bartek2620 Opublikowano Niedziela o 16:05 Opublikowano Niedziela o 16:05 Witam, wie ktoś może w co jeszcze mogę uderzyć jeśli pomimo zmiany sondy lambda P2196, 05120 (zdjęcię z kodami błędów załączam poniżej) dalej co 200-300 km włączą mi się check i pokazuje ten sam problem ? Samochód nie kopci, spalanie w normie. Odczyt wartości na biegu jałowym MAF 14,4 g/sec, Stosunek propocji tlenu 1,52, napięcie na czujniku 0.38 V, ciśnienie w listwie wtryskowej 24470 kPa, a więc z tego co udało mi się wyszukać to dane te są w normie i szukam dalej przyczyny. Sonda jest firmy NTK dobrana po vinie. Pozdrawiam!
joe94tm Opublikowano Niedziela o 16:48 Opublikowano Niedziela o 16:48 *Problemów może być wiele. *Błąd sondy sugeruje że jest zbyt bogata mieszanka paliwowo powietrzna. *Jeśli montujemy sondę to tylko BOSCH Według mnie winowajcą nie będzie sama sonda, ona tylko sygnalizuje że coś jest nie tak. Powodem może być: nieszczelność, przekłamywania z przepływomierza, czujnika doładowania, nieszczelny zawór egr, wtryski w kiepskiej kondycji itd. Miałem przypadek że winne były klapki w kolektorze ssącym, najpierw wyskakiwał błąd sondy, a w dalszym etapie także błąd klapek w kolektorze. Przy okazji można wyczyścić kanały ssące z sadzy/nagaru. Rozwiązaniem było zastosowanie ogranicznika dźwigienki silniczka klapek w kolektorze ssącym (częsta przypadłość): allegro.pl ALLEGRO.PL
bartek2620 Opublikowano Niedziela o 17:15 Autor Opublikowano Niedziela o 17:15 U mnie od klapek nic jeszcze nie było na chwilę obecną. Próbowałem zlokalizować także jakąś nieszczelność ale moim "fachowym" amatorskim okiem nic nie dostrzegłem
bartek2620 Opublikowano Niedziela o 17:56 Autor Opublikowano Niedziela o 17:56 A takie pytanie techniczne jeszcze, można z tym jeszcze trochę pojeździć czy raczej wyjdzie mi to bokiem? Aktualnie przebywam za granicą i średnio mi się uśmiecha dawać auto tutaj do serwisów za cenę x3
joe94tm Opublikowano Niedziela o 19:10 Opublikowano Niedziela o 19:10 Według mnie możesz pojeździć, to jest diesel więc ma dużą tolerancję na skład mieszanki, więc nic mu nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi