Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana lamp z tyłu w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam lampy z tylu led matrix. 
audi a4b9 avant 2017 

Nie działa mi zewnętrzna strona świateł lewych pozycyjnych. Nie swieci led czerwony.

czy mogę dać to gdzieś do naprawy czy bardziej będzie opłacało się kupić używana lampe? Oraz czy muszę wtedy kodować nowa lampe jak będzie taka sama matrix led? 
Nie znam się na tym dlatego pytam 

jak coś jestem z lubuskiego. 

Opublikowano (edytowane)

Nie ma czegoś takiego jak tylne światła matrix.

Pojęcie matrix dotyczy lamp przednich, a dokładniej mówiąc, dotyczy to funkcji "wycinania" pojazdów z wiązki światła.

Jeżeli już, to są lampy ze statycznymi i z dynamicznymi kierunkowskazami, gdzie masz na myśli zapewne te drugie.

Zamień lampy stronami w celu sprawdzenia czy problem leży po stronie wiązki czy lampy. Jeżeli problem powędruje na drugą stronę, to jest to wina leży po stronie lampy.

Kup używkę bo to nie duży wydatek.

Edytowane przez Muskel1
  • Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak tylne światła matrix.

Pojęcie matrix dotyczy lamp przednich, a dokładniej mówiąc, dotyczy to funkcji "wycinania" pojazdów z wiązki światła.

Jeżeli już, to są lampy ze statycznymi i z dynamicznymi kierunkowskazami, gdzie masz na myśli zapewne te drugie.

Zamień lampy stronami w celu sprawdzenia czy problem leży po stronie wiązki czy lampy. Jeżeli problem powędruje na drugą stronę, to jest to wina leży po stronie lampy.

Kup używkę bo to nie duży wydatek.

Tak. Chodzi mi o dynamiczne kierunki. Dzięki za poprawienie. 
tamta lampa paruje, może przez to przestała działać.. czyli wystarczy kupić używkę z dynamicznymi kierunkami i nie będę musiał nic kodować? 
a mogę tak jeździć bez tego leda czy może wysiąść od tego cała lampa również ta w klapie? Czy to bez znaczenia? 

Opublikowano

Uzupełnij poprawnie profil. 

Auto z USA?

Opublikowano
3 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Uzupełnij poprawnie profil. 

Auto z USA?

Nie. Auto z Niemiec. 

Opublikowano

Ok. Niektóre modele i roczniki miały problemy ale najczęściej występowało to w lampach siedzących w klapie i dotyczyło to raczej kierunkowskazów.

Pytałem czy auto z USA bo tam często lampy były przerabiane na wersję EU i rozcinane, następnie klejone. To mogło być potencjalną przyczyną usterki.

Kup używkę i wymień (nie jestem zwolennikiem rozcinania lamp). Nic nie trzeba kodować, bo lampy są elementami wykonawczymi i steruje nimi BCM2. Tylko po wymianie BCM2 należałoby kodować i wgrywać parametryzację. Przy wymianie samych lamp jest wszystko p&p.

Kod silnika masz albo DEUC albo DEUA albo DETA😉 Ile masz koni?

• Dzięki 1
Opublikowano

wymien lampe na uzywke, najlepiej jak by miala taki sam kod - bedzie ok, wymiana to 2 minuty

jakby kod sie roznil tylko litera na koncu to tez powinna pasowac lampa ale lepiej wtedy podjechac sprawdzic jesli blisko sprzedajacy lub zapytac o mozliwosc zwrotu. jak bedziesz tak jezdzil to nic sie nie stanie ale wymien bo taka lampe mozna za 300-400zl spokojnie znalezc takze koszt niewielki 

• Dzięki 1