Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z grzejącym się kolektorem w Audi A5 8T 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam audi a5 2014 coupe 220km 2.0tfsi CPMB tiptronic i mam problem z grzejącym się kolektorem do czerwoności przy bardziej dynamicznej jeździe, jak wyprzedzanie lub np but od zera. Turbo jest zregenerowane i nowy kolektor poprzedni był pęknięty w 4 miejscach i uszkodzony zawór w nim 

Szczelność dolotu poprawna silnik pracuje równo a przy normalnym przyspieszaniu np na 60/70 proc nic się nie dzieje ktoś ma jakiś pomysł?

nie jest to normalne ponieważ aż potopiła się obudowa od filtra powietrza a wątpię że producent wypuścił by samochód który po kilku wyprzedzaniach ma potopione plastiki 

rzeczy które wymieniał znajomy z tym samym problemem cewki świece katalizator większej przepustowości czujnik zmiennych faz rozrządu wraz z zaworem  przepływomierz czujnik położenia wałka rozrządu sondy

IMG_3132.jpeg

Opublikowano

Zatkany katalizator?

Auto seria czy po sofcie?

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jak wymieniałem turbo to katalizator leżał w płynie do czyszczenia katalizatorów potem był płukany ale czy to coś dało czy nie ciężko stwierdzić a co do serii czy nie to tego też nie jestem w stanie stwierdzić niemiec nic nie mówił jak sprzedawał ale np przy zmianie biegów przy bardziej dynamicznej jeździe podczas zapinania biegu są takie Ala strzały coś jak w samochodach z skrzyniami dsg nie wiem jak to nazwać poprawnie raczej wydaje mi się że seryjnie to by tak nie wychodziło ale najprościej będzie chyba u tunera sprawdzić 

Edytowane przez Dawid2025
Błąd
Opublikowano
5 godzin temu, przem8 napisał(a):

Zatkany katalizator?

Auto seria czy po sofcie?

Opublikowano

Kata masz zatkanego , a do tego program pewnie z popsami i waha leci w wydech.