Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Inspekcja serwisowa w A4 B8 nie znika z licznika po skasowaniu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem pojawiła mi się inspekcja . Kasowałem vagiem oraz z mmi . Lecz wartości się zmieniły ale na liczniku dalej widniejse serwis in . Co może  być lub co zrobiłem źle co zrobic oby znikl komunikst z fis licznika serwis in,  proszę o pomoc 

20240830_205737.jpg

20240830_205723.jpg

Opublikowano

Musisz w adaptacjach w sterowniku 17 zmienić wartości.

Opublikowano (edytowane)

A podpowiesz coś więcej? Próbowałem różnych sposobów.  Jakiś przykład który kanalni jaka warosc ma znaczenie 

Edytowane przez daniel06081991
Opublikowano

Kanal 53 i 55 na 0

Opublikowano

Zmieniłem i nadal lipa. A może w vagu najpierwszej stronie jak się wchodzi inspekcje . Jest klika opcjii min kasowanie inspekcji ale i możliwość zmiany . Może tu coś pokręcone.  Sam już nie wiem ... dziękuję za zainteresowanie 

Opublikowano

SRI nie działa w B8 ze sterownikiem UDS.

Źle coś robisz.

Opublikowano

Może podeślę Ci zdjęcie 1 strony z kasowania inspekcji z podanymi wartościami?

Opublikowano

Może podeślę Ci zdjęcie 1 strony z kasowania inspekcji z podanymi wartościami?

20240831_112741.jpg

20240831_112735.jpg

Opublikowano

Ja używam narzędzia współpracującego z VCDS.

Ściągnij sobie i go użyj.
Musisz tylko zmienić rozszerzenie z .pdf na .exe, gdyż jest to program a nie dokument pdf. Zmieniłem tylko na pdf, aby go tutaj wrzucić.

Możliwe że program antywirusowy go zablokuje, bo będzie "myślał", że jest wirusem. Nie jest wirusem i możesz spokojnie go użyć.

SRI.pdf

Opublikowano

Ok zaraz spróbuję a jakas instrukcja jak to zrobić? Zwykly kabelek pociągnie?

Opublikowano (edytowane)

Podpinasz kabel pod auto, nie uruchamiasz VCDS, bo program go sam uruchomi automatycznie.

Uruchamiasz ten program, VCDS łączy się ze sterownikiem.

Po uruchomieniu programu pokaże się okno. W pierwszej kolejności klikasz na sczytanie fanych "Daten auslesen"

Po sczytaniu danych pojawi się w przypadku aktywnej informacji o konieczności dokonania serwisu informacja "fällig" w pozycjach  czas pozostały do inspekcji "Zeitabhängiger Service"  droga pozostała do inspekcji "Laufleistungabhängiger Service"

Poniżej masz 2 okienka do zaznaczenia, czyli zaznaczasz okienko opisane jako "zeitabh. Inspektion zurücksetzen" oraz okienko "lauf. Inspektion zurücksetzen".

W okienku czas do następnej inspekcji "Zeit bis zur nächsten Inspektion " wpisujesz liczbę dni 730, a w okienku dystans do następnej inspekcji "KM bis zur nächsten Inspektion " wpisujesz 30000. Na koniec klikasz u góry po prawej na zmień dane inspekcji "Inspektionsdaten ändern " 

Screenshot_20240831_150328_Opera.jpg

Screenshot_20240831_150341_Opera.jpg

Screenshot_20240831_150351_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Musisz zmienić w ustawieniach komputera aby pokazywało Ci rozszerzenia.

Opublikowano

Ogarnąłem z programem ale ciągle schody teraz wywala błąd mimo że vcds wyłączony 

20240831_202621.jpg

Opublikowano

Dodatkowo zauważyłem że problem leży tylkk w serwisie oleju gdy zmieniam wartości tk te również zmieniają się na fis . Jeśli chodzi o serwis przeglądy to gdy zmienię na 0 dni pojawią się serwis due. Wiec wina tylko i wyłącznie w serwisie oleju . Bez względu jaka wartosc wstawię i czas to wyskakuje serwis oleju  na fis mimo kasowania 

Opublikowano

Komunikat mówi, że VCDS jest aktywny. Zamknij go i dopiero uruchom program.

Opublikowano

Ale ja go zamknąłem i jest to samo. Czuję że mam kabelek pirata może tego wina . Chyba bez magika się nie obędzie. Muszę robić jakiś glupi blad . Za dużo grzebałem i gdzieś jakąś wartosc źle wstawiona . Dodatkowo teraz jak w kanale 02 zmieniam warotsc na 0 testuje zapisuje to po ponownym wejściu znów wyswietla sie 2

Opublikowano

A da się jakoś vag w kodowaniach wylaczyc inspekcje aby wyświetlało?