dołożone bixenony oraz układ spryskiwaczy owych reflektorów. Jest to istotna kwestia, ponieważ jak już zdążyłem zauważyć owa "przeróbka" była robiona niestety "niedbale" - ze względu na to, że mój BCM1 nie obsługuje bixenonów, to zasilanie do pompy spryskiwaczy reflektorów zostało podłączone... bezpośrednio pod pompę spryskiwaczy szyby czołowej.

Przechodząc do meritum, VCDS nie pokazuje żadnych błędów związanych z układem spryskiwania szyby (w 09 -> Testy el. wyk. -> test pompy powoduje zupełne nic). Odłączyłem pompę spryskiwaczy i sprawdziłem ją podając zewnętrznie napięcie 12vdc na piny i działała bez zarzutu. Sprawdziłem pobieżnie, czy do pinów pompy dochodzi zasilanie po naciśnięciu manetki i niestety multimetr wskazał 0vdc (mimo że wycieraczki szyby zaczynały pracować). 

Biorąc pod uwagę powyższe, uznałem, że przez to, że BCM1 z jednego źródła zasilania musiał zasilić dwie pompy, to padł bezpiecznik - niestety jedyne informacje, jakie udało mi się uzyskać to, że pompa spryskiwacza nie ma bezpiecznika i jest bezpośrednio zasilana z BMC1, to niestety może wskazywać na uszkodzenie samego modułu. I tutaj rodzą się moje pytania: 

1. Czy jest bezpiecznik pompy spryskiwacza? Jak tak to gdzie go szukać?
  2. Do którego złącza w BCM1 jest podłączona pompa spryskiwacza i do jakich pinów? Informacja ta pozwoli mi multimetrem zweryfikować ciągłość na przewodach.
  3. Jeżeli okaże się, że przewody są sprawne to czy jedynym wyjściem jest wymiana BCM1?
  4. Jeżeli dojdzie już do wymiany BCM1 (z tego, co wiem, to wiąże się to z odwiedzinami w ASO celem zdjęcia ochrony komponentu - jeżeli się mylę, to proszę poprawcie mnie) to chciałbym wymienić na taki, który obsłuży również bixenony (i pompę spryskiwaczy reflektorów). Czy ktoś się może orientuje, czy jest jakaś lista która, zawiera informacje, który sterownik, jakie funkcje obsługuje? Coś w stylu tabeli jak pod tym linkiem: 

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

BCM1 gniazdo D pin 3 i 4 (tam gdzie jest czarna 17-pinowa wtyczka wpięta). Połączenie z BCM1 do pompki nie ma bezpiecznika ale sam BCM1 ma kilka bezpieczników na wejściu zasilania, może któryś z nich? Jeżeli będzie do wymiany to czeka Cię zdjęcie CP.

BCM1 gniazdo D pin 6 - jeżeli ten pin tam będzie to prawdopodobnie Twój BCM obsługuje spryskiwacz świateł bo stąd zasilana jest pompka świateł.

Opublikowano
4 minuty temu, RaThek napisał(a):

BCM1 gniazdo D pin 3 i 4 (tam gdzie jest czarna 17-pinowa wtyczka wpięta). Połączenie z BCM1 do pompki nie ma bezpiecznika ale sam BCM1 ma kilka bezpieczników na wejściu zasilania, może któryś z nich? Jeżeli będzie do wymiany to czeka Cię zdjęcie CP.

BCM1 gniazdo D pin 6 - jeżeli ten pin tam będzie to prawdopodobnie Twój BCM obsługuje spryskiwacz świateł bo stąd zasilana jest pompka świateł.

Dziękuje za odpowiedź. Jutro jeżeli pogoda pozwoli, to postaram się sprawdzić ciągłość przewodów zgodnie z Twoimi wytycznymi.

Sprawdzę też gniazdo D pin 6, chociaż gdzieś na forum zdążyłem już wyczytać, że mój BCM1 nie bixenonów (8K0 907 063M) i po tym wnioskuje, że spryskiwaczy reflektorów też nie powinien.

Dam znać jak sprawdzę 👌