Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

OBD Eleven Pro iPhone w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

posiadam kostkę OBD Eleven NEXT gen która współpracuje już z iPhonem oraz kupiłem subskrypcję Pro na 12 miesięcy. Chciałem za pomocą wtyczki sprawdzić DPF. Oglądając filmiki na YT ludzie pokazywali że trzeba wejść w silnik, dane w czasie rzeczywistym i wpisać kod 106 lub 108. U mnie wogole nie wyszukuje kanałów. Czy wie ktoś jak to sprawdzić lub co wybrać abym zobaczył parametry DPF. Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Filmy na YT nie są do wszystkich typów sterowników i silników. Nie wszystkie są bowiem takie same. Ty masz sterownik na protokole UDS i tam nie ma jak na filmiku numerów. W danych w czasie rzeczywistym masz wszystkie dostępne parametry opisane słownie, więc albo scrolujesz z dostępnej tam listy i zaznaczasz parametry, które Cię interesują, albo w pasku wyszukiwania (u góry) wpisujesz np. masa sadzy i wtedy pokaże Ci wszystkie dostępne frazy zawierające te wyrazy.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc. A mógłbyś jeszcze mi powiedzieć co mam szukać, jeżeli chcę sprawdzić poziom sadzy oraz ile jest km ostatniej regeneracji ?

Opublikowano

Masa sadzy obliczonej,

masa sadzy zmierzonej,

odcinek od ostatniej regeneracji,

masa popiołu olejowego,

ciśnienie różnicowe.

Opublikowano
  • Autor

Ok znalazłem. Jeszcze raz dziękuje. Natomiast mam jeszcze jedno pytanie. W tych innych autach jest kanał 13 który mówi o korektach wtrysków. Chciałem się upewnić czy dobrą pozycję z listy wybrałem. Możesz zerknąć na zdjęcie które dołączam do postu ?

IMG_5263.png

Opublikowano

Te na screenie.

Opublikowano
  • Autor

Tak chodzi mi o to czy te ze screena to te korekty wtryskiwaczy 

Opublikowano

Tak, napisałem już wyżej.

Opublikowano
  • Autor

Coś małe te korekty jak na przebieg 220 tys… ?

Opublikowano
  • Autor

Chyba, że podczas tego pomiaru silnik musi mieć odpowiednią temperaturę ? 

Opublikowano

Te korekty (sprawdzanie tych wartości) niestety tak na prawdę nic o rzeczywistym stanie injektorów nie mówią.

Opublikowano

Jak widzisz są to różnice dawek paliwa. Czyli np. różnica dawki paliwa między cylinderm 1 a 3. Jak wszystkie injektory będą uszkodzone to różnica dawki uszkodzonego injektora do innego uszkodzonego injektora też będzie niska. Tak że nie są to wiarygodne wartości do postawienia jednoznacznej diagnozy.

Opublikowano
  • Autor

Czytałem że te korekty mogą mieć wartość do 1,5

Opublikowano
  • Autor

Chyba że jest inny parametr który ocenia kondycję wtrysków ?

Opublikowano

Nie ma.

Opublikowano
  • Autor

W takim razie nie ma możliwości sprawdzenia wtryskiwaczy za pomocą obd ? Sorry że zadaje być może głupie pytania ale dopiero zaczynam swoją przygodę z sprawdzaniem tych parametrów 

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze wracając do DPF. Czy parametr ze screena jest w normie ?

IMG_5264.png

Opublikowano

To jest maksymalna dopuszczlana wartość popiołu dla tego silnika, a nie aktualna wartość popiołu. Wartość po której osiągnięciu, dpf nadaje się do wymiany/czyszczenia.

Musisz wyszukać aktualną masę popiołu.

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie po przerwie jak obserwuję te parametry. Sądzę obliczona mam prawie 22g i zapełnienie 91%. Czy regeneracja się nie powinna już włączyć ? Silnik jest zagrzany.

Opublikowano

Włączy się gdy zostaną osiągnięte wartości progowe odpowiednie dla tego silnika.