Grabarar Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Witam, od dłuższego czasu borykam się z problemem nie działającymi światłami do jazdy dziennej/ kierunkowskaz w lampie od strony kierowcy. W skrócie po przełożeniu modułu z prawej lampy do niesprawnej lewej doszedłem do wniosku, że moduł 4M0907397AC jest niesprawny, założyłem moduł z rynku wtórnego ale niestety bez pozytywnego skutku, dostałem informację od osoby, która miała mi "nowy" moduł zakodować, że nie ma z nim komunikacji, kupiłem kolejny moduł i historia się powtarza, nie da się go zakodować, powoli już rozkładam ręce, czy ktoś z was spotkał się kiedyś z takim problemem? wczesniej lampa działa poprawnie, po zalaniu modułu pojawił się problem, którego nie potrafię rozwiązać. auto to a4 b9 allroad sprowadzany ze stanów
Audi A4KON Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Witam, również mam taki sam problem ale w Audi A4 B9 salon polska. Okazało się, że w lampie jest przepalone gniazdo i wtyk modułu 4M0907397AD tak, więc zakupiłem używaną lampę matrix i ponoć "nowy" moduł 4M0907397AD na allegro. Po zainstalowaniu używanej nowej lampy i zakupionego modułu (dwa z uszkodzonej lampy moduły zostały przełożone) i po podłączeniu dalej niestety nie świeci kierunek i światło postojowe. W module wyświetlają się błędy. I mam pytanie czy muszę to programować? Jak tak to co mam zrobić mam odisa. Prośba o pomoc.
steve69 Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego @Muskel1 wyżej napisał, co należy zrobić w pierwszej kolejności.
Audi A4KON Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Załączam pełny auto-scan. Log-WAUZZZF46HA045216-151325km-94028mi.txt
Muskel1 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego W dniu 23.02.2025 o 15:15, Audi A4KON napisał(a): tak, więc zakupiłem używaną lampę matrix i ponoć "nowy" moduł 4M0907397AD na allegro. Jeżeli sterownik lewej lampy jest fabrycznie nowy, to jest "dziewiczy" i brakuje w nim zestawu danych pod matrix, który należy do niego wgrać. Na scanie widać, że w sterowniku lewej lampy (29), w przeciwieństwie do sterownika prawej lampy (39), brakuje zestawu danych.
Audi A4KON Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego W dniu 23.02.2025 o 16:59, steve69 napisał(a): @Muskel1 wyżej napisał, co należy zrobić w Oki Muskiel1 a skąd mam wziąć ten plik danych do lewej lampy? Czy odis sam zaciągnie je i wgra? mam VCP ale Chinola z 2016r. i raczej chyba tego nie ogarnie.
Audi A4KON Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca Panowie a może wiecie bo szukam w internecie gniazda do złącza tego modułu 4M 907 397 AD bo w lampie mi się ta kostka przetopiła i ogromna prośba o numer bym mógł sobie ją poszukać na aliexpress:-)
Muskel1 Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca Nie ma czegoś takiego. Ten sterownik wpinany jest bezpośrednio do spodu lampy. Musisz wymienić sterownik i jeżeli w lampie gniazdo jest także wypalone, to jeszcze lampę.
Audi A4KON Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Witam, po wybraniu odpowiedniego pliku i zakodowaniu na matrix nowego modułu 4M0907397AD w lewej nowej lampie i wymienieniu jeża (od kierunku i światła postojowego) działają mi wszystkie światła lecz kierunek mruga normalnie a nie dynamicznie. Gdzie może leżeć błąd? Dodam tylko tyle, że nowy zakupiony jeż był montowany dopiero po kodowaniu modułu bo dalej nie działał stary z uszkodzonej mojej lampy. Możliwe, że podczas kodowania modułu 4M0907397AD nie zostały one wgrane bo program widział, że jeż był uszkodzony? Światła matrix działają prawidłowo i wycinają wiazkę światła nie oślepiając inne samochody:-)
Rekomendowane odpowiedzi