Buko Posted October 25 Posted October 25 Witam. A4 B9 DETA. Mam problem tego typu, ze po nocy jak odpalam samochod sypie błędami usterka napędu, usterka hamulca ręcznego i czasem też usterka start/stop. Po restarcie samego zapłonu oraz ponownego uruchomienie auta błędy znikają, nie wyskakują w czasie jazdy. Możliwe, że to jest wina słabego akumulatora?
Muskel1 Posted October 25 Posted October 25 Bez pełnego auto-scanu można sobie zgadywać, co jest możliwa przyczyną. Wrzuć pełny auto-scan to zobaczymy co tam jest nie tak. 1
Buko Posted October 25 Author Posted October 25 Nie mam możliwości właśnie póki co. Możesz jakiś zestaw polecic do diagnostyki, bo rozważam kupno
Buko Posted October 25 Author Posted October 25 A jeśli akumulator jest słaby to napiecie alternatora też spadnie? Na zimnym silniku odpalonym miałem 12 z kawałkiem, jak włączyłem światła, klimę to podskoczyło na 13.7
Muskel1 Posted October 25 Posted October 25 Napięcie ładowania w B9 zależne jest od stanu naładowania akumulatora i może wynosić na pracującym silniki między 12,3 V - 15,1 V 1
Buko Posted October 25 Author Posted October 25 (edited) Dzięki za informacje. Postaram się ogarnąć na dniach ten cały auto scan. Narazie nie mam jak tego zrobić, a w mojej okolicy nikt nie ogarnia takich aut 😅 w dodatku jest weekend, więc dopiero w poniedziałek będę mógł podjechać gdzieś dalej. Wiadomo, że nie można nic wywróżyć ale obstawiam ten akumulator. Edited October 25 by KamilZDR
BRUNO Posted October 28 Posted October 28 To jest wina akumulatora. Też tak miałem. Doładuj aku lub wymień. Ja u siebie założyłem jakiś tani szajs aku i też tak się działo. Po wymianie na markowy problem zginał.
Buko Posted November 4 Author Posted November 4 W dniu 28.10.2024 o 21:00, BRUNO napisał(a): To jest wina akumulatora. Też tak miałem. Doładuj aku lub wymień. Ja u siebie założyłem jakiś tani szajs aku i też tak się działo. Po wymianie na markowy problem zginał. Byłem podpiąć pod komputer na szybko, bo nie mam możliwości dokładnej diagnozy. Mechanik mi powiedział, że nie ma połączenia że skrzynia i, ze to wina elektroniki w mechatronice.. póki co nie wiem co dalej robić, a dopiero w grudniu będę mógł coś więcej zdziałać i dać auto do konkretnej diagnozy.
Recommended Posts