Lukaa5 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Hejka , Udało mi się nabyć w rozsądnej cenie używany VC. Ogólnie jakoś nie było parcia na zmianę ale w związku z tym że rozmyślałem dodać ACC . Należy też wymienić prędkościomierz . No i bardziej gadzeciarski wygląd. W związku z tym i brakiem mojej wiedzy prosiłbym o kilka porad . (temat będę updatował , jeżeli dojdzie do skutku dam znać co i jak) Co potrzebne ? Virtual cockpit kabel LVCD ( jakie kolory wtyczek ? czarna od strony zegarów i zielona od mmi ? jakie nr ?) MMI z nvidia Co należy wykonać ? Kodowanie VC za pomocą np vcds zgodnie z oryginałem zdjęcie component protection - odis e - online , co jeszcze ? Teraz tak , na chwilę obecną nie będę zmieniał MMI zamierzam to zrobić na końcu jak okaże się że wszystko jest tip top, jaką funkcjonalność stracę czy tylko mapy czy coś jeszcze . Ciekawi mnie też czy będzie można zrobić update firmware kartą SDHC. Następna sprawa jak wiadomo pewne funkcję nie są edytowalne z poziomu VCDS po przekroczeniu przebiegu licznika 100km , A będzie potrzeba ich dostosowania są to : przebieg (to zostawiam na koniec i mam na to pomysł chodzi o dodanie nie cofnięcie) nazwa komponentu w VC jest FBenUSA a zmienić do TDIeGB ( czy to się zmieni w czasie zdejmowania CP w odisie ? a może datasheet z VCP? ) rozmiar koła w VC jest wheel circ 8 a trzeba zmienić do wheel circ 7 ( rozumiem że jak nie zmienie to presens będzie wyrzucać błędy) Dodam że licznik jest z auta A5 cabriolet benzyna do A5 sportback - diesel , różnica produkcji jeden rok . (wiem że idalnie było by z diesel do diesel ...) Co sie udało narazie zrobić : wstępne kodowanie moje w aucie 24AD4CD6698400080120FB601000401000000000 kodowanie w VC 09E629C72888CF050223E9601800000008000000 VC po kodowaniu VCDS 25AD4CD7688400090120FB601800401000000000 (bez zmiany wheel circ to jest zablokowane) całe kodowanie robiłem narazie na biórku , nestępne pytanie czy mogę bezkarnie podłaczyć ten VC w aucie sprawdzić co i jak i wrócić do oryginału ? Aha i jeszcze kluczyki , z tego co wyczytałem nie trzeba ich programować przy VC . Pozdo Edytowane 2 godziny temu przez Lukaa5
shaqal Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jeśli kupiłeś używany licznik to przystosowanie go do montażu będzie kosztować tyle ile licznik Żeby zmienic obwód koła - licznik musi być wyzerowany do stanu fabrycznego. Przebieg na tą chwilę tylko do przodu lub zerowanie do fabryki i ustawienie z ręki.
Lukaa5 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, shaqal napisał(a): Jeśli kupiłeś używany licznik to przystosowanie go do montażu będzie kosztować tyle ile licznik Żeby zmienic obwód koła - licznik musi być wyzerowany do stanu fabrycznego. Przebieg na tą chwilę tylko do przodu lub zerowanie do fabryki i ustawienie z ręki. Nowy licznik to koszt jakieś €2500 , więc mało opłacalne i do tego doliczyć nowe MMI . Przystosowanie do montażu gdy obwód się zgadza to kodowanie i CP. Przebieg tylko do przodu to wiem , myśle że naj mniej istotny problem teraz. Wyczytałem że zdjęcie CP nie zmienia obwodu koła, wiem także że od jakiegoś czasu jest opcja zerowania w odis e - online (nie wiem jak to działa jakaś nie standardowa procedura ) no i jest też opcja dziewiczenia clastra , metodą mi nie znaną . Możliwe że będę szukał serwisu jeżeli wyjdzie nie opłacalnie będzie dobra cena dla kogoś wheel circ 8 .
Rekomendowane odpowiedzi