Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przekładka haka automatycznego w Audi A4 B9 Allroad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały dylemat i może ktoś z kolegów pomoże mi go rozwiać, a mianowicie mam chcę przełożyć oryginalny automatyczny hak z Allroad z 2021 do Allroad z 2024, gdzie nowy samochód ma przygotowanie pod hak. Trzeba zdjąć zderzak i przełożyć wiązkę wraz z modułem haka. Czy ktoś robił to wcześniej, na jakie zasadzki mogę się natknąć i jak wygląda kwestia wprogramowania haka systemu? Uprzedzając pytania dlaczego nie zamówiłem haka od razu kupując samochód: czas oczekiwania na hak to ok 8 miesięcy i koszt przekraczający 10.000 zł z montażem. Westfalia ma zlecenie zbrojeniowe i cywilna produkcja poszła w kąt.

Opublikowano

Musisz wrzucić pełny auto-scan,  aby sprawdzić czy w masz SFD2. Możliwe, że w tym roczniku może być już SFD2 (UNECE) wtedy już nie zakodujesz, bo nawet serwis Audi ma problemy z SFD2.

Opublikowano

Nie za bardzo wiem co to auto-scan, możesz wyjaśnić? Potrafię rozebrać (i złożyć) skrzynię biegów czy silnik ale z komputerami jestem trochę na dystans :)

Niestety nie mam żadnego narzędzia do elektroniki auta :(

Opublikowano

Auto-scan to protokół diagnozy, sczytanie błędów ze wszystkich sterowników i zapisanie wyniku. Będzie tam wtedy na protokole widoczne jakie występują w aucie sterowniki i będzie można po tym poznać, czy któryś z nich zabezpieczony jest SFD2.

Opublikowano

W śląskim mogę się zająć tematem kompleksowo. Mam nowe zestawy haków do B9 na stanie.

Opublikowano

To musimy poważnie porozmawiać bo mieszkamy w jednej wsi ;)

Turzol w takim razie daj jakiś namiar na siebie, ustalimy co i jak :)

Opublikowano

Rozmawiałem z serwisem Audi w kwestii przełożenia haka i dowiedziałem się że od 2023 roku sterowniki haka są kodowane numerem VIN aby zapobiegać montażowi elementów pochodzących z kradzieży. Mieli już przypadki że klient przywozi cześć do montażu która okazuje się kradziona i z tego powodu nie montują używek.

Tutaj sytuacja jest jasna, hak jest zamontowany w moim aucie z 2021 r. lecz wg doradcy numer katalogowy haka jest inny do nowego auta i nie wiadomo czy będzie pasował i czy da się zakodować, ponieważ w sterowniku haka jest już zakodowany inny VIN. Wynika z tego jednak że sterownik z 2021 nie powinien być zabezpieczony przed kodowaniem . Czy ktoś może pomóc rozjaśnić sprawę?