szym3k33 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Witam, dziś po trasie w mojej a6 c7 2.0 diesel wyskoczyl komunikat o niskim stanie oleju, dolac maks 1litr. Z uwagi braku czasu jak i możliwości(pozny wieczor) zajechałem po trasie do najblizszego CPN i zakupiłem olej taki jak zawsze leje Valvoline 5w30, z braku wyboru kupiłem jednak olej z specyfikacja dla VG 502.00/505.00(VALVOLINE SYNPOWER A3/B4 5W30), a z tego co wiem dla aut z DPF najlepsze są oleje z spec. 504.00/507.00 i taki zawsze lałem. Stąd moje pytanie, czy tą z pozoru niewielką dolewką(niecałe 400ml) może być w przyszłości problem z wypalaniem i szybko wymienić cały olej czy raczej taka ilość nie powinna mieć wpływu, olej zmieniałem ponad 5tyś km temu, więc do momentu następnej wymiany jeszcze troche(wymieniam co 8-10tys km). Z niskim stanem oleju nie chciałem dłużej jechać, wiec zdecydowałem się dolać tego oleju z nie do końca ok specyfikacją dla DPF.(Tak wiem, 2.0 tdi nie powinno zbytnio brać oleju, musze znaleźć ewentualny wyciek, powód ubytku.) Może osoba z odpowiednią wiedzą wypowie się co powinienem teraz zrobić, wymieniać czy dać sobie spokój i poczekać do planowanej wymiany. Pozdrawiam
szym3k33 Opublikowano 22 Sierpnia Autor Opublikowano 22 Sierpnia Dziękuje, już przerabiałem temat DPF w mojej poprzedniej audi a4 b8 dlatego jestem teraz wrażliwy na tym punkcie 😁
szym3k33 Opublikowano 23 Sierpnia Autor Opublikowano 23 Sierpnia (edytowane) W obecnej a6 tak, w poprzedniej b8 CAGA 143km Edytowane 23 Sierpnia przez szym3k33
Muskel1 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia To martw się lepiej tym zużyciem oleju, a nie tym czy wlałeś właściwy pod dpf
Rekomendowane odpowiedzi