NelsonPL Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września Wymiana wentylatora chlodnicy w B8 Czy idzie to ogarnąć samemu bez kanału? Mile widziane schematy, porady itd
Langista Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września Da się samemu. Zdejmujesz tylko zderzak, na tyle na ile pozwalają węże demontujesz pas przedni żeby zrobić sobie miejsce i masz dostęp do wentylatora. Upewnij się najpierw czy to sterownik nie jest winien.
NelsonPL Opublikowano 24 Września Autor Opublikowano 24 Września Bez ściągania zderzaka da rady? Nie mam kanału i możliwości podniesienia auta.
Langista Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września (edytowane) Odłącz wtyczkę wentylatora od sterownika i podłącz osobno kable z akumulatora, nie ważne który gdzie, ewentualnie wentylator zakręci się w drugą stronę. Tak sprawdzisz czy wentylator jest sprawny, czy sterownik padł, bo błąd mi wygląda na padnięty sterownik albo wiązkę, gdyby padł wentylator to byłby błąd z przerwą w obwodzie. Bez demontażu zderzaka nie zdejmiesz pasa, także zderzak musi zejść na dół. Lewarek chyba masz w bagażniku. Dźwigasz auto, podkładasz pod koła deski na tyle, aby wczołgać się pod spód i zdjąć osłonę, nic trudnego. Edytowane 24 Września przez Langista
NelsonPL Opublikowano 24 Września Autor Opublikowano 24 Września (edytowane) Też obstawiam, że to wiązka.. Jaki jest numer czesci tej wiąkzi? Jaki wentylator kupić gdyby okazało się, że jest uszkodzony? Cena? Edytowane 24 Września przez NelsonPL
Langista Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września Niema części wiązki, jest cała pod komorę silnika i kosztuje pewnie z 5000. Zrób najpierw to co napisałem, potem się martw co zamówić.
NelsonPL Opublikowano 24 Września Autor Opublikowano 24 Września (edytowane) 5tys zł wiązka?Chyba przesadziłeś... Jesli sterownik to co wtedy? Jaki koszt? Jakiej firmy wentylator wybrać? Edytowane 24 Września przez NelsonPL
Langista Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września Idź do ASO i zapytaj o wiązkę komory silnika, na pewno dużo się z ceną nie ominąłem. 10 lat temu pytałem o wiązkę komory do B5 i padła tam cena 7000 zł. Jak sterownik to szukasz takich samych numerów, Ori chyba jest z Valeo, to samo wentylator.
NelsonPL Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września (edytowane) W ASO jak najbardziej -- 8000(pytałem) Może jednak to wentylator zdechł Połowa wartości auta hihihi 😄 Mało prawdopodobne by poszła wiązka jak są osłony pod silnikiem wszystkie... Więc uszkodzenie jest mało prawdopodobne. Jeśli nawet to zawsze można szukać używki z demontażu. Jeśli chodzi o wentylator to są zamienniki w dobrych cenach.-(350-750) Edytowane 25 Września przez NelsonPL
Monti Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września 1 godzinę temu, NelsonPL napisał(a): W ASO jak najbardziej -- 8000(pytałem) Może jednak to wentylator zdechł Połowa wartości auta hihihi 😄 Mało prawdopodobne by poszła wiązka jak są osłony pod silnikiem wszystkie... Więc uszkodzenie jest mało prawdopodobne. Jeśli nawet to zawsze można szukać używki z demontażu. Jeśli chodzi o wentylator to są zamienniki w dobrych cenach.-(350-750) Kolega Ci mówi jak najlepiej sprawdzić uszkodzenie wentylatora... To, że wiązka jest cała nie oznacza, że nie jest uszkodzona... Może do kostki się dostała woda i szlak ją trafił? Zaśniedziały piny? Wszystko robiłeś w ASO bo mają dobrą kawę to może tam trzeba jechać?
NelsonPL Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września Znalazłem używkę np do 3.0 TFSI w cenie 490zl + 79zl wusylka więc gdyby co to nie jest tragicznie.....
Langista Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Sprawdź ten wentylator jak napisałem, bo roboty sporo żeby go wymienić a okaże się, że jest sprawny i nowy też nie będzie działać, jak sterownik padł.
NelsonPL Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września Gdyby sterownik to co wtedy? Jaki koszt nowy?
Langista Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Ty czytasz w ogóle co się pisze? Przewiń do góry. 1
Hugo Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września 1 godzinę temu, NelsonPL napisał(a): Gdyby sterownik to co wtedy? Jaki koszt nowy? To w auto i do ASO na zakupy. Tam też dostaniesz informację ile kosztuje.
NelsonPL Opublikowano 26 Września Autor Opublikowano 26 Września Wentylator okazał się sprawny. Usterka: Bezpiecznik MIDI 40A Jeszcze jedno pytanko. Jak załączam klimę wentylator rusza. Gdy klima całkiem wyłączona wentylator nie kręci. Rozumiem , że uruchomi się jak temperatura będzie większa jak 90*C na wskaźniku? Mam racje? Po diagnostyce komputerowej i sprawdzeniu wentylatora i weryfikacji instalacji elektrycznej w vcds-ie zero błędów. Była też w serwisie jazda testowa.
Langista Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Wentylator uruchomi się jak temperatura osiągnie ponad 100 stopni, na zegarach dalej będzie 90 bo ta temperatura jest cyklicznie osiągana i zbijana do okolic 80 stopni nawet. Dlatego 90 jest 'wyśrodkowaną' wartością mówiącą, że wszystko gra.
NelsonPL Opublikowano 26 Września Autor Opublikowano 26 Września Jeszcze jedno pytanko tylko. Czy wentylator kręci zawsze jednakową prędkością czy może to się zmieniać i raz kręci szybciej raz wolniej?
Langista Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września (edytowane) Są dwa biegi. Jeżeli schładza tylko chłodnice klimy to kręci się wolniej, jak dochodzi chłodnica wody to włącza szybsze obroty. W VCDS można wykonać testy tego wentylatora, czy ona biegi działają jak należy. Edytowane 26 Września przez Langista
Rekomendowane odpowiedzi