Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka rezystancja? Czujnik G2/G62 w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może jest wśród forumowiczów, diagnosta elektryk, który wyjaśnił by mi mój problem? Chodzi mi o to, że wskazania czujnika g2/g62 po sprawdzeniu w Vcds w ogóle się nie pokrywają. Na zimnym silnik pokazuje 36*C a instruments pokazuje 6*C. 
Co mnie zastanawia, bo już założyłem 3 czujnik, który pokazuje tak samo z dużymi rozbieżnościami. Uwalony nowy czujnik? Podejrzenie bierze się stąd, że multimetr w zakresie do 2000 ohm na pinach silnikowych i licznikowych tego czujnika, również nie pokazuje tej samej wartości. Przykładowo silnik 600 a licznik 1600 ohm. Podejrzewam również instalację która idzie do wtyczki, ktoś sztukował przewody i nie wiem czy nie zamienił licznika z silnikiem. Gdzieś już zdążyłem się zorientować, że licznik pokazuje od 30 *C i tu by się w sumie pomiar na zimnym z rana zgadzał. Ale skąd taka różnica? Mam pecha i trafiłem na kilka złych czujników? Jaka powinna być rezystancja ? Podgrzewając go opalarka, wartości i tu i tu się zmieniają i czujnik reaguje. Dziękuję z góry za wyjaśnienie.