Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kodowanie lamp Matrix w Audi A5 8W

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanko, gdyż posiadam Audi A5 8W 2018 r. Matrix. Moje pytanie jest następujące: zakupiłem używane lampy Matrix z modułami i lampy po podpięciu tylko świecą światła mijania i wyskakuje błąd "wersja reflektora niewiarygodna" (starych lamp nie posiadam). Wie ktoś może, jak to zakodować albo coś?

Opublikowano

Skoro miałeś już w aucie matrixy to kodowania w BCM1 są poprawnie i nic tam nie trzeba zmieniać (jeżeli nikt tam nie grzebał).

Kupiłeś komplet lampy ze sterownikami, które należały do tych lamp, czy kupiłeś lampy i sterowniki dokupiłeś osobno do lamp?

Opublikowano
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

kupiłem komplet lamp (moduły i lampy razem) bo samochód był uszkodzony w przód i nie było lamp wogóle i Jak podpiąłem te nowe kupione to nie działają kierunki ani nic tylko mijania 

Opublikowano
1 minutę temu, krysik0801 napisał(a):

kupiłem komplet lamp (moduły i lampy razem)

Czy te lampy były z tymi sterownikami w innym aucie zamontowane? Czy może sprzedający sobie skompletował i sprzedał jako komplet?

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

hmm dobre pytanie sprzedający nic nie mówił żeby były osobno moduł I lampa więc wydaje mi się że w innym samochodzie były 

Opublikowano

Coś mi się wydaje, że masz niepasujące sterowniki. Ten błąd o tym świadczy.

Porównywałeś numery swoich lamp i sterowników z zakupionymi?

Jesteś pewny, że lampy które kupiłeś są lampami matrix?

Wrzuć zdjęcia wszystkiego.

Opublikowano

wsumie nie patrzylem czy numery na lampach i na module są te same ale matrix są to napewno, a zdjęcia dopiero dam radę jutro jak już 

Bo tak jak czytałem na intrencie to dużo osób pisało, żeby wziąść kod z starej lamp a ja nie posiadam 

Opublikowano

ale matrix są to napewno

Nie gniewaj się, że zapytam, bo nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który myślał że lampy to matrixy, a okazało się że były tylko LED. Skąd 100% pewność że to matrixy? Po czym stwierdziłeś?

Opublikowano
9 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie gniewaj się, że zapytam, bo nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który myślał że lampy to matrixy, a okazało się że były tylko LED. Skąd 100% pewność że to matrixy? Po czym stwierdziłeś?

no ja wnioskowałem po wyglądzie no i na aukcji pisało matrix jak kupowałem 

Opublikowano

Lampy matrix i lampy full led wyglądają na pierwszy rzut oka identycznie. Trzeba wiedzieć jakiego szczegółu szukać aby je od siebie odróżnić:wink:

Dodatkowo poznasz po numerach części widniejących na naklejce obudowy.

@krysik0801 tutaj opisałem jak odróżnić lampy w A5.

https://a4-klub.pl/topic/383878-rodzaje-lamp-w-audi-a4-b9/?do=findComment&comment=5783077

Opublikowano
22 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Lampy matrix i lampy full led wyglądają na pierwszy rzut oka identycznie. Trzeba wiedzieć jakiego szczegółu szukać aby je od siebie odróżnić:wink:

Dodatkowo poznasz po numerach części widniejących na naklejce obudowy.

No i jeszcze dodatkowo w full ledach nie pasują piny do podpiecia a ja wpiąłem i wszystko pasuje, bo podobny błąd mam w pompie abs że wersja nie wiarygodna (no bo pompa abs też jest nowa), a głównie był potrzebował jak uzyskać kod że starego modułu sterującego lampa żeby go przegrać do nowego 

• Rozwiązanie
Opublikowano

a głównie był potrzebował jak uzyskać kod że starego modułu sterującego lampa żeby go przegrać do nowego

Nie ma czegoś takiego.

Sterowniki lamp 29, 39, D6 i D7 nie posiadają kodowań tylko zestawy danych, których nie wgrasz VCDSem.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma czegoś takiego.

Sterowniki lamp 29, 39, D6 i D7 nie posiadają kodowań tylko zestawy danych, których nie wgrasz VCDSem.

aaaa takie buty no rozumiem

Opublikowano

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Skoro kupiłeś powypadkowe auto bez lamp, skąd 100% pewność, że auto wyposażone było w matrixy?
Rozkodowałeś wyposażenie po VIN?

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Skoro kupiłeś powypadkowe auto bez lamp, skąd 100% pewność, że auto wyposażone było w matrixy?
Rozkodowałeś wyposażenie po VIN?

właśnie sprawdziłem na aplikacji audi i wygląda lampy jak full led (nir mam pojecia jak wczensiej widzialem tak matrix) i nasuwa się pytanie czy mogę z tych matrixow zróbcie zwykle full led albo czy dużo jest roboty z zmianą żeby działy matrix 

Edytowane przez krysik0801
Opublikowano

Wrzuć VIN do tego tematu i poproś o rozkodowanie. To będzie 100% pewność jak auto wyjechało z fabryki.

https://a4-klub.pl/topic/444535-dekoder-vin-audi-grupy-vag-oraz-innych-marek-dane-techniczne-oraz-wyposażenie/page/503/#comment-5791188

Opublikowano
6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Auto z USA?

Europa 

Opublikowano

wg VIN masz seryjnie reflektory Full LED 

PR-Code

8IT główne reflektory LED

8G0 bez asystenta świateł

Opublikowano
10 godzin temu, krysik0801 napisał(a):

właśnie sprawdziłem na aplikacji audi i wygląda lampy jak full led (nir mam pojecia jak wczensiej widzialem tak matrix) i nasuwa się pytanie czy mogę z tych matrixow zróbcie zwykle full led albo czy dużo jest roboty z zmianą żeby działy matrix

tak jest to mozliwe. Tylko musisz znalezc kogos kto sie tym zajmuje. Trzeba tam dolozyc kabelki + kodowanie.