Johnu Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 1 godzinę temu, Deniro napisał(a): Ok żeby nie wprowadać ludzi w błąd w modelach do 2020 wygląda na to że można to w taki sposób uruhcomić jak kolega wyżej opisał niestety w modelach po 2020 roku taka funkcjonalność jest nie możliwa nawet po wymianie modułu na EU + dopisanie na amerykańskich serwerach głównego użytkownika ponieważ europejski moduł przesyła VIN którego niema w bazie zatem można jedynie spróbować z modułem USA po sieci 2G lub sprwadzić czy ten moduł ma możliwość wymiany dołożenia polskiej karty SIM wtedy mając połaczenie mógłby się połączyć z sieciąVerison Moduły do 2020 roku to 4K1 produkcji LEAR , moduły po 2020 roku to Harman 4KE i widocznie ten patent już tu nie działa Ok wszystko podsumowane, ale wg. Mnie moduł nie łączy się z siecią verizon, ja mam wsadzona kartę t mobile i nawet nie ma włączonego roamingu więc zwyczajnie chodzi o zalogowanie się do jakiejkolwiek sieci GSM moim skromnym zdaniem, ale mogę się mylić. Dane są na serwerze w Niemczech więc . Mogę się w 100% procentach mylić, ale z informacji jakie udało mi się pozyskać żeby to uruchomić to chodzi o sieć GSM tu w PL. Moduł się loguje jeżeli ma się uprawnienia auto wysyła do serwera dane o pojeździe, aplikacja odczytuje. Zapraszam oczywiście do wymiany informacji na ten temat. Bo ludzie mamy XXI i ma to nie działać ? Na starych mibach uruchomi a tu nie?
Johnu Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 3 dni temu tu na forum było mówione że na moim nie ma szans żeby to uruchomić.
Deniro Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego (edytowane) Godzinę temu, Johnu napisał(a): 3 dni temu tu na forum było mówione że na moim nie ma szans żeby to uruchomić. Dokładnie tak z politycznego wzlędu niema szans tego uruchomić ale to wszystko jest kwestią tylko woli człowieka który tam pracuje aby wykonać kilka kliknięć , do modelu MY20 procedury i sprzęty są inne od MY20 jest zupełnie inna platforma , inny serwer pomimo wymiany modułu na europejski i utworzenia głównego użytkownika Myaudi system nie pozwala na zalogowanie poniewaz wogóle nie przesyła zakładki do zalogowania niema gdzie wpisać loginu i hasła dla myaudi , najprawdopodobniej dlatego ze moduły 4KE są już dzielone na regiony NAR/EU/CHINY gdzie moduły 4K1 były "uniwersalne" reasumując dla aut z rocznika 20+ niema takiej możliwości na ten moment można byłoby jeszcze "zajrzeć" do modułu USA czy można w nim coś zmajstrować aby uzyskać połączenie , wymiana na eurpejski uniemożliwa to niestety możliwe że moduł uzyskuje prawidłowe polączenie ale z racji tego że vinu niema w bazie nie ma możliwości autoryzacji Edytowane 5 Lutego przez Deniro
mariusz36 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego To ja też dopisze - zrobiłem tak jak kolega wyżej , wlutowałem slot na kartę e-sim . Musiałem przywrócić kodowania i faktycznie wszystko pięknie działa . Dawno jak kupiłem auto zacząłem walczyć z tą aplikacją . W Audi mnie przypisali jako użytkownika , ale wiadomo , nie wiele , nawet nic to nie dało . Dziś nie robiąc nic , od razu w aplikacji nastąpił reset / aktualizacja i wszystko śmiga . Nic do żadnych Stanów się nie logowałem . Tak że dziki kolego @Johnu że się podzieliłeś widzą . 1
Deniro Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 5 minut temu, Johnu napisał(a): Masz konto EU i Cię tutaj przypisali ? może były naciski i sie polityka zmieniła zobaczymy co w temacie MIB3 idzie zrobić 1
mariusz36 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego Tak , kiedyś z tym walczyłem i u nas w Audi Sosnowiec mnie przypisali w tej aplikacji . Auto było , ale tylko instrukcją i w zasadzie nic więcej . przebieg jeszcze ze Stanów jak było nowe . Teraz od razu zmiana - wszystko zaktualizowane .
Johnu Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 1 minutę temu, mariusz36 napisał(a): Tak , kiedyś z tym walczyłem i u nas w Audi Sosnowiec mnie przypisali w tej aplikacji . Auto było , ale tylko instrukcją i w zasadzie nic więcej . przebieg jeszcze ze Stanów jak było nowe . Teraz od razu zmiana - wszystko zaktualizowane . I co Ci jeszcze pokazuje w tej apce ? Jakie licencję są widoczne do wykupienia? Jeżeli tak jest rzeczywiście to idę w tym kierunku i sprawdzam
mariusz36 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 26 minut temu, Johnu napisał(a): I co Ci jeszcze pokazuje w tej apce ?
Johnu Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 6 minut temu, mariusz36 napisał(a): Stan paliwa etc też?
mariusz36 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 13 minut temu, Johnu napisał(a): Stan paliwa etc też? Tak
Johnu Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego (edytowane) 8 minut temu, mariusz36 napisał(a): Tak Szok, możesz jakieś licencję dokupić widać je wogole? Edytowane 5 Lutego przez Johnu
mariusz36 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego 2 minuty temu, Johnu napisał(a): Szok, możesz jakieś licencję dokupić widać jest wogole? Ja to niedawno skończyłem , i teraz to wszystko sprawdzam . Będę jutro dalej sprawdzał bo trochę zmarzłem , a robiłem na podwórku .
Johnu Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego 10 godzin temu, mariusz36 napisał(a): Ja to niedawno skończyłem , i teraz to wszystko sprawdzam . Będę jutro dalej sprawdzał bo trochę zmarzłem , a robiłem na podwórku . Daj znać koniecznie czy masz podgląd na dokupienie licencji, bo jeżeli tak to będę w szoku.
Johnu Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Dodaje jeszcze zdjęcia miejsca Modułu Telmatic. Jak kolega "Deniro" wspomniał nie wszystkie Moduły maja możliwość dodana złącza sim. Numer modułu który przerabiałem : 4K1 035 283 C z oznaczeniem NAR Operacja polega na wy lutowaniu oryginalnego chip-u e-sim, i wlutowaniu złącza na kartę nano sim.Moduł pozostaje oryginalny. Złącze Nano Sim Samsung G850 Karta nano sim zarejestrowana, aktywna, dodatnie saldo. Dla obsługi licencji aut od roku MY20 służy aplikacja MyAudi Dla obsługi licencji aut MY19 i starszych, niektórych MY20 służy strona: myaudiconnect.com - w przypadku tych aut podgląd licencji kontroli przez aplikacje Myaudi Tutaj na samym dole strony dokładny opis: Audi connect Cost | Audi connect Prime vs Plus | Plans and Setup WWW.AUDICINCINNATIEAST.COM Audi connect® is your on-board guide to travel information, places of interest, weather reports, fuel prices, and more. Compare plans and pricing in this guide.
Johnu Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego 12 godzin temu, Deniro napisał(a): może były naciski i sie polityka zmieniła zobaczymy co w temacie MIB3 idzie zrobić czekam na info. na płytce tego modułu telmatic nie ma naprawde fizycznego chip-a esim?
Deniro Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego (edytowane) 29 minut temu, Johnu napisał(a): czekam na info. na płytce tego modułu telmatic nie ma naprawde fizycznego chip-a esim? Dzisiaj rozbiore stary oryginalny moduł z USA ale chyba już jakiś znajomy kiedyś to sprwadzał i nie było ale potwierdze. Tak jak pisałem do roku MY20 są modułu 4K1 "Uniwersalne" od roku MY20 są moduły 4KE które już są dzielone na regiony NAR/CN/US podejrzewam że ztąd jest problem. konfigurajca online użytkownika na modułe Europejski w samochodzie z USA jet niemożliwa ze względu na to że nie pojawia się wogóle zakłądka do wpisania loginu jedynie można dodać użytkownika lokalnego , na oryginalnym modułe USA który miał sieć 2g była taka zakładka ale nie miałem wtedy konta i autoryzacji myaudi Wniosek jest taki że Europejski moduł w jakiś sposób nie dogaduje się z amerykańskim autem podejrzewam że EU moduły są jednak jakoś powiązane z europejskim VIN i dlatego to nie działa ( brak autoryzacji po stronie backandu) więc jedyne co mi pozostało to sprwadzić czy połączenie 2G jest wystarczające do obsługi lub czy moduł 4KE ma możliwość dodania nano sim aby obsłużył LTE i połączył się odpowiednim serwerem Wg mnie europejskie moduły łącza się z europejskimi serwerami/bazami danych i VINU niema w bazie dlatego niema zakłądki Myaudi. Oczywiście inaczej ma się sprawa w twoim wypadku i modułu 4K1. gdzie moduł jest uniwersalny i wystarczy dla niego połączenie z główna siecia. jak widzisz w module 4KE to nie wystarczy. w blokach pomiarowych w vcds jest brak autoryzacji/połączenie odrzucone. chyba żę sam moduł jest odrzucony z jakiegoś powodu nie wiem kasacja samochodu czy inne przyczyny Edytowane 6 Lutego przez Deniro
marcin_o23 Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego mam dwa pytania, czy moduł S0S ma CP?? Oraz czy np przelutowanie chipu z eu do usa ma sens??
Johnu Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 7 godzin temu, marcin_o23 napisał(a): mam dwa pytania, czy moduł S0S ma CP?? Oraz czy np przelutowanie chipu z eu do usa ma sens?? Albo czy zwyczajnie można zainstalować chip na rynek EU? https://www.mouser.pl/new/stmicroelectronics/stm-st4sim-200m-esim-gsma-soc/
Johnu Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego W dniu 5.02.2025 o 18:34, mariusz36 napisał(a): Dziś nie robiąc nic , od razu w aplikacji nastąpił reset / aktualizacja i wszystko śmiga . Nic do żadnych Stanów się nie logowałem status pojazdu działa również przez dodanie w salonie PL, tak jak wspomina kolega różnica tylko taka ze w MMi się nie zalogujemy Europejskim kontem i nie wyświetla nas tam jako użytkownika głównego . Ale dane są przesyłane.
Rekomendowane odpowiedzi