Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błędy: usterka napędu, hamulca ręcznego i czasami start/stop w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

A4 B9 DETA. Mam problem tego typu, ze po nocy jak odpalam samochod sypie błędami usterka napędu, usterka hamulca ręcznego i czasem też usterka start/stop. Po restarcie samego zapłonu oraz ponownego uruchomienie auta błędy znikają, nie wyskakują w czasie jazdy. Możliwe, że to jest wina słabego akumulatora?

Opublikowano

20241025_150554.jpg

Opublikowano

Bez pełnego auto-scanu można sobie zgadywać, co jest możliwa przyczyną. Wrzuć pełny auto-scan to zobaczymy co tam jest nie tak.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie mam możliwości właśnie póki co. Możesz jakiś zestaw polecic do diagnostyki, bo rozważam kupno

Opublikowano

kable masowe też bym sprawdził 

• Lubię to 1
Opublikowano

A jeśli akumulator jest słaby to napiecie alternatora też spadnie? Na zimnym silniku odpalonym miałem 12 z kawałkiem, jak włączyłem światła, klimę to podskoczyło na 13.7

Opublikowano

Napięcie ładowania w B9 zależne jest od stanu naładowania akumulatora i może wynosić na pracującym silniki między 12,3 V - 15,1 V

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za informacje. Postaram się ogarnąć na dniach ten cały auto scan. Narazie nie mam jak tego zrobić, a w mojej okolicy nikt nie ogarnia takich aut 😅 w dodatku jest weekend, więc dopiero w poniedziałek będę mógł podjechać gdzieś dalej. Wiadomo, że nie można nic wywróżyć ale obstawiam ten akumulator.

Edytowane przez KamilZDR
Opublikowano

To jest wina akumulatora. Też tak miałem. Doładuj aku lub wymień. Ja u siebie założyłem jakiś tani szajs aku i też tak się działo. Po wymianie na markowy problem zginał. 

Opublikowano
W dniu 28.10.2024 o 21:00, BRUNO napisał(a):

To jest wina akumulatora. Też tak miałem. Doładuj aku lub wymień. Ja u siebie założyłem jakiś tani szajs aku i też tak się działo. Po wymianie na markowy problem zginał. 

Byłem podpiąć pod komputer na szybko, bo nie mam możliwości dokładnej diagnozy. Mechanik mi powiedział, że nie ma połączenia że skrzynia i, ze to wina elektroniki w mechatronice.. póki co nie wiem co dalej robić, a dopiero w grudniu będę mógł coś więcej zdziałać i dać auto do konkretnej diagnozy.