Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z zamkiem lewych tylnych drzwi w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

parę tygodni temu zakupiłem już można powiedzieć "klasyczny" samochód Audi A4 B7 z 2005, 2.0 TFSI Sedan z Quattro.

Niedawno napotkałem dosyć dziwny problem, mianowicie:
- otwieram auto z pilota, tylne lewe drzwi się nie otwierają z zewnątrz
- otwieram tylne lewe drzwi od środka, pociągając klamkę 2 razy, drzwi się otwierają
- zamykam drzwi, otwieram z zewnątrz, drzwi się otwierają tym razem
- zamykam oraz otwieram lewe tylne drzwi parę razy, używając klamki zewnątrznej (czyli jakby wszystko się naprawiło powiedzmy)
- ekran FIS pokazuje poprawnie otwarte/zamkniętę tylne lewe drzwi
- zamykam auto z pilota, tylne lewe drzwi się ponownie nie otwierają z zewnątrz

Zamknięcie oraz otwarcie auta z pilota jakoś magicznie psuje otwieranie tylnych drzwi za pomocą klamki zewnętrznej.
Powtarzając ponownie kroki opisane wyżej usterka znika do momentu ponownego zamknięcia i otwarcia auta pilotem.

Przy otwartym już aucie jak ponownie klikam "otwieranie" na pilocie dochodzi inny dzwięk z zamka lewych tylnych drzwi niż z innych zamków.

I teraz pojawia się pytanie, jak iż, jest to mój pierwszy samochód od grupy VAG nie mam za bardzo pojęcia co to może być, czytają po internetach dowiedziałem się parę rzeczy i powstała lista "co to może być":
- "stycznik"?
- pęknięty kabel w "harmonijce" w drzwiach
- moduł komfortu
- zepsuty zamek

Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek nakierowanie lub podpowiedź co/gdzie/jak dokładnie sprawdzić.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś, sprawdź to co napisałeś a dojdziesz po nitce do kłębka. Jak posprawdzasz i wiązka będzie ok, jeszcze może być sam zamek uszkodzony.