Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak dynamiki w trybie manualnym na wyższych biegach w Audi SQ8 4.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Kolezanki i Kolegow.

Wszystkiego dobrego w nowym roku 2025.

Jestem wlascicielem poliftowego Audi SQ8 4.0 V8 TFSI z 2024.

Odczuwam brak dynamiki auta na wyzszych biegach i zglosilem to do serwisu ASO. Serwis ASO twierdzi, ze samochod jezdzi tak jak powinien, i ze nie ma tam żadnej awarii. 

Mam prosbe, zebyscie obejrzli zalaczone filmiki, ktore nagralem, żeby zilustrowac problem. 

Samochod w trybie manualnym na biegu 8 (profil mam indywidualny, w ktorym naped mam na ustawieniu dynamicznym). Zatem M8 zapiety i przyspieszam od 100 do 140 km/h z pedalem wcisnietym do konca (ale bez kick downu, tak zeby nie zrzucil z M8 na nizszy bieg). 

Obroty na M8 przy 100 km/h mam w okolicy 1500 obr/min.

Wedlug wykresu momentu obrotowego samochod osiaga wtedy 700 nm, wiec powinien byc jak rakieta, a przyspiesza jak jakas 3 cylindrowa litrowka. Na wzniesieniu na autostradzie praktycznie nie przyspiesza wcale.

Bardzo prosze o opinie. Sam nie mam mozliwosci porownania wrazen z jazdy w podobnym aucie. Może ktoś z Was przy okazji mógłby taki test przeprowadzic.

Znalazlem w necie, że 8 bieg to nadbieg (przełożenie 0.667) ale mam wrazenie, ze taki samochod powinien znacznie lepiej przyspieszac na najwyższym biegu.

Przeprowadzilem tez inny test. Znalazlem dane katalogowe, wedlug ktorych przyspieszenie od 80 do 120 km/h na 6 biegu powinno wyniesc 6.1 sekundy.

Postanowilem to przetestować (filmik w zalaczeniu) i wyglada, ze mniej wiecej tyle bylo. Na 6 biegu przy 80 km/h silnik ma jakies 1800 obr/min, a przy 120 km/h jakies 2600 obr/min, wiec pracuje w zakresie maksymalnego momentu obrotowego. 

Prosze o Wasze zdanie na ten temat. Juz sam zglupialem, ale zadziwia mnie ten brak dynamiki na 8 biegu (na 7 jest podobnie, jedynie minimalnie szybciej nabiera predkosci), ale moze ten samochod po prostu tak ma...

Pozdrawiam,  Artur

wykres_power_m.php.jpg

Screenshot_20250105_075406_Chrome.jpg

Screenshot_20250104_202250_Chrome.jpg

wykres_gears_m.php (1).jpg

wykres_zb.php.jpg

Edytowane przez PanBoczek
literowka