Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd P20E800 - zbyt niskie ciśnienie Adblue w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Od paru dni mam problem z adblue. Pierwszy raz dosłownie wywąchalem go podczas serwisu olejowego okolo tydzień temu. Mianowicie przy płukaniu silnika,gdy samochód chodził sobie z płukanką na wolnych obrotach zaczęło mi w kabinie delikatnie śmierdzieć spalinami. Podłączeniu VCDS wyskoczył mi między innymi taki błąd. P20E800. Wrzucam pełny skan.

Rozumiem że pompa, przewody,albo wtrysk tego kur**twa. Jeżeli tak to możecie podesłać mi jakiś link jak sprawdzic w VCDS wtrysk i sama pompę?  Zastanawiam się też czy dolanie Adblue wystarczy chociaż narazie nie mam komunikatu. 

Dodam że w ostatnim miesiącu samochód albo nie jeździł albo jeździł krótkie dystanse. 

Sterownik wymienialmlęm jakieś 1.5 roku temu, tak jak wspomniał MUSKEL, ale wtedy to był inny błąd.

Pozdrawiam

SCAN.txt

Edytowane przez DedykOOOO
Błąd

Opublikowano

Zapisane na scanie ciśnienie czynnika redukującego to 46 hPa, więc prawdopodobnie pompa nie pracuje. Sprawdź w blokach pomiarowych (na pracującym silniku) ciśnienie czynnika redukującego (powinno ciągle wynosić ok. 5 Bar). 

Możesz też sprawdzić wysterowanie pompy czynnika redukującego oraz obrory pompy czynnika. Sprawdź także poziom czynnika. Wszystko znajdziesz w rozszerzonych blokach pomiarowych w sterowniku silnika.

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem małą przejażdżkę, zagrzałem silnik i porobiłem zdjęcia z vcds. Wychodzi na to że pompa pracuje. Około 5 barów.. Tylko nie wiem dlaczego cały czas mam moc pompy tylko na 50% 

Screenshot_20241127_074509_Gallery.jpg

Screenshot_20241127_074457_Gallery.jpg

Opublikowano
  • Autor

Zeskanowałem jeszcze 2 razy i błędu nie ma... Myślisz że trzeba było go rozgrzać porządnie po takim czasie,około 1 miesiąc stał lub krótkie dystanse, na 100% nie osiągał temperatury roboczej.

Opublikowano
8 godzin temu, DedykOOOO napisał(a):

Zrobiłem małą przejażdżkę, zagrzałem silnik i porobiłem zdjęcia z vcds. Wychodzi na to że pompa pracuje. Około 5 barów.. Tylko nie wiem dlaczego cały czas mam moc pompy tylko na 50% 

Screenshot_20241127_074509_Gallery.jpg

Screenshot_20241127_074457_Gallery.jpg

Wysterowanie pompy 50% jest ok.

Ciśnienie czynnika 4986 hPa jest ok.

Obroty pompy też ok.

Ilość czynnika w zbiorniku 6,8 l

Wszystko jest ok. Pompa działa jak należy. Trudno powiedzieć dlaczego się zawiesiła.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Również mam błąd P20E800, dodatkowo jest błąd 8531970.

Na zegarach pojawia się komunikat: uzupełnij czynnik max do 950 km naprzemienne z usterką adblue.

Edytowane przez Kz1

Opublikowano

Interesuje mnie czy przy przy występującym błędzie można uruchomić test pompy adblue w VCDS?

Edytowane przez Kz1

Opublikowano

Problem już nie występuje.

Edytowane przez Kz1

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Koledzy i koleżanki mam problem w swoim Audi A4B9 150KW z 2018r.

Robiłem trasę ok 600km podczas której konkretnie lał deszcz, kolejnego dnia podczas jazdy wyskoczył komunikat AdBlue/DEF: usterka i rozpoczęło się odliczanie. Mechanik powiedział, że prawdopodobnie padła pompa AdBlue, wiec kupiłem używkę, niestety problem nadal został choć komputer nie widzi już błędu. Może ktoś podpowiedzieć gdzie dalej szukać? Na zdjęciach błędy jakie były, ostatnie zdjęcia błędy jakie są

20260619_191008.jpg

Screenshot_20260608_144221_Car Scanner.jpg

Screenshot_20260608_144228_Car Scanner.jpg

Screenshot_20260608_144234_Car Scanner.jpg

Screenshot_20260619_190155_Car Scanner.jpg

Edytowane przez jaromlody

Opublikowano
  1. Podłącz auto pod VCDS, wykonaj pełny auto-scan i go tutaj wrzć. Wrzucamy zawsze pełny auto-scan, a nie kody błędów lub screeny.

2. Najprawdopodobniej sterownik AdBlue zalany. Jest to bardzo częsta i znana usterka w A4 B9 oraz A5 F5.

Poczytaj tutaj:

Opublikowano

Mam do dyspozycji tylko car scanner, więc pełnego skanu nie jestem w stanie zrobić

Opublikowano
  1. Dasz.

2. W czym problem podjechać do kogoś innego?