Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z kamerą line assist po jej wymianie w Audi A6 C7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie to, żeby nie czarować, dostałem błąd, który wskazywał na brak kontaktu na bga. Wygrzałem płytę i wstała ale po wszystkim śmieje się ze mnie, że potrafię ją wygrzać a nie potrafię wsadzić 

IMG_20250103_231411.jpg

IMG_20250103_191542.jpg

Edytowane przez ganjaq

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 17.12.2024 o 21:54, Dikster napisał(a):

Także zrobię tak jak pisałem wcześniej. Spróbuję znaleźć gdzieś w okolicy kogoś kto kalibruje takie kamery i zobaczymy  czy w ogóle da się ona skalibrować pomimo tylu błędów a najlepiej jak by to rozwiązało problem i ich nie było. Jak coś będę wiedział to dam znać.

@Muskel1 

Jestem właśnie po kalibracji kamery i po testach. Wszystko działa jak należy. Rozmawiałem z gościem co mi to robił to powiedział że wystarczyła tylko kalibracja ale były małe komplikację. Sterownik nie chciał przyjąć kalibracji ale nie powiedział szczegółów czy robił coś więcej czy tylko próbował kilkukrotnie aż załapie. Nie ważne już co było nie tak, ważne że wszystko działa. ACC to najmniejszy problem, ważniejsze były Matrixy które bez kamery nie działały. Teraz to bajka :) .

Dzięki jeszcze raz za pomoc i poświęcony mi czas przy tej kamerze ;) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam mam podobny problem z kamera, wystapil blad ,,Nieprawidłowa pozycja montażowa,, i nie mozna skalibrowac przez to kamery, pisales ze gosciu jakos sobie z tym poradzil , masz moze mozliwosc dopytac co zrobil jak pozbyl sie tego bledu? pzdr

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jestem w trakcie montażu lane assist i czytania znaków. Problem z kodowaniem jak rozumiem. Auto nie ma acc i matrixów. Takie błędy mi zostają. Jest ktoś w stanie pomóc? Z góry dzięki 

IMG_8485.jpeg

IMG_8484.jpeg

IMG_8483.jpeg

Opublikowano

1. O jakim aucie dokładnie mowa? bo w profilu widnieje A4 B7, a po numerze części sterownika na zamieszczonym zdjęciu, można tylko spekulować, że to pewnie A6 C7 FL?

2. Jeżeli zadajemy pytanie na forum o aucie innym niż widniejące w profilu, należy podać niezbędne informacje takie jak: marka, model, rok produkcji, kod silnika itp. Nikt jasnowidzem tu nie jest...

3. Wrzucamy zawsze pełny auto-scan, a nie zdjęcia.

4. Co zostało wykonane do tej pory?

Opublikowano

Tak. A4 b7 to moje dodatkowe poprzednie auto, którym dalej jeżdzę. Pytanie dotyczy a6 c7 lift 2017r. Silnik 2.0 190km DDDA, skrzynia stronic 0b5. Tak jak napisałem doposażam auto w lane assist i czytanie znaków. Założona została szyba z miejscem na kamerę, założona była kamera, wiązka z przewodem video, przetwornik obrazu. Wykonałem kodowania które były zawarte w instrukcjach które znalazłem odnośnie lane assist i czytania znaków. Kalibracja kamery przy pomocy planszy i poprzez Odis, kamera nastawy przeszła pomyślnie.  Pełny skan auta już dodaje. 

Log-WAUZZZ4G3JN064690-229846km 3.txt

Edytowane przez Cipiorekk

Opublikowano

Parametryzacja 8E?

Opublikowano
Teraz, Muskel1 napisał(a):

Parametryzacja 8E?

Nie wykonywałem 

Opublikowano

To bez tego nie ruszy.

Opublikowano

A jak wykonać tą parametryzacje? Skąd wziąć i jak dobrać pliki ? Czy błędy odnośnie modułu sara mogą wynikać z tego że ja mam moduł sara 3D a auto z którego pochodzi zestaw miało moduł SARA 6D? 
image.thumb.png.b1283d3e827e8ded028ba1958538f630.png

coś takiego znalazłem w międzyczasie. 

Edytowane przez Cipiorekk

Opublikowano
9 godzin temu, Cipiorekk napisał(a):

A jak wykonać tą parametryzacje? Skąd wziąć i jak dobrać pliki ?

Wgrać plik za pomocą VCP.

9 godzin temu, Cipiorekk napisał(a):

Czy błędy odnośnie modułu sara mogą wynikać z tego że ja mam moduł sara 3D a auto z którego pochodzi zestaw miało moduł SARA 6D?

To swoją drogą.

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Wgrać plik za pomocą VCP.

To swoją drogą.

Posiadam odisa. Czy wgram tym parametryzacje? Pomógłbyś mi z plikami potrzebnymi? Model kamery to 

4H0 907 217 F Przetwornik obrazu to 4G0 907 107 H. Kabel który posiadam to bas 6154, klon ale z doip jeśli byłoby potrzebne. 

Opublikowano

VCP.

Opublikowano
9 minut temu, Muskel1 napisał(a):

VCP.

A jeśli w sterowniku który zakupiłem „fabrycznie” było zaznaczone że rozpoznawanie znaków jest aktywne to i tak muszę parametryzacje zrobic? Nie włączałem tego w 8E. Były te opcje już zaznaczone, więc jakby sw powinno być na tyle wysokie? 

Opublikowano

Który sterownik dokładnie wymieniłeś?

Opublikowano
1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Który sterownik dokładnie wymieniłeś?

Dołożyłem przetwornik obrazu i kamerę z innego auta. Położyłem wiązkę. Fabrycznie tych systemów nie było u mnie w aucie. Auto z którego pochodzą części miało Side assist, czytanie znaków, acc oraz matrixy. Dodatkowo hak i matrixy. 

Opublikowano

Wrzuć proszę jeszcze mapę adaptacji sterownika 5F.

Opublikowano

W załączniku przesyłam skan 

Skan 5F.csv

Opublikowano

ENG122229-ENG117755-Car_Function_List_BAP_Gen2-traffic_sign_recognition_0x21_msg_bus,nieaktywowane - zmień na aktywowane

Następnie reboot jednostki 5F, albo zaryglowanie auta pilotem na 15 min. (odczekanie uśpienia sterowników).

Opublikowano

Brak takiej opcji jak aktywowane 

IMG_8513.jpeg

IMG_8512.jpeg