Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Budowa wiaty na działce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, pytanie trochę prawno -budowlane : Czy jak wybuduję na działce wiatę, postawie ją oczywiście na chudziaku, konstrukcja w 100% z drewna (belki), boczne ściany i tylną zasłonie płytami OSB, to czy zamknięcie tego bramą przesuwną (szerokość 7m, na dwa auta) nie koliduje z prawem? Czytałem że brama to urządzenie budowlane a nie obiekt, więc w teorii wiata nadal zostaje wiatą..

spacer.png

Opublikowano

Teoretycznie to byłoby legalne , brama nie może być wspólną konstrukcją z wiatą. Wiatę można bez zgłoszenia do 50m2.

Albo zrobić zgłoszenie wiaty i bramy, jeśli nie dadzą negatywnej odpowiedzi to budujesz, musisz mapkę wyciągnąć i narysować 

rzuty budowli.

Edytowane przez krzychuG

Opublikowano
  • Autor

No właśnie zgłoszenia w teorii nie muszę nawet robić, bo to by była wiata do 50m, a mnie wyjdzie 6,2 x 8 m, co daje 49,6m. Według przepisów brama może być traktowana jako zagroda budowlana tylko kiedy jest trwale przymocowana (np. swoją ramą) do ściany, jednocześnie zamykając ją. Ja planuję zrobić zasuwy na listwie i ewentualnie rolkach od dołu, także nie ma tu mowy o trwałym połączeniu, bo takie zasuwy można by w chwilę zdemontować.

Pójdę w poniedziałek do starostwa i zapytam jak oni to widzą, bo naczytałem się, że co gmina to inne interpretacje (brak dokładnej definicji wiaty na to pozwala) i w jednej gminie przejdzie wiata murowana z 3 ścian a z przodu będzie brama, a w drugiej przejdzie tylko goła wiata bez ścian.