Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd 131096 w sterowniku telematyki SOS A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam następujący problem, samochód kilka dni stał nieużywany w garażu, wsiadam i zastałem błąd sos, po skanowaniu mam tylko następujący błąd na sterowniku Telematyki. Dodam, że wszystko działa, Audi łączy się z systemem alarmowym, osoba w centrali alarmowej bez problemu lokalizuje pojazd. Błędu nie mogę wykasować. Zapala się od dwóch dni za każdym razem jak uruchamiam samochód. Pacjent A4 b9 2.0d 2020 Lift.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc 

IMG_5975.jpeg

Opublikowano

Mały update, zauważyłem jeszcze jeden błąd, czy jedno z drugim może być powiązane, dodam, że system działa jak należy, nie ma problemu z lokalizacją i połączeniem. Każdorazowo pali się błąd na VC

IMG_5986.jpeg

Opublikowano

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan w formie pliku .txt a nie zdjęcia.

Opublikowano

Bardzo przepraszam, pierwszy mój post na grupie. Na ten moment nie mam możliwości jeszcze raz podpiąć się pod auto żeby pobrać plik. Czy na podstawie tych informacji jesteś coś w stanie podpowiedzieć? 

Opublikowano

Błąd w BCM1 spowodowany jest spalonym bezpiecznikiem od gniazd 12V.

Opublikowano
34 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Błąd w BCM1 spowodowany jest spalonym bezpiecznikiem od gniazd 12V.

Tak też myślałem,  bardzo dziękuję a czy uważasz że to może być powiązane z błędem telematyki. O ile błąd bezpiecznika kasuje i on odrazu wraca to błąd telematyki w ogóle się nie kasuje. Jak wszedł 22.08 tak cały czas widnieje, a tak jak pisałem po wciśnięciu SOS samochód normalnie kontaktuje się z centralą i poprawnie podaje swoją lokalizację 

Opublikowano

Nie jest powiązane z błedem SOS.

Tu masz informacje dotyczące błędu SOS.

TPI 2059528.pdf

Opublikowano

Dziękuję bardzo za informację, jest jakieś światełko w tunelu… w środę podjadę do ASO z tym biuletynem może uda się zrestartować/zauktualizować tą telematykę. Kilku fachowców stwierdziło że przy takim błędzie sterownik jest już całkowicie do wyrzucenia i mogą zaproponować nowy z montażem w cenie +-2500/3000 tys zł 

Opublikowano

Jeżeli aktualizacja nic nie da to pewnie tylko wymiana.